'Ermeni meselesinde yılgınlığa gerek yok'

Afyonkarahisar'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, Ermeni meselesi konusunda Diaspora'nın ve lobilerin çok kuvvetli bir rol oynadığına işaret ederek, 'Bu çok uzun soluklu bir mücadele. Bu konuda bir yılgınlığa gerek yok' dedi Afyonkarahisar'da bir dizi ziyaretler düzenleyen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer [&hellip]

“Ermeni meselesinde yılgınlığa gerek yok”

Afyonkarahisar’ı ziyaret eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, Ermeni meselesi konusunda Diaspora’nın ve lobilerin çok kuvvetli bir rol oynadığına işaret ederek, “Bu çok uzun soluklu bir mücadele. Bu konuda bir yılgınlığa gerek yok” dedi

Afyonkarahisar’da bir dizi ziyaretler düzenleyen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Kampusu’ndeki Atatürk Kongre Merkezi’nde kent protokolüne, öğretim görevlilerine ve öğrencilere Genel Hatlarıyla Türk Dış Politikası konulu bir sunum yaptı. Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’nın da katıldığı sunumda Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Selim Kartal, Dışişleri Bakanlığı Katipleri Barkan Umruk ve Fulya Yücekök de yer aldı. Sunumunda bakanlık hakkında bilgi veren Çevik, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) girme sürecini anlattı. Çevik, “AB’nin genişleme sürecine baktığımızda her ülkenin belli zorluklarla karşılaştığını görüyoruz. Onun için bu süreci kararlılıkla devam ettirmemiz gerekiyor. Bizimde yapmakta olduğumuz aslında budur. AB’ye üye ülkelerle ilişkilerimiz mükemmel derecede devam ediyor. Yüksek düzeyde temaslarımız var. Ancak Fransa ile ilişkilerimiz AB konusunda biraz sıkıntılı. Ama Fransa ile Afganistan’da çok yakın bir işbirliği içindeyiz. G 20 Toplantılarına da birlikte katılıyoruz. Fransa ile orada da çok yakın işbirliğimiz var” dedi. Kıbrıs meselesine değinen Büyükelçi Çevik, “Kıbrıs’ta kalıcı olmayacak ve günü kurtaracak çözümler peşinde değiliz. Bununda temeli aslında Kıbrıs Türk toplumunun siyasi eşitliğinin kabul edilmesidir. Kıbrıs Rum tarafını maalesef bu noktada göremiyoruz. Bu sindirildiği sürece tabi ki çözüm olacaktır. İki tane kurucu devletin oluşturacağı yeni bir federasyon gerekiyor. Şu anda Ada’da bu konudaki müzakereler devam ediyor. Liderler arasında 70’e yakın görüşme yapıldı. Bugünlerde Türk tarafında cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Mevcut Cumhurbaşkanı Talat seçimlerin önde gelen adayı olarak gözüküyor. Toplamda 8 aday var. Seçimlerden sonrada müzakerelere devam edeceğiz” diye konuştu.
ABD’de Ermeni lobileri kuvvetli
Ermeni meselesinde ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki yaşanan gelişmeyi hatırlatan Çevik şöyle konuştu, “Doğal olarak bizde de üzüntüye ve tepkiye yol açtı. Ama Ermenistan ile ilişkileri normalleştirme ve Türklerle Ermeniler arasında yeni bir atmosfer ulaşma vizyonumuza engel olmayacaktır. Bu konuda çalışmaya devam edeceğiz. ABD’de lobiler kuvvetli ve etkin bir rol oynuyorlar. Bizim de ona benzer şekilde çalışmalarımız var. Ama Amerika’daki yerleşik nüfusumuz diğer lobilerin nüfusları ile karşılaştırıldığında oldukça farklı durumda. Ama çalışmalarımız devam etmektedir. Ermeni konusunda ülkemiz özellikle 1974’ten sonra giderek artan bir şekilde uğraştığı ve mücadele ettiği bir konudur. Yurt dışındaki Ermeni lobileri ve Diasporası geçen yüzyılın başından beri bu konuda yoğun çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalara bizim mücadele verdiğimiz bir alan haline geldi. Uluslar arası camiada belli bir kanaat maalesef oluşmuş vaziyette. Bu kanaati yıkmak için çalışacağız ve çalışıyoruz. Tabii ki mücadele etmemiz gerekiyor. Tarihi araştırmalarımızı çoğaltmalıyız ve uluslar arası basında bilimsel anlamda bu konuda çok daha fazla yayın yapmalıyız. Parlamenterlerle, akademisyenlerle, siyasilerle yakın temas içinde olmalıyız. Bu çok uzun soluklu bir mücadele. Bu konuda bir yılgınlığa gerek yok. Buna tabii ki devam edeceğiz.”
AB zor bir süreç
“AB zor bir süreç. AB’ye üyelik Ulu Önder Atatürk’ün koyduğu ‘Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak’ hedefinin de doğal sonucudur” diyen Çevik, bugün en çağdaş medeniyetin batı medeniyeti olduğunu söyledi. Bu hedefin korunması gerektiğine dikkat çeken Çevik, “Uluslar arası ilişkiler bisikletle tek bir istikamete gitmeye benzemez. Bisiklete binersiniz ve tek bir doğrultuda gitmek zorundasınızdır. Ama uluslar arası ilişkilerde çok daha farklı doğrultulara yayılabilirsiniz. Bizim yaptığımız da aslında budur. Son 10 yıllık faaliyetlere bakarsanız, eski, iki kutuplu düzende değil çok farklı bir faaliyette bulunduğumuzu gözlersiniz. Sadece AB istikametini yönelmiyoruz. Her alana, her coğrafyaya yöneliyoruz. Burada diğer kurumlarımızın, üniversitelerimizin katkı yapması çok önem taşımaktadır” dedi. Toplantının sonunda Büyükelçi Çevik ve beraberindeki bakanlık personeli katılımcıların sorularını yanıtladı. Bakanlık heyeti daha sonra Afyonkarahisar’dan ayrıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme