Eroğlu: Ilısu barajı muazzam proje

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kendi ismini taşıyan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nın, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi. Eroğlu, Türkiye'nin 70 yıllık rüyası olan barajın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'ye kazandırdığı muazzam projelerden bir tanesi olduğunu kaydetti   Orman ve Su İşleri eski Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Irak Özel [&hellip]

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kendi ismini taşıyan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nın, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi. Eroğlu, Türkiye’nin 70 yıllık rüyası olan barajın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’ye kazandırdığı muazzam projelerden bir tanesi olduğunu kaydetti

Orman ve Su İşleri eski Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. DR. Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı’nın yapılmaması için bazı şer güçlerin büyük engeller çıkardıklarını belirtti.
“ILISU BARAJI DÜNYANIN
EN BÜYÜK PROJELERİNDEN”
Tüm engellere rağmen; azim, irade ve kararlılıkla muazzam projeyi tamamlamaya muvaffak olduklarını ifade eden Eroğlu, “Her safhasını bizzat takip ettiğim bu muazzam proje 19 Mayıs 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hizmete açılmıştır. Ilısu Barajı dünyanın en büyük projelerinden biridir. Ilısu Barajı sadece ülkemizin değil, dünyanın da en büyük barajlarından biridir. Önyüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu Baraj tipinde dolgu hacmi, kret uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından dünyada birinci, gövde hacmi bakımından Türkiye’de Atatürk Barajından sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından Türkiye’de; Atatürk, Karakaya ve Keban Barajından sonra dördüncü, Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük barajdır.” dedi.
“PROJE TÜRKİYE
ENERJİSİNE ENERJİ KATIYOR”
Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nın Kurulu gücünün bin 200 megavat, yıllık enerji üretiminin ise 4,12 milyar kilovat olduğunu belirten Eroğlu, “Her biri 200 megavattan oluşan 6 türbinden meydana gelmektedir. Baraj tam kapasite enerji üretmeye başlayınca, ürettiği enerji 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecektir. Toplam maliyeti 18 milyar TL olan bu muazzam proje Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biridir. Barajın ülke ekonomisine katkısı yılda takriben 2,8 milyar TL’dir. Dolayısıyla takriben 7 yılda kendini amorti edecek son derece fizibil bir projedir. En az 500 yıl ömrü olan bu baraj kendi maliyetini 7 yılda amorti ettikten sonra kalan 493 yılda ülke ekonomisine bugünün değeriyle her yıl 2,8 milyar TL katkı sağlayacaktır. Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ülkemizin enerjisine enerji katan bir proje olmuştur. Şuanda 6 türbinden ilk dört türbin devreye alınmış olup iki buçuk ay gibi kısa bir sürede 580 milyon kilowat enerji üretmiş ve milli ekonomiye 350 milyon TL gibi büyük bir katkı sağlamıştır.” ifadelerini kullandı.
“PROJE DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK”
Dünya’nın en büyük enerji projelerinden biri olan Ilısu Barajı’nın yapılmaması için bazı şer güçlerin büyük engeller çıkarmak istediğini belirten Eroğlu, “Ülkemizin özellikle enerji alanında kendi ayaklarının üstünde durmasını istemeyen ve dünya üzerindeki enerji pastasından daha fazla pay almak isteyen devletler, bu projeyi yapmamamız için büyük uğraşlar verdiler. Özellikle bazı batılı devletler bu projeyi engellemek için bizi çok oyaladılar. Kendi imkânlarımızla yapamayacağımızı düşündüler. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliğinde azim, irade ve kararlılıkla Ilısu Barajını tamamlamaya muvaffak olduk. Barajın yapılmasından rahatsız olan başka şer güçler de vardı. Özellikle baraj inşaatı sırasında PKK Terör Örgütü tarafından baraj şantiyesine saldırılar da olmuştur ancak bu saldırılar bizi hiçbir zaman hedefimizden yıldıramamıştır. Unutulmamalıdır ki Ilısu, yalnızca devasa gövdeye sahip bir baraj ve enerji projesi değildir. Çevre, yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıklara ilişkin çalışmalar, Ilısu’yu bir baraj projesi olmanın ötesine taşımış bilhassa tarihi ve kültürel eserlerin taşınarak baraj göl sahasından çıkarılmasına yönelik faaliyetler dünyaya örnek teşkil etmiştir.” dedi.
“YÜZLERCE YILLIK
ESERLER TAŞINILDI”
Hasankeyf’te bulunan kültürel mirası korumak için muazzam bir projenin hayata geçirildiğini aktaran Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yukarı şehir Arkeolojik Park ve Açık Hava Müzesi haline getirildi. Ayrıca tarihi eserler restore edildi. Su altında kalacak eserler ise ileri teknoloji ile bir bir taşındı. İlk taşıdığımız tarihi eser 540 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi oldu. 12 Mayıs 2017 tarihinde, 2 kilometre ilerideki yeni yerine taşıdığımız 1.100 tonluk eserin taşınmasını bizzat koordine ettim. Daha sonra ardından; Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Kale Kapısı, Er Rızk Cami, Süleyman Han Cami, Kızlar (Eyyubi) Cami taşındı.”
“ILISU KÖYÜ YENİDEN
İNŞAA EDİLDİ”
Ilısu Barajı göl alanında kalan Ilısu Köyü’ndeki vatandaşlar için bölge mimarisine uygun, baraj gölü manzaralı Türkiye’nin en güzel köyünün inşa edildiğini açıklayan Eroğlu, “Okulu ve sağlık ocağı ile birlik inşa ettiğimiz 48 konutun anahtarlarını hak sahiplerine Sayın Cumhurbaşkanımız 31 Ekim 2010 tarihinde vermişti. Hasankeyf’i yeniden inşa ederek modern bir şehir yaptık. Hasankeyf’in yeni yerleşim alanını 6 katına çıkarttık. 500 dekar alanda kurulu olan eski Hasankeyf’in yerine, 3 bin dekar alanda, her türlü alt ve üst yapısıyla tarihi dokuya uygun çok modern bir şehir inşa ettik. Hasankeyf’in yeni yerini bizzat Hasankeyflilere sorduk ve istedikleri yere şehri taşıdık. Ortalama 60 metrekare olan eski konutların yerine tarihi dokuya uygun, ortalama 160 metrekare konutlar inşa ettik. 875 konut, Hastane, 24 derslikli ilköğretim okulu, 24 derslikli ortaöğretim okulu, Turizm Otelcilik Yüksek Okulu ve Uygulama Oteli, Kütüphane, Kültür Park – Müze, Hükümet Konağı, Belediye Hizmet Binası, İlçe Emniyet Binası, İlçe Jandarma Komutanlığı, PTT Hizmet Binası, 500 kişilik Camii, Kültürel Yarımada bağlantı köprüsü ve Ticaret Merkezini inşa ettik. Hasankeyf’te sadece su altında kalacak olan yerleşim yerleri değil, vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda mezarlar da taşındı. Hasankeyf ilçesinde 550 adet mezarın yeni yerlerine taşıma işlemi yöre halkının da katılımıyla dini vecibelere uygun olarak gerçekleştirildi. Mezarların Midyat Taşı ile kaplanmış olması yöre halkı tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.” dedi.
“BARAJ SAYESİNDE
BİRÇOK KÖY YOLU YAPILIYOR”
Baraj inşaatı kapsamında, araçların zorlukla geçtiği Midyat- Dargeçit yolunun yeniden yapıldığını dile getiren Eroğlu, “Midyat- Dargeçit yolu yeniden yapıldı. Bu çerçevede 52 kilometre ulaşım yolu ile Dicle Nehri üzerine 250 metre uzunluğunda köprü inşa edildi. Daha önce sallarla geçilen Dicle Nehri artık köprü ile geçilmektedir. Baraj inşaatı kapsamında Batman-Siirt-Şırnak ve Diyarbakır’a ait köylerde de 237 kilometre asfalt kaplı köy yolu yapılmaktadır. Ilısu Barajı bölgeye hayat veriyor. Ilısu Barajı ile bölge adeta kültür ve turizmin cazibe merkezi olacak. Mevcut Hasankeyf’te herhangi bir yükseköğretim kurumu bulunmuyordu. Batman Üniversitesi ile yapılan işbirliği neticesinde Yeni Hasankeyf’e Turizm Otelcilik Yüksek Okulu ve Uygulama Oteli inşa edildi. Eğitime başlayan yüksekokuldan mezun olan öğrencilerin bölge turizmine büyük katkı sağlaması bekleniyor.” ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme