Eroğlu: Hedefimiz 7 milyar fidan dikimi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Ormancılık ve Su Şurası Afyonkarahisar'da düzenlendi 5-7 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan şura Korel Termal Otel'de gerçekleştiriliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Ormancılık ve Su Şurası ile Türkiye'nin orman ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konularında milli politika ve stratejilerin geliştirilmesi, küresel gelişim ve değişimlere uyum sağlanması amaçlanıyor. İKİNCİ ŞURA [&hellip]

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Ormancılık ve Su Şurası Afyonkarahisar’da düzenlendi 5-7 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan şura Korel Termal Otel’de gerçekleştiriliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Ormancılık ve Su Şurası ile Türkiye’nin orman ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konularında milli politika ve stratejilerin geliştirilmesi, küresel gelişim ve değişimlere uyum sağlanması amaçlanıyor.


İKİNCİ ŞURA AFYON’DA
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından “Orman ve su varsa hayat var”’ temalı şura da ilk olarak Bakanlığının çalışma ve faaliyetleri anlatılan film izlendi. Toplantı açılışında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ikinci şuranın hayırlara vesile olmasını diledi. Şuraya katkı verenlere teşekkür eden Eroğlu; “Bu şuranın birincisi Ankara’da yapılmıştı. İkincisi de Afyonkarahisar’da yapılmaktadır. Afyonkarahisar istiklalin harbinin kazanıldığı ve cumhuriyetin kurulduğu toraklardır. 25 Ağustos gecesi başlana büyük taarruz zaferle sonuçlandı. Afyonkarahisar binlerce şehidin olduğu mübarek toraklardır. Doğa konuma ve milli parklarımızın Başkomutanlık Milli Parkı ve İstiklal tanıtım merkezi burada yer almaktadır” dedi.
TENKİT-TAVSİYE-TEKLİF
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlığın tabiatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması, su temini ve koruması, meteoroloji, ormanla ilgili hizmetlerin yanında vatandaşlara verilen desteklerle Türkiye’de, dünyada çok önemli işlere imza attığını söyledi. Bakanlığın üç prensibi olduğunu belirten Eroğlu; “Üç önemli özellik; Tenkit etmek, tavsiye etmek ve teklifte bulunmaktır. Burada atış serbest tekniğini de uygulamaktayız. Herkes az veya çok katkıda bulunmak adına ortaya bir şeyler koymak zorundadır. Ülkemize ve halkımıza hizmet etmek adına bu toplantıları düzenliyoruz. Bizlerin çalışma amacı da bunun üzerindedir. Bugün Bakanlığımızın sloganı ‘Orman ve Su Varsa Herşey Var’dır. Bizler Bakanlık olarak ülke çapında çok önemli çalışmalar yaparken dünyayı da yakından takip ediyoruz. Zaten kendisini yenilemeyen, yeniliklere ve buluşlara açık olmayan kurum ve kuruluşlar gerilemeye ve hatta yok olmaya mecburdur” diye konuştu.
“FİDAN DİKİMİNDE
DESTAN YAZDIK”
“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturuyla çalıştıklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 5 bin köye gelir getirici orman kurduklarını belirtti. Eroğlu; “Üç yıl bakımı bize ait ve 49 yıllığına kiralamak suretiyle ceviz, badem ve fıstık çamı gibi ağaçlarla vatandaşlarımıza gelir kapısı açıyoruz. Ağaçlandırma çok önemlidir. Bizler işe 350-400 fidan üretimiyle başladık. Tüm kamu kurum ve kuruluşlara ücretsiz fidan dağıtıyoruz. Dolayısıyla ormanlara sahip çıkınca 1,5 milyon hektar alan orman alanımız arttı. BM tarafından 3 yılda bir ormanla alakalı zirveler yapılıyor. Şu ana kadar 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bu yeterli mi? Bana göre yeterli değil. COP 12 Çölleşme ile Mücadele Konferansı’nda ‘Biz bütün dünyadaki herkes için bir fidan dikelim’ diye karar aldık. Hedefimiz 2023 yılına kadar 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak olacaktır. Bu gerçekten çok önemli bir adımdır. BM de 27 yıl boyunca yapılan bu zirve bizlerin girişimleriyle Türkiye’de yapıldı. Çölleşmeyle mücadelede konusunda da ben Dönem Başkanlığını yürütüyorum. Bizler bu yönde kurak yerlerde fidan yetiştirimi ve bölgeye uygun türlerin dikimi için çalışmaktayız. Burada da şura üyeleri bizlerle bilgilerinin ve tavsiyelerini paylaşsınlar. Biz yine fidan dikiminde destan yazdık. Hastane alanlarına, okullar bahçelerine ve tüm karayolların kenarlarına fidan dikiyoruz. Bugün yine bazı okullarımızın bahçelerine fidan dikeceğiz” şeklinde konuştu.
