Eroğlu Başbuğ hakkındaki iddialar asılsız
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tutuklandığında ilk tepkiyi kendisinin vererek, iddialara inanmadığını hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 'İlker Başbuğ Afyon'dan hemşerimdir. Hakkındaki iddiaların o zaman da asılsız olduğunu düşünüyordum. Hele şimdi yapılanları gördükten sonra daha çok düşünüyorum.' diyerek yeniden yargılama yapılması gerektiğini savundu Yeniden yargılama ve Afyonkarahisarlı Eski Genelkurmay Başkanı [&hellip]
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tutuklandığında ilk tepkiyi kendisinin vererek, iddialara inanmadığını hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “İlker Başbuğ Afyon’dan hemşerimdir. Hakkındaki iddiaların o zaman da asılsız olduğunu düşünüyordum. Hele şimdi yapılanları gördükten sonra daha çok düşünüyorum.” diyerek yeniden yargılama yapılması gerektiğini savundu
Yeniden yargılama ve Afyonkarahisarlı Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili Hürriyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İlker Başbuğ’la hemşeri olduklarını hatırlattı. Hürriyet Gazetesi’nde 1. sayfa manşetten verilen Nuray Babacan imzalı haberde; Başbuğ tutuklandığında ilk kendisinin açıklama yaparak iddialara inanmadığını vurgulayan Eroğlu, son dönemde yaşananlarla bu inancının daha da arttığını ifade etti.
İlker Başbuğ ve bazı komutanların suçlu olmadığına inandığını kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, “Ben Başbuğ hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu düşünüyorum. Darbe faaliyetlerinin içinde olan kişi sayısı 5-10’u geçmez. Ama 100 kişilik bir heyeti sorumlu tutmak kabul edilir değil” dedi. İstanbul’daki bazı kışlaların su sorunun da kendisinin çözdüğünü belirten Eroğlu açıklamalarında şu görüşlere yer verdi, “Ben 19 ay askerlik yapmış ve bundan da şeref duymuş biriyim. Benim genel müdürlüğüm döneminden beri tanıdığım paşa ve generaller var. İstanbul kışlalarının su sorununu ben çözmüştüm. Hepsinden de teşekkür aldım. Şimdi onlardan cezaevinde olanlar var. Yakından tanıdığım isimler. Bazıları bana cezaevinden mektup gönderdi. ‘Suçun işlediği söylediği tarihte orada bile değildim. Bunu ispat ettim’ diyor. Bu nasıl bir şey? Bu mektupları dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e vermiştim. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tutuklandığında ilk açıklamayı yapanlardanım. O zaman da çok üzülmüştüm. Kendisiyle 23 Nisan törenlerinde bir araya gelmiştik. Eski Meclis binasındaki törende bana ‘Başbakan ile Genelkurmay Başkanı uyumlu çalışırsa, bu ülke kazanır. Biz o uyumu yakaladık’ demişti. Ben hakkındaki iddiaların o zaman da asılsız olduğunu düşünüyordum. Hele şimdi yapılanları gördükten sonra daha çok düşünüyorum. Yeniden yargılama konusunda ben de Başbakan gibi düşünüyorum. Eğer sahte belge üretildiyse, yeni deliller ve yeni tanıklar ortaya çıktıysa (Hilmi Özkök’ü kastediyor) ortaya çıkan yeni durum nedeniyle yeniden yargılama yapılabilmeli. Bunun yasal alt yapısı konusunda da arkadaşlarımız çalışıyor. Formül üretiyorlar.”
DARBE FAALİYETİ İÇİNDE
OLANLAR 10’U GEÇMEZ
İlker Başbuğ ile birlikte bir çok kişinin suçsuz yere cezaevinde olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden yargılama ile ilgili sözlerine destek verdi. Yeniden yargılamanın bu nedenle ihtiyaç olduğuna değinen Eroğlu, “Ben günahsız yere birçok insanın cezaevinde tutulduğunu düşünüyorum. Askeriyede ast-üst ilişkisi son derece nettir. Biri bir plan ve seminer düzenlediğinde, listede ismi olanların ‘Ben gelmiyorum’ deme şansı da yoktur. Dolayısıyla ‘Üstünün çağırdığı toplantıya katıldı’ diye bir insanı suçlu ilan etmek, darbe planlarının içinde göstermek son derece yanlıştır. Bunu planlayan veya darbe faaliyetlerinin içinde olan kişi sayısı 5-10’u geçmez. Ama 100 kişilik bir heyeti sorumlu tutmak kabul edilir değil.” şeklinde konuştu.
SANIKLARIN
YÜZDE 68’İ HÜKÜM GİYDİ
Eroğlu’nun açıklamalarının ardından Balyaz davasını hatırlatan Hürriyet Gazetesi, davada sanıkların yüzde 68’inin hüküm giydiğine vurgu yapıldı. Haberde Balyoz davas��nda ilişkin şu bilgilere yer verildi, “aralarında emekli orgeneraller Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’nın da olduğu 367 sanık yargılandı. 21 ay süren yargılamanın ardından İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, kararını açıkladı. Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 36 kişinin de beraatına karar verilen davada diğer sanıklar da 16-20 yıl arasında hapis cezalarına çaptırıldı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz davasına ilişkin kararını 9 Ekim 2013’te açıkladı. Çetin Doğan, Özden Örnek, İbrahim Fırtına, Dursun Çiçek, Şükrü Sarıışık ve Bilgin Balanlı gibi komutanlarla birlikte sivil memurlar ve düşük rütbeli askerlerin de bulunduğu 237 sanığın cezası onandı.”