• Haberler
  • Genel
  • Eroğlu, kuraklık sıkıntısız atlatılacak – Kocatepe Gazetesi

Eroğlu, kuraklık sıkıntısız atlatılacak – Kocatepe Gazetesi

Ramazan Bayramı tatilini memleketi Afyonkarahisar’da geçiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, barajların ortalama doluluk oranının yüzde 40-45 seviyesinde olduğunu anlattı. Kuraklığa karşı önlemlerin alındığını belirten Eroğlu, yaz mevsiminin su sıkıntısı olmadan atlatılacağını söyledi Afyonkarahisar’ın ilçelerinde bayram ziyaretlerini sürdüren Veysel Eroğlu, Çobanlar, Çay, Sultandağı ve Bolvadin ilçelerinde kaymakamlıklarca düzenlenen bayramlaşma törenlerine katıldı. Kendisini karşılayan [&hellip]

Eroğlu, kuraklık sıkıntısız atlatılacak

Ramazan Bayramı tatilini memleketi Afyonkarahisar’da geçiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, barajların ortalama doluluk oranının yüzde 40-45 seviyesinde olduğunu anlattı. Kuraklığa karşı önlemlerin alındığını belirten Eroğlu, yaz mevsiminin su sıkıntısı olmadan atlatılacağını söyledi

Afyonkarahisar’ın ilçelerinde bayram ziyaretlerini sürdüren Veysel Eroğlu, Çobanlar, Çay, Sultandağı ve Bolvadin ilçelerinde kaymakamlıklarca düzenlenen bayramlaşma törenlerine katıldı. Kendisini karşılayan vatandaşlarla tek tek bayramlaşan Eroğlu, Afyonkarahisarlıların istek ve ihtiyaçlarını dinledi. Hükümetin icraatlarını anlatan Eroğlu, bayramlaşma törenlerinde yaptığı konuşmalarda 10 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin Türkiye için önemine vurgu yaptı.
Bolvadin İlçesi’nde Çarşı Meydanı’nda gerçekleştirilen bayramlaşma sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Veysel Eroğlu, Türkiye’nin 7 yılda bir kurak dönemlerden geçtiğini belirtti. Kuraklığı dikkate alarak yaptıkları baraj, gölet ve ishale hatlarıyla yaz mevsiminin sıkıntısız aşılacağını ifade eden Veysel Eroğlu şöyle dedi:
“Türkiye’ye uzun dönem ortalaması olarak yıllık 642 milimetre yağış düşüyor. Bazı yıllar daha yağışlı bazı yıllar ise daha az yağışlı, kurak olabiliyor. Genellikle de Türkiye’de 7 yılda bir kuraklık söz konusu. 1993-1994’te bir kuraklık oldu. Daha sonra 2000, 2007 ve 2014 yılında bir kuraklık oldu. Ama biz bunlara karşı bir tedbir alıyoruz. Bütün şehirlerimizin içme kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için barajlar, ishale hatları, arıtma tesislerini inşa ettik. 76 Şehrin tesislerini tamamladık. Sulama suyu ihtiyacı için de bu kuraklığı dikkat alarak 1000 günde 1000 gölet inşaa ettik. Bu göletlere bir tane de Kıbrıs’ta ekleyerek, 1001 göleti tamamladık. Kuraklıkta asıl olan suyu biriktirmektir. Sulak zamanda, yağış zamanda suyu biriktirip, suyun olmadığı zamanlarda yaz aylarında veya kurak mevsimlerde suyu kullanmak için biz şu an biriktirme yapıları yapıyoruz.Bunun için 268 baraj ve 1001 gölet inşaa ediyoruz.”
BARAJLARIN DOLULUK
ORANI YÜZDE 40-45
Su kullanımının yüzde 75’inin sulama amaçlı kullanımdan kaynaklandığını açıklayan Bakan Veysel Eroğlu, bu oranın azaltılması için modern sulama tekniklerine geçildiğini anlattı. Tüm barajların doluluk ortalamasının yüzde 40-45 seviyesinde olduğuna değinen Eroğlu şunları söyledi:
“Kuraklığa bir çare olarak iptidai sulama sistemlerini terk ettik. Suyumuzun yüzde 70-75’i sulamada kullanılıyor. Geri kalanı sanayide veya içme ya da kullanma suyu olarak kullanılıyor. Sulamada tasarruf için modern sulama sistemlerine geçtik. Her yerde kapalı sistem dediğimiz yağmurlama ya da damlama sulama sistemlerine geçmek suretiyle yüzde 50 civarında bir tasarruf sağlıyoruz. Aldığımız tedbirler sayesinde şehirlerimizde sular akıyor. Sulamada da çok büyük problem söz konusu olmadı. Çünkü çoğu kapalı sisteme dönüştürdük. Bu sene yağışlarda bir miktar azalma oldu. Ama barajlarımızda geçen seneden su vardı. Şu an su seviyesi barajlarda biraz düşük. Türkiye’deki tüm barajlar nispetinde şu mevsimde barajların ortalama yüzde 40-45 nispetinde dolu. Bu yazı da sıkıntı olmadan atlatacağımıza inanıyorum. Tecrübemiz, bilgimiz, yaptığımız tesisler sayesinde bu sıkıntıyı atlatıyoruz, atlatacağız. İnşallah yağışlar da eylülden itibaren gelecek.”
EKİLECEK BİTKİ SU DURUMUNA
GÖRE AYARLANMALI
Konya Ovası’nın hidrolojik kuraklığa girdiğini hatırlatan bir basın mensubuna Türkiye’de en az yağışı alan yerin Konya Ovası olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, sorunun çözümü için başka havzalardan Konya ovasına su taşındığını belirtti. Eroğlu bölgeye yapılan çalışmalarla ilgili şu ifadeleri kullandı,
“Gembos Projesi kapsamında Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Uslu Barajı’ndan, Beyşehir Gölüne su aktardık. Projeyle 180 Milyon metreküp suyu sulama kanallarıyla Konya Ovası’na ilettik. Sula’da bir depolama tesisi yaptık. Yılda 100 milyon metreküp Akdeniz’e boşa akan suyu bu tesisleKonya’ya çevirdik. 100 Yıllık Konya Ovasının hayali olan Bağbaşı Barajı Mavi Tüneli de bitti. Buradanda yılda 414 milyon metreküp su akacak. Yani Konya Ovası’na biz kurak dönemlerde dahi yılda 650 milyon metreküp su iletecek 3 dev tesisi tamamladık. İnşallah bu senekli kuraklığı da Konya Ovası’nda sıkıntı olmadan atlatacağız. Bizim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından beklediğimiz; bitki desenini suya göre planlaması. Yani biz her yıl 2 yıl önceden her ovada ne kadar su kullanılabileceğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bildireceğiz. Onlar da ona göre bitki planlamasını, bitki desenini planlayacaklar. Bunun yapılması lazım. Açıklamak gerekirse kuraklık varken kalkıp çok su kullanılacak pancar ekilmemesi gerekiyor. Dolayısıyla teşvik sistemini ve bitki desenini suya göre ayarlamak lazım. Bunun için biz büyük bir çalışma yapıyoruz.”
BİZ SUYU GETİRELİM AMA
BELEDİYELER DE AKILLICA
KAYBETMEDEN DAĞITSIN
Konya Ovası’yla bağlantılı olan Akarçay Havzası’nda da çalışmaların sürdüğünü anlatan Veysel Eroğlu, iyi planlama yapılması haline kurak dönemlerin zararsız aşılacağını kaydetti. Planlama yapılmaması halinde kurtaklığın büyük bir sorun olduğuna değinen Eroğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Aklımızı kullanamazsak kuraklıkları aşmak mümkün değil. Bazen geçmiş yıllarda yağış olmasına rağmen su verilemiyordu. Tesis olmadığı için su verilemiyorsu. Bunun için suyu akıllıca yönetmek gerekiyor. Biriktirme tesislerini; baraj, göl ve diğer sulama şebekelerini, içe suyu şebekelerini yapmak gerekiyor. Ayrıca şehirlerde büyük su kaybı var. Belediye başkanlarının vazifesi bu konuyla ilgilenmek. Bütün Belediye Başkanları festival mestival yapacakları yerde ki; festivallerine de gitmiyorum ve şiddetle karşıyım, yer altı içme suyu şebekelerini yenilemeliler. Su kumanda sistemlerini kurmaları gerekiyor. Su kayıp, kaçaklarını azaltmaları çok önemli. Şuanda Türkiye’de ortalama bazı illerde yüzde 50 civarında kaçak var. Şebekelerin eski olması, yeteri kadar bakım yapılamaması ve yenilenememesi nedeniyle su yeraltına gidiyor. Bunu yapmak belediyelerin vazifesi. Biz getirelim ama belediyelerde suyu akıllı bir şekilde kaybetmeden dağıtsın.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme