Eroğlu: Eber'i biz kurtardık – Kocatepe Gazetesi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2003'den önce sıtma ile mücadele adı altında sulak alanların kurutulduğunu, kendi iktidarları döneminde ise ihya edildiğini iddia etti. Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın, 'Türkiye'nin sulak alanlarının korunması, sorunlar ve çözüm önerileri – 2011' raporunda, son 40 yılda 2.5 milyon hektarlık sulak alanın yarısının yok olduğu raporuna, Çevre ve Orman Bakanı [&hellip]
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2003’den önce sıtma ile mücadele adı altında sulak alanların kurutulduğunu, kendi iktidarları döneminde ise ihya edildiğini iddia etti.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın, “Türkiye’nin sulak alanlarının korunması, sorunlar ve çözüm önerileri – 2011” raporunda, son 40 yılda 2.5 milyon hektarlık sulak alanın yarısının yok olduğu raporuna, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’ndan yanıt geldi. Eroğlu, şunları söyledi: “Geçmişte sıtma gibi hastalıklar gerekçe gösterilerek çok sayıda sulak alan kurutulmuş. Yanlış politikalar uygulandığı dönemler olmuş. Ancak bizim iktidarımız döneminde sulak alanları ihya ettik. 2003 yılından bu yana tek bir sulak alan kurutulmadı. Ben iddialı şekilde söylüyorum. Bir çok sulak alan yeniden ihya edildi. Buna verebileceğim çok örnek var. Mesela Kırşehir Seyfe Gölü’nü, Kayseri Sultansazlığı’nı, Bafa Gölü’nü, Afyon Eber Gölünü, Beyşehir Gölünü biz kurtardık. Sulak alanlar komisyonu kurduk, buraların kurtarılması için özel çalışma başlattık. En çevreci hükümet bizim hükümetimiz. Bizden önce yapılan yanlışları düzeltmek de bize düştü. Sözkonusu raporu inceleyeceğiz, itirazlarımızı ederiz. Onların elindeki listeyi isteriz, inceleriz. Talimat verdim, sordukları her-şeye verecek bir yanıtımız var. Bu tür raporları neye dayanarak hazırlıyorlar. Duyduğunuz herşeye itibar etmeyin. Hata yapılmışsa bizden öncedir. Aynı durum, Biyolojik Çeşitlilik Tasarısı’nda oldu. AB yetkililerinin olumsuz beyanatı oldu. Biz hemen itiraz ettik. Tasarıyı, AB müktesebatına göre hazırladık. Müsteşara söyledim, ‘Bu ne rezalet’ diye. İtiraz ettik, tasarıyı incelediler ve kusura bakmayın dediler.”
629 bin ton tehlikeli atık kontrol altında
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla 629 bin ton tehlikeli atık kontrol altına alındı
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, ülke genelinde kurduğu sistemle tehlikeli atıkları kayıt altına aldı. 2009 yılında, maden atıkları hariç 629 bin ton tehlikeli atık ortaya çıkarken, bunların tamamı geri kazanım, bertaraf, tesis içi, stok ve ihracat yöntemleriyle kontrol altına alındı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Tehlikeli Atık Beyan Sistemi ile bu dönem ilk kez tehlikeli atık sektörünün büyük çoğunluğu kayıt altına girdi. 2006 yılında 600, 2007 yılında 6 bin 500, 2008 yılında 11 bin 450 şirketin kayıt edildiği sistemde son olarak oluşturulan 2009 tabanında 15 bin 664 adet şirket kayıt altına alındı. Çevre Bilgi Sistemine kayıtlı 20 bin 136 adet şirketten 15 bin 664’ü böylece sisteme girdi. Sisteme giriş yapmayan şirketlere idari para cezası uygulanması için de İl Çevre ve Orman Müdürlüklerine talimat verildi” dedi.
Bakan Eroğlu, “Tehlikeli Atık Beyan Sistemi’ne girdikten sonra İl Çevre ve Orman Müdürlükleri aracılığıyla kontrolleri de yapılan Tehlikeli Atık İstatistikle-rine göre, 2009 yılında maden atıkları hariç toplam 629 bin 29 ton tehlikeli atık ortaya çıktı. Bunun yüzde 69’una karşılık gelen 431 bin 581 ton tehlikeli atık geri kazanıldı. 139 bin 228 tonu tesis içinde kontrol altına alındı. 35 bin 63 tonu bertaraf edildi. 21 bin 288 tonu stoklandı. 2 bin 773 tonu da ihraç edildi” ifadelerine yer verdi.