Eroğlu, Malazgirt Zaferi Ve Büyük Taaruz'u Kutladı

60. Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61. 62. 63. 64. ve 65. Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruz'un yıldönümleri dolayısıyla mesaj yayınladı.

  1. Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61. 62. 63. 64. ve 65. Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Hem ülke tarihimizde hem de Dünya tarihinde büyük ehemmiyet arz eden İstiklal Harbi; gelişen, kalkınan Büyük Türkiye’nin 2023, 2053, 2071 ve 2099 hedeflerine giden yolda Aziz Milletimize ve bizlere ışık tutmaktadır. Sultan Alparslan, 26 Ağustos 1071’de Malazgirt Meydan Muharebesi ile Anadolu’nun topraklarını Türk yurdu haline getirmiştir. İstiklal Harbi ile de bu topraklar ilelebet Türk yurdu olarak kalacağı bütün cihana ilan edilmiştir. Bu büyük zaferin 102. sene-i devriyesinde bütün hemşerilerimin ve aziz milletimizin Zafer Bayramı’nı gönülden tebrik ediyorum.

Osmanlı Devleti, Birinci Cihan Harbinde yedi düvele karşı büyük bir mücadele vermiştir. Birinci Cihan Harbi tamamlanmasına rağmen yabancı devletlerin ülkemiz üzerindeki oyunları, hile ve desiseleri bitmemiştir. 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesi imzalandı. Birinci Dünya Harbinde mağlup olan Osmanlı Devleti, bu tarihten sonra parçalanıyor ve işgal ediliyordu. 15 Mayıs 1919 tarihinde düşman İzmir’i işgal etmişti.

Eroğlu, Malazgirt Zaferi Ve Büyük Taaruz'u Kutladı

Osmanlı Devleti 28 Ocak 1920 tarihinde Misak-ı Milli Sınırlarımızı belirleyen kararı Osmanlı Mebusan Meclisinde oy birliği ile kabul etmiştir. Ardından bu aziz millet her türlü işgal ve dayatmaya rağmen hürriyet ve istiklalinden asla taviz vermeyeceğini bütün Dünya’ya haykırmıştır. Silahı, mühimmatı kalmamış olan bir neslin iman gücü ile kazandığı büyük zaferin adıdır, İstiklal Harbi. Bu şanlı zaferin kazanıldığı, bu aziz ve mukaddes toprakların bir evladı olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Eroğlu, Malazgirt Zaferi Ve Büyük Taaruz'u Kutladı

Eroğlu, “İstiklal Harbi denildiğinde akla ilk gelen yer, zaferin kazanıldığı topraklar olan memleketim Afyonkarahisar’dır. Düşman birlikleri 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’i işgal ettiğinde, Afyonkarahisar’da ilk protesto bildirisi yayınlayan yer Şuhut olmuştur. Şuhut’un Belediye Reisi Hoca-zade Mustafa Efendi ve nahiyenin ileri gelenlerinin imzasını taşıyan mektubun ardından, Şuhut Hükümet Konağı önünde bir miting düzenlenerek İzmir’in işgali protesto edilmiştir. Sakarya zaferinin ardından Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları 23 Ağustos’ta Akşehir’den karargâhı Şuhut’a taşımışlardır. İlk ateşin yakıldığı ve planların hazırlandığı Büyük Taarruz Karargâhı (Atatürk Evi), muharebenin seyri bakımından çok önemli olmuştur. Şuhut ilçemizdeki Hacı Veli’nin konağı, Büyük Taarruz Karargâhı (Atatürk Evi) olarak belirlenmiş ve düşmanı topraklarımızdan atacak planlar burada yapılmıştır. 23 Ağustos’ta Şuhut’a gelen Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, 25 Ağustos günü cephe hattında incelemeler yaparak planlarını tamamlamıştır. Nihayet bütün hazırlığın tamam olduğunu gördükten sonra 25 Ağustos günü Hacı Veli Konağı’ndan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne “Düşmana Büyük Taarruz, 26 Ağustos günü başlayacaktır” telgrafını çekmiştir. Şuhut, Millî Mücadele’nin başında da sonunda da çok önemli bir konumda olmuştur.

Eroğlu, Malazgirt Zaferi Ve Büyük Taaruz'u Kutladı

Dolayısıyla tarihi bakımdan çok önemli olan Büyük Taarruz Karargâhını, Bakanlığım döneminde Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisine dâhil ettik. Ardından yıkılmaya yüz tutan bu yapıyı restore ettik, çevresini genişlettik ve çevre düzenleme çalışmalarını gerçekleştirerek vatandaşlarımızın ziyaretine açtık” ifadelerini kullandı.

Eroğlu, şöyle devam etti:

“Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının liderliğindeki Şanlı Ordumuz, Şuhut’a geldiğinde, Şuhutlu fedakâr ve misafirperver vatandaşlarımız, elinde avucunda kalanlarla yaptığı Şuhut’un meşhur keşkeğinden ordumuza ikram etmişlerdir. Dolayısıyla Büyük Taarruz Karargâhının restorasyonundan sonra, bu tarihi geleneği yaşatmak maksadıyla Şuhut Keşkek Evi projesi hayata geçirilmiştir. Şuhut keşkeği hakikaten bütün Türkiye’ce meşhur bir keşkektir; coğrafi işareti vardır, hatta Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde methedilmiştir.

Eroğlu, Malazgirt Zaferi Ve Büyük Taaruz'u Kutladı

Şuhut’ta yapılan planlar doğrultusunda, Şanlı Ordumuz 25 Ağustos gecesi Şuhut’tan Kocatepe’ye hareket etmiştir. 19 kilometrelik bu yol Türk milletinin istiklâl mücadelesinde zaferi müjdeleyen istikamettir. Şanlı Ordumuz, 26 Ağustos günü sabah ezanıyla birlikte, ilk top atışını yaparak Büyük Taarruzu başlatmış ve Sinanpaşa Ovasına inmiştir. Ordumuz, 26 Ağustos günü büyük bir mücadele vererek Büyük Kaleciktepe’den Çiğiltepe’ye kadar olan 15 km’lik bölgeyi düşman işgalinden kurtarmıştır. 26 Ağustos günü kazanılan zafer, İstiklal Harbinin kazanılmasında ordumuz ve milletimiz bakımından büyük bir moral olmuştur. İşte tam bu noktada çok önemli tesisleri hayata geçirdik. Daha önce bir çöplük durumunda olan alanı, Bakanlığım döneminde 26 Ağustos Tabiat Parkı olarak ilan ettik. Büyük yatırımlar ile bu alanı özellikle vatandaşlarımızın şehir stresinden uzaklaşacakları, aileleriyle birlikte hoşça vakit geçirecekleri bir alan haline getirdik. Tabiat Parkı içerisine Büyük Taarruzu ve istiklalimizi konu alan panoramik “İstiklal Tanıtım Merkezi” inşa ettik. Çevre düzenleme ve peyzaj uygulamalarını yaptık. Bu muazzam alan her vatandaşımızın mutlaka görmesi gereken bir yerdir. 26 Ağustos günü kazanılan zaferin ardından, 27 Ağustos günü yoğun bir çaba neticesinde ordumuz Afyonkarahisar’ı düşman işgalinden kurtarmıştır. Başkomutanlık Karargâhı ile Batı Cephesi Komutanlığı Karargâhı Afyonkarahisar’a taşınmıştır. Bu karargâh şu anki Zafer Müzesidir.  Orman ve Su İşleri Bakanı olduğum dönemde Zafer Müzesi ile bizzat ilgilendim. Müze ile alakalı restorasyon projelerinin hazırlanması talimatını da vermiştim. Zafer Müzesi depreme karşı daha dayanıklı hale getirilerek gerekli restorasyondan sonra daha görkemli bir hale kavuşturuldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Batı Cephesi Karargâhı olarak kullandığı ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı, 102 yıl süreyle Afyonkarahisar şehir merkezinde tarihi dokusunu koruyan, milli mücadelenin tanığı Zafer Müzesi; yeni haliyle ve bütün ihtişamıyla 27 Ağustos tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Numan Kurtulmuş’un teşrifleriyle vatandaşlarımızın ziyaretlerine açılacaktır.

Eroğlu, Malazgirt Zaferi Ve Büyük Taaruz'u Kutladı

Dedelerimiz Galiçya’da, Yemen’de, Kafkas Cephesinde, Çanakkale’de, Kut’ül Ammare’de bu vatan için canları pahasına savaştılar. Bugün de hala bu mukaddes topraklarımızda gözü olan düşmanlar var. Ancak Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde ülkemiz üzerinde oynanan bütün oyunları bir bir boşa çıkarmaktadır. Şanlı ordumuz ve kahraman Mehmetçiğimiz, PYD, PKK, DEAŞ, FETÖ gibi bütün terör örgütlerine göz açtırmamaktadır. Mavi Vatan, son damlasına kadar kahraman milletimizindir.

Artık eski Türkiye yok. Artık sahada güçlü bir Türkiye, masada ise yumruğunu masaya vurabilen bir Türkiye var. Bizler asker bir milletiz. Hepimiz asker, hepimiz Mehmetçiğiz. Bizler birlik olur, beraber olursak hiçbir düşman güç bize üstün gelemez.

Bu duygu ve düşüncelerle 85 milyon vatandaşımızın Zafer Bayramı’nı gönülden kutluyorum. Bu vatan için mücadele eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün Gazilerimizi şükranla yâd ediyorum. Ayrıca bu vatan, bu bayrak için kanlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yâd ediyorum. Ruhları şad olsun.”

Bakmadan Geçme