Erkmen adına özel tebliğle anıldı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, ölümünün 40'ncı yılında Abdullah Mahir Erkmen'in Üsküp’te ele alındığını belirtti.'DARBELERE İTİBAR ETMEDİ'Doç. Dr. Turan Akkoyun, Erkmen'in mücadelesi, hayatı ve eserleri hakkında 2017 yılında üniversite de başlatılan 'Abdullah Mahir Erkmen’in Hayatı ve Eserleri' başlıklı Kariyer Destek Proje araştırmasıyla Anadolu Türkünün, geçen [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, ölümünün 40’ncı yılında Abdullah Mahir Erkmen’in Üsküp’te ele alındığını belirtti.
“DARBELERE İTİBAR ETMEDİ”
Doç. Dr. Turan Akkoyun, Erkmen’in mücadelesi, hayatı ve eserleri hakkında 2017 yılında üniversite de başlatılan “Abdullah Mahir Erkmen’in Hayatı ve Eserleri” başlıklı Kariyer Destek Proje araştırmasıyla Anadolu Türkünün, geçen yüzyıldaki tarihi gelişimini, Afyonkarahisar ve çevre şehirler bağlamında mahalli açıdan takip imkanı verdiğini belirtti. Turan Akkoyun, Abdullah Mahir Erkmen’in, Afyonkarahisar Barosunun kuruluşu sonrasında yöneticiliğe bir müddet ara verdikten sonra yeniden Başkanlığının tarihi renklilik ve zenginlik arz ettiğini ifade etti. Akkoyun, “Milli Mücadele, Takrir-i Sükun, tek- parti yönetimi, çok partili siyasi yaşama geçiş, demokrasi, demokrasimize ilk darbe ve muhtıra gelişmelerini, taşrada aktif bir şahsiyet üzerinden incelemek genellemeleri engellemekte, bir çok detayın gün yüzüne çıkmasını sağlamaktadır. Darbe ve muhtıralara iltifat etmemiş, itibar göstermemiştir.” dedi.
“GÜNDEMDE TUTULAN ŞAHSİYET”
Doç. Dr. Turan Akkoyun, Abdullah Mahir Erkmen’in, Haber Gazetesinin sahibi, Atatürk döneminde yayınlanan Kocatepe’nin ilk Yazı İşleri Müdürü, Türk Ocağı, Halkevi, CHP İl Başkanı olduğunu kaydetti. Akkoyun, “O, Afyon Barosu Başkanı, Türklüğün haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşaması yolculuğuna, Afyonkarahisar’ın kalkınması ve zenginleşmesi çabalarına kalemiyle gönülden destek veren bir çok şahsiyet tarafından ele alınmıştır. Osman Attila’nın, Behçetoğlu Muzaffer Görktan’ın, Mehmet Saadettin Aygen’in, Recep Yaşayacak’ın, Mehmet Türkak’ın, Osman Çizmeciler’in, Tuncer Ulutürk’ün, Metin Gürer’in, Galip Leblebicioğlu’nun ve Turgay Şahin’in kalemiyle kamuoyunun gündeminde tutulan bir şahsiyet olmuştur.” ifadelerini kullandı.
“BİR ÇOK ARAŞTIRMAYA KAYNAK OLDU”
Doç. Dr. Turan Akkoyun, Abdullah Mahir Erkmen’in Türklüğün ağır darbelere maruz kaldığı, uluslararası platformlarda siyasi, hukuki, askeri ve içtimai ıstıraplar yaşamak zorunda kaldığı XX. Yüzyılın hemen başında Anadolu’nun küçük ancak kadim bir yerleşim yerinde dünyaya geldiğini belirtti. Akkoyun, “Abdullah Mahir Erkmen, çocukluk yıllarında Meşrutiyet ile tanışan, Trablusgarp, Balkan ve Birinci Dünya Savaşı dramlarına şahitlik eden bir isimdir. Milli Mücadele hareketine henüz gençlik yaşlarında bir gazeteci olarak dahil olan, silahlı mukavemetin, bağımsızlığın liderine ve Cumhuriyetin kurucusuna hayatı boyunca bağlı kalan, yayınladığı gazete, yazdığı makale ve kitaplarla, hukuk adamlığı, siyasetçiliği ile Afyonkarahisar, Anadolu, Türkiye, Türklük ve beşeriyete ehemmiyetli katkı sağlamıştır. Abdullah Mahir Erkmen, bir çok yakın dönem kültür araştırmasına kaynak vazifesi görmüştür. Bundan sonra gerçekleştirilecek araştırmalara da kaynaklık edecek, karanlık noktaları aydınlatacak bilgileri, tarihe not düşmüştür. Sadece not düşmemiş bizatihi, bunların ülkenin en seçkin kütüphane raflarında yer almasını sağlamıştır. Baro Başkanı, Gazete sahibi, eğitimci, gazeteci, yazar, siyasetçi gibi sıfatları hayatı boyunca itina ile taşımaya çalışmıştır.” dedi.
“40. YILA RASTLAYIŞ TEVAFUK”
Akademik etkinliklerin genelden özele, özelden genele evrensel kazanımlar sağlama amacını taşıdığını hatırlatan Akkoyun sözlerine şöyle sürdürdü: “5-8 Eylül 2018 tarihlerinde Makedonya’da Uluslararası Balkan Üniversitesi bünyesinde, Gazi Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Anadolu Kültürel Araştırmalar Derneği ve Gelecek Vizyonlar Dergisinin desteğiyle, TTK ve TDK Başkanlarının bizzat katılımıyla bir kongre düzenlendi. III. Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi’nin birinci oturumunda şahsım, ‘Afyonkarahisarlı Abdullah Mahir Erkmen’ başlıklı tebliğiyle bahsi geçen proje araştırmasında ulaşmış olduğu verileri, bilimsel bir değerlendirmeye tabi tutmuş, ilim camiasıyla paylaştım. Bilimsel araştırma sunumu, yazarın vefatının kırkıncı yılına rastlaması da ayrıca dikkate değer bir tevafuk olmuştur.”