KONYA’DA ��ALIŞTAY
YAPILACAK
Afyonkarahisar’da Tıbbi ve Aromatik Bitki tesisi olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu şöyle konuştu: “Tıbbi ve Aromatik Bitki Tesisimiz de lavantadan, kekikten, çörek otuna kadar tüm şifalı bitkiler üzerinde çalışmalar yapmaktayız. Önümüzdeki haftada Konya’da Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalıştayı yapacağız. Buraya yurt içinden ve yurt dışından uzman kişiler gelecek. Bu çalışmada çok önemli çünkü dünya tıbbı ve aromatik bitki üretimi ve ihracatında önemli paylara sahiptir. Bizlerde vatandaşımıza hizmet etmek ve ülkemize katkıda bulunmak üzere bu yönde de çalışmalarımız tüm hızıyla yürütmekteyiz. Bitki çeşitliliğini kayıt altında bulundurmak adına Nuh’un Gemisi adı altında bir veri tabanı oluşturduk. Burada 1.000.000’dan fazla tür bulunmaktadır. İlk türü de ben girdim Eber Sarısı ismindeki Afyonkarahisar’a özgü bitkiyi sisteme işledim. Bizler canlıları yaşatmak için yine önemli çalışmalar yapmaktayız. Tüm canlıları severiz Yaradan’dan ötürü. Onların hayatlarını en iyi şekilde devam ettirmeleri için bakanlığımızca tüm imkânları seferber ettik.”
SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Su konusunda DSİ olarak büyük adımlar attıklarını söyleyen Eroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Ödenek ve akabinde ki yatırımları DSİ olarak en iyi şekilde değerlendirmekteyiz. Barajlar, göletler ve içme suyu temini konularında ülkemize en iyi şekilde hizmet etmekteyiz. Türkiye’nin dört bir tarafına suyu biz götürdük. Hatta bununla da yetinmedik Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine çok ileri bir teknoloji ile su temin ettik. Geçmişte günü birlik çözümlerle su temini yapılıyordu ve sık sık su kıtlığı yaşanıyordu. Bizler tüm illerin 2050 yıllarına kadar su teminini sağladı. 76 ilde yeterli su yokken bu problemleri bizler ortadan kaldırdık. Başta İstanbul’un su sorunu olmak üzere tüm illerimizin su sorununu biz çözdük. Su medeniyettir. Allah’a şükür su nemini nasıl sağlarız değil daha kaliteli su temini için büyük adımlar atıyoruz. Suyun temininde Türkiye’de 423 dev baraj yaptık. Dünyanın en büyük barajları Türkiye’de inşa edilmektedir. Barajlardan sadece su temini değil enerji üretiminde de faydalanmaktadır. 2019 sonuna kadar 1071 gölet ve sulama tesisi yapacağız. Tüm bu tesislerimiz ile 6,5 milyon hektarı çok modern bir şekilde sulamaktayız. Hedefimiz 8,5 milyon hektardır. Bu hedefimize de emin adımlarla yürümekteyiz. Bizler zamanla yarışıyoruz. Eskiden yıllar süren yatırımlar bizim dönemimizde 2-3 yıl gibi çok kısa sürelerde tamamlandı.”
BÜTÜN CANLILARI YAŞATMAK BOYUN BORCU
Ev hayvanlarının Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ilgi alanına girmemesine rağmen onlarla da ilgilendiklerini söyleyen Eroğlu şu ifadelere yer verdi: “Özellikle ev hayvanları, kediler, köpeklerin kontrolü bize ait değil ama bu da çok önemli hale geldi. Bunu da biz sahiplendik. Aslında bir kanunumuz var, fakat o kanunla ilgili değişiklikler yapıldı. Yeni bir kanun teklif edilmişti. Genel Kurula kadar intikal etti ama geçen dönem görüşülemedi. Şimdi tekrar görüşülecek. O konuda da burada uzmanlar var. Bizim için önemli. Çünkü en çok e-posta mesajı onlardan geliyor. En az 50 tane mesaj geliyor, ‘Şurada şu köpek şöyle oldu, şu kedi böyle oldu’ diye. Tabii ki biz bütün canlıları seviyoruz. Yaradandan ötürü bütün yaratılmışları sevmek boynumuzun borcu. Bütün canlıları yaşatmak bizim boynumuzun borcu.”
HAYVAN BAŞINA 50 LİRA
Veysel Eroğlu, evcil hayvanlar konusunda önlerine 6 hedef koyduklarının açıkladı. Eroğlu; “Kısırlaştırma, aşılama, küpeleme, sahiplendirme ve diğer bakım tedavi hizmetleri gibi 6 tane eylem planımız var. Bunun için belediyeleri de güçlendiriyoruz. Yüzde 45’e kadar maddi destek hibe veriyoruz. Türkiye’de pek çok yerde hayvan bakım Rehabilitasyon Merkezleri kuruldu ama kısırlaştırma, küpeleme ve sahiplendirme faaliyetlerini daha da hızlandırmamız gerekiyor. Bu sene hayvan başına kedi ve köpek için Belediyelere hibe olarak 50 lira veriyoruz. Ayrıca mikroçip takıyoruz, bir kedi ve köpeği istediğimiz an takip etmek için. Sahibi kim, aşıları var mı diye. Bu konularda sizlerin de yardımlarınızı bekliyoruz” dedi. Şura açılışına; Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Aziz Yıldırım, Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi, Müsteşar Akif Özkaldı, bakanlığın üst düzey yöneticileri, İl Müdürleri, ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme