Eroğlu, çığ tehlikesine karşı uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı son tahminlere göre bugün ve yarın Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu bölgelerinde yoğun kar yağışı beklendiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 'Vatandaşlarımız ve ilgili birimler özellikle çığ tehlikelerine karşı bu bölgelerimizde dikkatli olmalı' diye konuştu.Yapılan son değerlendirmelere göre ülkemizin doğu kesimlerinde yoğun kar yağışı [&hellip]

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı son tahminlere göre bugün ve yarın Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu bölgelerinde yoğun kar yağışı beklendiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Vatandaşlarımız ve ilgili birimler özellikle çığ tehlikelerine karşı bu bölgelerimizde dikkatli olmalı” diye konuştu.
Yapılan son değerlendirmelere göre ülkemizin doğu kesimlerinde yoğun kar yağışı beklendiğini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Yağışların, Orta ve Doğu Karadeniz kıyı illerimizde yani Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’de yoğun kar yağışı bekliyoruz. Ayrıca yoğun kar Diyarbakır, Batman, Siirt, Bingöl, Tunceli, Muş, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevreleri ile Elazığ’ın doğu, Van’ın ve Erzurum’un güney kesimlerinde de etkili olacak.
Buralardaki kar örtüsünün 20 cm ve üzeri olarak tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Eroğlu, “Yaşanabilecek buzlanma ve don, ulaşımda aksamalar ile özellikle çığ tehlikesi risklerine karşı vatandaşlarımız ve ilgili birimler dikkatli olmalılar. Bizler gerekli yerlere ikazlarımızı yaptık” değerlendirmesinde bulundu.
Etkili kar yağışı sebebiyle çatılarda biriken karlarla alakalı da ikaz yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Özellikle son dönemlerde bazı mekanlarda çatı çökmeleri konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu mekanlar inşa edilirken bu gibi durumların da göz önünde bulundurulması gerekir. Çökme ihtimali olan bu yerler için gerekli tedbirler alınmalı” dedi.
Çığ kontrol projelerinin Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından uygulandığını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin dağlık kesimlerinde her yıl farklı büyüklüklerde çığ olayları meydana geldiğinden dolayı öncelikle bu bölgelerde çalışmaları başlattık. Çünkü buralar çığ tehlikesi bakımından öncelikli yerler ve meydana gelen çığ olaylarından bir kısmı yerleşim yerlerinde yaşandığından can ve mal kayıplarına yol açabiliyor. Bu bakımdan gerek mevcut yapılaşmaların durumunu ortaya koymak gerekse yapılması planlanan yerleşim yerleri, sanayi ve turizm tesislerinin çığ tehlikesi olmayan alanlara yapılmasını sağlamak gerekiyor” diye konuştu.

Bakmadan Geçme