Ergün, Türk eğitim tarihini anlattı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından 'Türk Eğitim Tarihi Üzerine Bir Değerlendirme' konferansı verildi   Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ergün tarafından verilen konferansa Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Ali Gazel, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bülent Aydoğdu ve Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından “Türk Eğitim Tarihi Üzerine Bir Değerlendirme” konferansı verildi

Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ergün tarafından verilen konferansa Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Ali Gazel, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bülent Aydoğdu ve Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Ocak ile birlikte öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
“Türk Eğitim Tarihi Üzerine Bir Değerlendirme” konulu konferansta konunun tarihi kökleriyle kavranması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Ergün, konulara evrensel bakılması gerektiğini ve günümüzdeki problemler ile gelecekte yaşanabilecek problemlerin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti. Tarihin geçmişi ile değerli olduğunu dile getiren ve Türkçenin eski ve zengin bir dil olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ergün, “Geçmişe baktığımızda ilk olarak Sümerleri görüyoruz, tarihi yazının icadı ile başlattığımız için ilk olarak Sümerleri görüyoruz. Çok büyük Sümerologlar, Sümer dilinin sözlüğünü yaptılar. Burada 157 tane yabancı kelime tespit edildi. Bilim dünyasına seslenerek, bu kelimelerin kökenini öğrenmek istediler. Kimse sahip çıkmazken, Amerikalı Türkologlar bu kelimelerin Türk dillerinden gelen kelimeler olduğunu iddia ettiler. Burada Sümerceye kelime veren bir dil grubu söz konusu ve yabancı kelimelerin hemen hepsi Türkçe kökenli. Yaklaşık 25 yıllık bu teoriye karşı çıkan bir bilim insanı da çıkmadı.” diye konuştu.
“GÜNÜMÜZDE SOSYAL MEDYA GÜDÜMÜNDE GİDEN SARHOŞ BİR KÜLTÜR BASKIN DURUMDA”
Okul kavramının ilk olarak Sümerlerde ortaya çıktığını ancak birçok medeniyetin geri kalmasında da okulun etkili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ergün, “Okul, eğitimin zehridir derler. Örneğin Nietzsche, okulun eğitimi bozduğunu söyler. En sağlam eğitim, kültür eğitimidir. Bunun için de kültürün, eğitim verebilmesi lazımdır. Günümüz kültürü, eğitici kültür olmaktan giderek uzaklaşıyor. Oysaki eski kültürler insanı A’dan Z’ye eğitebilen kültürlerdi. Günümüzde ailenin ve toplumun dışında, sosyal medya güdümünde giden sarhoş bir kültür içerisinde yaşıyoruz. Bu kültüre insanların eğitimini emanet edebilir miyiz? Bilemiyorum. Ancak okul kavramı Sümerlerden Mısırlılara geçmiştir ve Mısır medeniyetini berbat etmiştir. Mısırlılardan Yunanlılara geçmiştir, Yunanlılar okulu kurduktan sonra büyük medeniyetlerini kaybetmişlerdir. Oradan Avrupa’ya geçmiştir ve Avrupa’nın ilerleyişinde büyük ayak bağı olmuştur derler.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme