Erkmen çekim merkezi haline geldi

Erkmen Belediye Başkanı Memduh Kuş, görev geldiği tarihten bugüne kadar belde de yürütülen hizmetleri Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.Burcu Aydın: 2004 yılındaki Mahalli İdareler Seçimi sonucu göreve geldiniz. Sayın Başkanım dünden bugüne nüfus oranında artış var mı?Memduh Kuş: Biz 2004 yılında göreve geldik ve üç dönemi tamamladık. AK Parti'de her ne kadar üç dönem kuralı olsa [&hellip]

Erkmen Belediye Başkanı Memduh Kuş, görev geldiği tarihten bugüne kadar belde de yürütülen hizmetleri Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.
Burcu Aydın: 2004 yılındaki Mahalli İdareler Seçimi sonucu göreve geldiniz. Sayın Başkanım dünden bugüne nüfus oranında artış var mı?
Memduh Kuş: Biz 2004 yılında göreve geldik ve üç dönemi tamamladık. AK Parti’de her ne kadar üç dönem kuralı olsa da biz birinci dönemde bağımsız olarak seçildiğimiz için üç dönem kuralına tabi değiliz. Göreve geldiğimizde nüfusumuz 2 bin 400 iken bugün 5 bin 335 oldu. İnşallah yılbaşında 6 bini geçeceğiz. Üç yıl sonra da inşaatlar devreye girdiği zaman 10 bin nüfusu hızlı bir şekilde aşacağız.
Burcu Aydın: Yürütülen hizmetlerle ilgili nasıl bir değerlendirmeniz olur?
Memduh Kuş: Yine 2004 yılında göreve geldiğimizde 500 bin lira olan Belediye bütçesi Allah’a şükür şu anda 9,5 milyon liraya çıktı. Gelirimiz 19 kat arttı. Personel harcamalarımızda devlet bize yüzde 40’a kadar yetki vermesine rağmen yarısı bile değil yüzde 16’da durduk. Personel harcamalarına ayırdığımız paranın büyük bir çoğunluğunu yatırım harcamalarına verdik. Şu anda bizim arazi yollarımız bile parke konumundadır. 420 bin metrekare kilitli beton parke, 200 bin metrekare de asfalt çalışması yaptık. Halen de çalışmalarımız devam ediyor.
Burcu Aydın: Alt yapı çalışmalarında durum nedir?
Memduh Kuş: Bu arada 46 kilometre kanalizasyon hattı yapıldı. Ayrıca İmar Kanununun 18. maddesini uyguladığımız stadyumun arkasındaki bölgeye İller Bankası’ndan kredi aldık. Orada da 12 bin 739 metre kanalizasyon hattı devam ediyor. O da bittiği zaman bu bölge de 58 bin metrekarenin üzerinde bir kanalizasyon hattı tamamlanmış olacak. Şu ana kadar 45 kilometre içme suyu hattı yaptık. İller Bankası kanalıyla inşaatı devam eden 13 bin 984 metrekare içme suyu hattı var. Bunu da dâhil ettiğimiz zaman yaklaşık 59 kilometre içme suyu hattı yapmış oluyoruz. Bu arada Allah razı olsun Bakanımızın sayesinde Arsenik Arıtma Tesisimizi yaptık. 300 tonluk su depomuz artı 100 tonlukta içme suyu depomuz yapıldı.
Burcu Aydın: Erkmen’de imar çalışmalarında son durum nedir?
Memduh Kuş: 17 adet park ve bayram yeri yaptık. Milli Park’ta Erkmen Göleti kenarında günü birlik tesis oldu. İnşallah bu Tabiat Parkı haline dönüştü. Çokta mükemmel bir hale gelecek. 180 adet TOKİ’ye konut yaptırdık. Yeni bir TOKİ konut çalışmamız devam ediyor. Altı adette İmar Kanunu’nda ki 18 uygulaması yaptık. Erkmen Belediye sınırlarında imara açılmadık, 18. madde uygulanmamış tarım arazileri hariç hiçbir yerimiz kalmadı. 18. madde adaleti tesis ederek herkesten eşit oranda alt yapı katılım payları alınıyor. Düzgün bir imar çalışması yapılıyor. Yolu, suyu, okulu, camii, sağlık ocağı tüm alt yapısıyla, yeşil dokusuyla burada ayrılarak hazır bir hale geliyor.
Burcu Aydın: Beldede eğitim hangi seviyede?
Memduh Kuş: Biz eğitime çok büyük bir önem veriyoruz. Normalde göreve geldiğimizde 4+4 toplam 8 derslikli bir ilköğretim okulu vardı. Sadece ilköğretim alanında Belediye Düğün Salonunu vererek İl Özel İdaresine arsa takasını yaptık. O arsayı da Milli Eğitime verdik. İl Özel İdaresi kanalıyla 16 derslik artı beş tane laboratuar olmak üzere 21 derslikle güzel bir okul meydana geldi. Bu arada TOKİ tarafından 16 derslik artı 4 laboratuarlı bir okul daha yapıldı. Yani 8 derslik sayısı 40’a çıktı. Bununla da kalmayıp; Sosyal Bilimler Lisesi, Yatılı Bölge Okulu, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Atatürk Lisesi gibi pek çok okulda kasabamızın içerisinde yer aldı. Biz sadece okulları yapmakla kalmadık, 5’nci sınıftan sonra takdirname ve teşekkür belgesi alan başarılı öğrencilerimizi teşvik etmek amacıyla para ödülü verdik. İki ayrı dönemde 250 TL olarak toplam 500 TL teşekkür belgesi alan öğrencilere verdik. İki dönemde toplam 750 TL de takdirname alan öğrencilerimize verdik. 44 öğrenci ile başladığımız bu uygulama Allah’a şükür 248 öğrenciye yükseldi. Bunun yanı sıra lise öğrencilerimize yol parası yardımı sağladık. Üniversite de okuyan öğrencilerimize de her sene bin lira eğitime katkı payı vererek eğitime çok ciddi katkı sağladık. Okullarımızın fiziki mekânları konusunda ve öğrencilerimize yaptığımız yardımın toplamı 2017 yılında 500 bin TL’yi geçti. Bugüne kadar da 285 bin lirayı geçti. Bilindiği üzere Milli Eğitim sadece binayı kurup okulu veriyor. Okul bahçesindeki spor alanları, tel örgüsü, kamerası, ses sistemi gibi sınıfların eksiklerini tamamladık. Hatta şu anda pek çok insan ‘Sizin okullar çok iyi öğrenci sayısı az. Eğitim kalitesi yüksek ve fiziki mekânları çok mükemmel’ diye Erkmen dışından okullarımıza ciddi anlamda öğrenci gelmektedir.
Burcu Aydın: Termal turizmde çeşitli çalışmalar zaman içerisinde gerçekleşti. Ufukta yeni termal yatırımlar var mı?
Memduh Kuş: Termal turizm konusunda ciddi bir çalışma içerisine girdik. Bugüne kadar üç tane otel yapıldı. NG Güral Otel, eski adıyla Anemon şimdi MCG Çakmak Otel, Budan Otel yapıldı. İnşallah NG Güral Otelin arkasına 65 bin metrekarelik bir tane daha otel yapacak. Projeleri bitmek üzeredir. Bunun yanında da Park Afyon Hastanesi iki otel yapımı için girişimlere başladı. İnşallah orada da iki otel daha yapılacak. Bunun yanında spor kompleksinin yüzme havuzu beldemizin sınırları içerisinde. Spor kompleksinin dibinde yer alıyoruz. Sadece binalarla ilgili kalmadık. Hem termal otelleri, hem okulları hem de spor kompleksi, motor kros bölümleriyle insanların rahatça yaşayabilecekleri, hastanelere olan yakınlığı, alışveriş merkezleri olan yakınlığı, ulaşımı dikkate alınarak tam bir cazibe merkezi haline getirdik.
Burcu Aydın: Belde de günlük hayatta ihtiyaç duyulan başkaca hizmetlerde neler yapıldı?
Memduh Kuş: Camilerimizin her türlü ihtiyaçlarını karşıladık. Cenaze hizmetleri kapsamında her eve 75 kişilik cenaze yemeği gönderiyoruz. Gasilhanemiz var. Tüm ihtiyaçlar oradan karşılanıyor. Mezarlıklarda ses sistemi kurduk. İnsanlarımıza sıkıntı yaşatmayacak şekilde her türlü ihtiyaçlarını karşılamış oluyoruz. Aile bütçelerine katkı amaçlı el sanatları merkezini yaptık. Burada bayanlara kurslar açtık. Üretilen ürünler satılmak üzere Yöresel Ürünler Tanıtım ve Satış Merkezi inşaatına başladık. Bazı pürüzlerden dolayı biraz gecikme oldu. İnşallah yakın zamanda tapusunu alacağız. Hızlı bir şeklide başlayacağız. Özellikle bayanlarımızın ürettikleri ürünleri orada satışını sağlayarak aile bütçesine katkı sağlamasını sağlayacağız.
Burcu Aydın: Termal bölge de seracılıkla ilgili bir yatırım düşünülüyor mu?
Memduh Kuş: Spor sahasının arkasında 260 bin metrekarelik birinci sınıf mera alanı vardı. Beş yıllık bir uğraşı sonucunda son olarak sera alanı olmasıyla ilgili Başbakanlıktan onayı çıktı. İnşallah ot parası yattıktan sonra 2019 yılı başında Erkmen domatesi yiyeceğiz. Bunun en büyük faydası da bayan ağırlıklı olmak üzere yüz kişiye bir istihdam sağlamış olacağız. Oteller hem bölgenin gelişmesine fayda sağlıyor hem de işsizlik konusunda kasabamıza çok büyük katkı sağlıyor. Sadece yüzde 10’u Erkmen’den, yüzde 90’ı dışarıdan, Erkmen dışından yerlere de işsizlik konusunda çok büyük katkı sağlamış oluyor.
Burcu Aydın: Peki spor çalışmalarında neler yapıldı?
Memduh Kuş: Spor konusunda da biz elimizden geleni yaptık. Milli saha içerisinde halı sahamız yapıldı. Okulların içerisinde sahaları yaptık. İnşallah bir tane daha futbol sahası yapımı içinde gerekli çalışmalara başladık.
Burcu Aydın: Çevre düzenleme çalışmaları belde de dikkat çekiyor. Cami sayısının arttığı görülüyor. Bunları biraz açar mısınız?
Memduh Kuş: 1999 yılında Afyonkarahisar Belediyesi’nden ayrılıp üniversiteye geçtim. O dönemin Rektörü Sayın Şan Özalp, iş ahlakı ve iş disiplini açısından çok örnek aldığım, çok saygı duyduğum bir insandı. Bize bir şey öğretti. ‘Bir işi ya adam gibi yapın ya da hiç yapmayın’ derdi. O yönde yaptığımız işlerin hep en iyisini yapma gayretinde olduk. Hatta bu konuda zaman lüks ve bu kadar şeye gerek yok şeklinde eleştirilerde aldık. Ama bugün takdir ediliyoruz. Bizde eleştirilere karşı, Erkmen halkı her şeyin en iyisine layıktır. Bizim görevimiz vatandaşa iyi, doğruyu, güzeli sunmak olacak. Laf olsun diye hiçbir şey yapmayıp en iyisini yapma gayretinde bulunduk. Çalışmalarımızda yürütürken bunları ekiple yaptık. Tüm bunlar bir ekip işidir. Belediye personeli ve meclis üyelerimizle birlikte işi bilen kaliteli insanlarla çalıştık. İnsanlarımız güzel iş ürettiler. İş güzel olunca bizde takdir görmeye başladık. Rast gele insanlarla iş yapmadık.
Burcu Aydın: Doğal gaz çalışmaları hangi aşamaya ulaştı?
Memduh Kuş: 2017 yılında başlayan doğal gaz çalışmalarımız sonucu Erkmen’in bir kısmı doğal gazla ısındı. İnşallah 2019 yılında da eski Erkmen dediğimiz bölge de ısınacak. Şu anda Afyon’da ilk defa doğal gazla ısınan kasaba biziz. İlçelerimizin yarısında bile doğal gaz yokken Erkmen doğal gazla ısınmaya başladı. Bunlar tek başına bizim eserimiz değil. Doğal gaz konusunda Fazıl Şenel’in çok büyük katkısı var. Erkmen’in gelişiminde Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katkıları var. Özellikle Sait Açba’nın, milletvekillerimizin, valilerimizin, teşkilatımızın bütün bürokratlarımızın çok büyük desteğini gördük. Bu destekler devam ettiği sürece bizim çok daha güzel işler yapmamız için neden yok. İnşallah Erkmen çok daha iyi ve çok daha güzel bir hale gelecek. Çekim merkezi olduk çok daha ileri olması lazım. Turizm açısından da insanların konaklayıp, dinlenebilecekleri güzel alanlar inşallah burada yapılacak. Çok daha iyi duruma geleceğiz inşallah. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme