Erkan Baş Kimdir? Kaç Yaşında ve Nereli?

Türk siyasetinin farklı simalarından Erkan Baş kimdir? Kaç yaşında ve nereli?

Türk siyasetinde son yıllarda adını duyuran isimlerden biri Erkan Baş. Aynı zamanda bilim tarihçisi olan ve bir de kitabı bulunan Baş, ayrıca yeni nesil siyasetçiler arasında yer alıyor, zira Meclis’in genç simaları arasında yer alıyor. Peki Türk siyasetinin farklı simalarından Erkan Baş kimdir? Kaç yaşında ve nereli?

Haber

ERKAN BAŞ KİMDİR? KAÇ YAŞINDA VE NERELİ?

Erkan Baş kimdir? 1979’da Almanya’nın Berlin şehrinde doğdu. Almanya’ya göç etmiş bir işçi ailenin çocuğuydu. Doğum günü 14 Temmuz olan Erkan Baş 44 yaşında. Tam doğduğu yer Batı Berlin ve Yugoslav göçmeni Boşnak bir ailenin çocuğu olan Baş, Almanya’da doğdu, ancak ailesinin 80’li yılların ortalarında Türkiye’ye gelmesi ile hayatında yeni bir dönem başladı. Bu arada ailenin Yugoslavya’daki soyadı Jusović idi.

İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da gören Baş, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde yükseköğrenime başladı, ancak siyasi gerekçelerle ayrıldı ve Edebiyat Fakültesinde devam etti. Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi bölümünden mezun olarak aynı alanda yüksek lisans yapmaya başladı. Bu sırada Bilim Tarihi Araştırmaları Dergisi’nde genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak dersler verdi.

Yüksek lisans yapmaya başlamıştı, ancak tamamlayamadı, çünkü 2008’de İstanbul Üniversitesi’nde yemekhanenin özelleştirilmesine karşı yemekhane işçileri ile birlikte eylem yapması üzerine disiplin cezası aldı ve eğitimini de bu olayın ardından yarıda bıraktı. Nispeten sakin yıllar geçiren İstanbul Üniversitesi’nde söz konusu eylemler, uzun bir aradan sonra öğrencilerin disiplin cezaları almasını beraberinde getirmişti.

Haber

SİYASİ HAYATI VE KİTABI

Erkan Baş kimdir sorusunun yanıtlarından biri de şüphesiz genç yaşta girdiği siyasetle şekillenen yıllarda saklı. Baş, siyasetle eğitim hayatı ile eşzamanlı şekilde aktif olarak ilgilenmekteydi ve 2009’da partinin 9. Kongresinde Türkiye Komünist Partisi genel başkanı seçildi. 2014’te Halkın Türkiye Komünist Partisi’nde (HTKP) genel sekreterlik görevi üstlendi ve 2017’de Türkiye İşçi Partisi’ni kurdu. 2018 Türkiye Genel Seçimleri’nde milletvekili seçildi. Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili seçilen Baş, istifa ederek tekrar Türkiye İşçi Partisi’ne geçmiştir.

Erkan Baş kimdir sorusunun yanıtlarından biri de yazarlığı ve 2021’de çıkan kitabıdır. İnternet sitelerinde yayınlanmak üzere belirli aralıklarla makaleler kaleme alan Baş, güncel sorunlar ve kapitalizm odağındaki Yaşamak İçin Sosyalizm isimli bir de kitap yazmıştır. Erkan Baş, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Bakmadan Geçme