• Haberler
  • Genel
  • Eroğlu: Denetlemeyi siyasi mülahazalarla yapmayın

Eroğlu: Denetlemeyi siyasi mülahazalarla yapmayın

Sayıştay Başkanlığı tarafından düzenlenen Kamu Zararı ve Sorumluluk Çalıştayı toplantısında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Denetimler siyasi olmamalı' dedi Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sayıştay Başkanlığı tarafından Güral Afyon Otel'de düzenlenen Kamu Zararı ve Sorumluluk Çalıştayı'na katıldı. Toplantıda Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi [&hellip]

Eroğlu: Denetlemeyi siyasi mülahazalarla yapmayın

Sayıştay Başkanlığı tarafından düzenlenen Kamu Zararı ve Sorumluluk Çalıştayı toplantısında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Denetimler siyasi olmamalı” dedi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sayıştay Başkanlığı tarafından Güral Afyon Otel’de düzenlenen Kamu Zararı ve Sorumluluk Çalıştayı’na katıldı. Toplantıda Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar ile Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin de hazır bulundu.
DENETİMDE KASIT OLMASIN
Toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sayıştay denetçilerinin, teftişlerde dikkatli olması gerektiğini söyledi. Eroğlu, “Denetim olmadan kamu kaynaklarını verimli kullanmak mümkün değil. Denetim her zaman gerekli olan bir husustur. Denetimde kasıt olmaması lazım. Türkiye’de en çok denetime maruz kalan bir kişiyim. Her hafta siyasi olarak müfettiş geliyordu. Bir ara ‘İSKİ’de müfettişler için bir kat tahsis edeceğim’ dedim. Her gün Ankara’dan ‘Bir şey buldunuz mu’ diye telefon geliyordu. Ancak müfettişler ‘Burada Veysel Hoca var. Her şeyi şeffaf yapmış’ diyorlardı. Siyasi bir mülahazalarla denetim yapılmamalı. Denetçinin şeffaf bakması gerekir. Biz Darıca’ya su verdiğimiz için ağır cezaya gittim. Salgın hastalık çıkacak su ver dediler biz su verdik. Bakanlar Kurulu da bir karar almış. Karar alınmış ama bize yazı gönderilmemiş. O yazıyı gösterdim, mahkemeden kurtuldum” dedi.
KURUMUN BÜTÜNÜNÜ DEĞERLENDİRİN
Denetim yapılırken kurumun genel performansının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, “Kurumun performansını dikkate almak lazım. Denetlerken büyük düşünmek gerekir. sadece ayağını tutarak fili tarif etmek mümkün değil. Kurumu bütünüyle ele almak gerekir.
Sadece siz denetim yapmıyorsunuz, diğer kurumlarımız ve içdenetçlerimiz var. Denetlerken kimseyi tedirgin etmeyin, rahatsız etmeyin. Bilhassa yol göstermek gerekir, ufuk açmak suretiyle çalışmak isabet olur. İSKİ’de, DSİ’de, insanlar imza atmaktan itina ediyordu. Ben, doğru yazıyı getirin ben imzalarım dedim. Denetçilerin insanların gözünü korkutmaması gerekir. İhale komisyonlarına adam bulmakta zorlanıyorum. Bakanlık’ta imza atacak insan bulamıyoruz bazen. Güzel işler yapanı taltif edelim. Güzel iş yapanı takdir ve tebrik ediyorum. Sadece cezalandırmak doğru değildir. İşlerin zamanında bitmiş olması çok önemli. Kamu zararının bir de zaman açısından ele alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı. İSKİ ve Devlet Su İşleri’nde göreve başladığında denetime çok büyük önem verdiğini hatırlatan Eroğlu, denetim yapılmadığı takdirde sonuca ulaşılamayacağının altını çizdi.
YENİ KANUN’A UYUM, ZAMAN ALACAK
Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel ise yeni Sayıştay Kanunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akyel, “Yeni Sayıştay Kanunu yeni ve kapsamlı değişiklikler getirmektedir. Her yeni sistemin taraflar bakımından öğrenilmesi zaman almaktadır. Yeni Sayıştay Kanunu’nun öğrenilmesinde hem Sayıştay’a hem de denetlenen kurumlara görev düşmektedir. Sayıştay, kamu görevlilerini üzen bir rol üstlenmeyi istememektedir. Raporlarımızda ve kararlarımızda objektif olmaya, yansız ve tarafsız olmaya, pozitif yaklaşıma özen göstermekteyiz” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme