Erenler’de “Kirayı bölüşelim” kampanyası
'Afyonkarahisar-Öğrenci El Ele Daha Sağlıklı ve Güçlü Gelecek Günlere' Kampanyası Rektör Karakaş Öncülüğünde Başlatıldı. Gönüllülük esasına dayalı kampanya kapsamında apart daire ve yurt sahiplerinden öğrencilerden alacakları kiralar konusunda anlayış göstermeleri talep ediliyor   Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı Erenler Mahallesindeki apart, yurt ve dairelerin kira ödemelerinin [&hellip]
“Afyonkarahisar-Öğrenci El Ele Daha Sağlıklı ve Güçlü Gelecek Günlere” Kampanyası Rektör Karakaş Öncülüğünde Başlatıldı. Gönüllülük esasına dayalı kampanya kapsamında apart daire ve yurt sahiplerinden öğrencilerden alacakları kiralar konusunda anlayış göstermeleri talep ediliyor
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı Erenler Mahallesindeki apart, yurt ve dairelerin kira ödemelerinin ertelenmesi amacıyla “Afyonkarahisar–Öğrenci El Ele Daha Sağlıklı ve Güçlü Gelecek Günlere” isimli bir kampanya başlatıldı.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Erenler Mahallesi Muhtarı Hasan Çavlan öncülüğünde başlatılan kampanyaya Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser de yayınladıkları mesajlarla destek verdi.
AKÜ Rektörlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Erenler Mahallesi Muhtarı Hasan Çavlan, Erenler Mahallesi apart sahipleri arasında yer alan iş insanları Özgür Aydın, Halil Durgut ve Mustafa Arık katıldı.
“APART VE YURT SAHİPLERİNİN DESTEKLERİNİ BEKLİYORUZ”
Koronavirüs sebebiyle üniversitelerin eğitime ara verdiği bir dönemi yaşadıklarını ifade eden AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, süreç hakkında bilgi verdi. Öğrencilerden kira ödemeleri hakkında yoğun mesaj aldığını ifade eden Karakaş, şunları kaydetti:
“Koronavirüs sebebiyle üniversitelerde eğitime ara verilmişti. Daha sonra Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) almış olduğu karar ile bu döneme mahsus olmak üzere örgün öğretimden vazgeçilip uzaktan öğretime geçildi. Bu karardan sonra bütün öğrencilerimiz barındıkları apartlarını, yurtlarını ve evlerini terk ederek ailelerinin yanlarına döndüler. Döndükten sonra süreç içerisinde bana da yoğun şekilde mesaj gönderdiler. Özellikle ev, apart ve yurtlarının kira ödemeleriyle ilgili yardım edilmesi, destek olunması konusunda yoğun şekilde mesaj gönderdiler. Hatta başka illerde yapılan kampanyaların örneklerini de gönderdiler. Bizler de bu doğrultuda Erenler Mahallesi muhtarı ile bir görüşme yaptık ve kendisinin zaten bir kampanya başlattığını gördük. Bizler de başlatılan bu kampanyaya destek olmak ve öğrencilerimizin taleplerini kamuoyuna iletmek adına buradayız. Bu kampanyanın başlatılmış olması AKÜ Rektörü olarak beni ve üniversite camiamızı memnun etmiştir. Özellikle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında genellikle diğer illerdeki kampanyalarda yarı yarıya paylaşma gibi öneriler görüyoruz. Bir kısmını apart sahibi, bir kısmını ise öğrencinin karşılaması şeklinde. Bizler de bu aylar içerisinde öğrencilerimize daire, apart ve yurt sahiplerinin destek olmasını bekliyoruz.”
“AFYONKARAHİSAR’IN BU SÜREÇTEN YÜZ AKIYLA ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”
Türkiye’nin zorlu bir süreçten geçtiğinin altını çizen Karakaş, “Bu dönemi millet olarak yardımlaşma ve dayanışma ruhuyla atlatacağımıza inanıyorum. Bu doğrultuda da ülkemizde çeşitli şekillerde dayanışma kampanyalarının yürütüldüğünü biliyoruz. Afyonkarahisar olarak bu zorlu süreçten yüz akıyla çıkacağımıza inanıyorum. Öğrencilerimize yönelik bu özverili kampanyaya apart, yurt ve daire sahiplerinin destek olmasını bekliyorum. Bu anlamda bütün muhataplarımıza destek ol, elini taşın altına koy demek istiyorum. Son olarak ise ‘Afyonkarahisar – öğrenci el ele, daha sağlıklı ve güçlü gelecek günlere’ diyoruz.” dedi.
Başlatılan kampanyanın gönüllülük esasına dayandığını kaydeden Karakaş, “Öğrencilerimiz illerde her türlü canlılığın kaynağıdır. Bu kaynağımızı yeşertme adına, onlara bir nebze olsun destek olma adına bu kampanyayı başlatıyoruz. Tabii ki tasarruf alanımızda olan bir konu değil. Tamamen gönüllülük esası ile gerçekleştirilebilecek bir kampanya, kimseyi zorlama gibi bir durumda değiliz. Eğer buna gerçekten güçlü bir katılım sağlanırsa Afyonkarahisar da bu süreçten yüzünün akıyla çıkmış olur.” ifadelerini kullandı.
“GENÇLİK VARSA
GELECEK VAR, GELECEK
VARSA GENÇLİK VAR”
Erenler Mahallesi Muhtarı Hasan Çavlan ise koronavirüs dolayısıyla apart sahipleriyle bir görüşme yaptığını ifade etti. Yapılan görüşme ile ortak bir karar aldıklarını ifade eden Çavlan, “Öğrencilere ve ev sahiplerine destek olmak için bir yola çıktık. Erenler Esnaf Birliği, mal ve mülk sahipleri ve ticari işletmeler ile birlikte toplanarak kararımızı dile getirdik. Şu anda güzel bir kampanya ortaya çıktı. Bu kampanya ile amacımız hem mülk sahipleri hem de öğrencilerimizin en az derecede mağdur olmasını sağlamaktır. İnşallah katılımlar çoğalır. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ‘Gençlik varsa gelecek var, gelecek varsa gençlik var.’ Bu kampanya konusunda sadece Rektör Mehmet Karakaş hocamız bizi aradı ve kampanya ile ilgili bilgi aldı, bizlere teşekkür etti. Birlik olursak eğer bu olayın üstesinden geliriz diye düşünüyorum.” dedi.
“APART VE YURT SAHİPLERİNİN EMPATİ YAPMASINI BEKLİYORUZ”
Kampanyaya destek veren Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise dünyanın ve Türkiye’nin önemli bir süreçten geçtiğini ifade etti. Tutulmaz, “Virüsle mücadeleyi topyekûn yapıyoruz. Bu doğrultuda YÖK’ün kararıyla üniversitelerin belirli bir süreyle tatil edilmesi söz konusu oldu. İlimizde iki tane üniversite var ve burada okuyan öğrencilerimizin de ikamet ettikleri özel konutlar var. Devletimiz devlet yurtları ile ilgili herhangi bir ücret almadan bu süreyi geçirme konusunda bir karar aldı ve bu kararı uyguluyor. Bu anlamda biz değerli hemşerilerimize bir çağrıda bulunmak istiyoruz. İlimizde öğrencilere kiraya verilmiş olan mülklerin sahipleri, öğrenciler adına bir empati yaparak belirli bir süreyi onlardan para almadan geçirmeleri için anlayış bekliyoruz. 3-4 aylık bu sürenin yarısının öğrencilerden, diğer yarısının ise mülk sahiplerinden fedakarlık göstermeleri ile hem öğrencilerimize destek vermiş oluruz, hem de öğrencilerin ilimize karşı bakışlarını daha olumlu konuma getiririz.” ifadelerini kullandı.
“AFYONKARAHİSAR
MİSAFİRPERVER
BİR ŞEHİRDİR”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise koronavirüs sebebiyle zor günler geçirildiğini belirtti. Zeybek, “Virüsle alakalı geçirdiğimiz bu zor günlerde esnafımızın da, mülk sahiplerinin de öğrencilerin yanında yer alacaklarına ben gönülden inanıyorum. Kira bedelleri olsun, barınma bedelleri olsun Afyonkarahisar’daki mülk sahibi vatandaşlarımızın öğrencilere yardımcı olacağını düşünüyorum. Afyonkarahisar misafirperver bir şehirdir. Öğrencilerimize destek anlamında böyle bir çalışmada Afyonkara-hisar’ın geleceği ve öğrencilerin zor durumda kalmamaları için mülk sahibi arkadaşların gereğini yapacaklarından hiç şüphem yok.” dedi.
“ÖĞRENCİ OLMADAN
BİNALARIN
BİR HÜKMÜ YOK”
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş ise öğrencilerin eğitim kurumları için büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Okumuş, “Çok güzel binalarımız, eğitim kurumlarımız, akademisyenlerimiz olabilir ancak bunların hiçbiri öğrenci olmadığı sürece bir işe yaramıyor. Bu okulların en önemli can damarı ve içinde akan kanı öğrencilerdir. Öğrencileri damarlarımızda akan kan olarak görüyorum. Öğrenciler üniversitelerin, şehirlerin en önemli yapı taşlarıdır” şeklinde konuştu. Yaşanılan sıkıntılı süreç sona erdiğinde, öğrencilerin eğitimlerine aynı motivasyon ile devam etmelerinin önemini anlatan Okumuş, şunları kaydetti:
“Öğrencilerimizin bu sıkıntılı durum ortadan kalktıktan sonra kaldıkları yerden eğitimlerine devam edebilmeleri lazım. Bu anlamda toplumun her kesimini sıkıntıya sokan bu durum öğrencilerimizi de yoğun olarak etkiliyor. Onların motive bir şekilde eğitimlerine devam edebilmeleri için, herkesin etkilendiği diğer faktörlerden biraz daha fazla arınmış olmaları lazım. Bu anlamda da barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Maalesef bu süreçte öğrencilerimiz de kaldıkları yerlerden ayrılmak zorunda kaldı. Bu öğrencilerimizin büyük bir kısmı ekonomik gücü olmayan ailelerin çocukları. Bu öğrencilerimiz bizlerin ve bu şehrin geleceğidir. Akıllarında maddi sorunlar olmadan eğitimlerine dönmeleri gerekiyor. Bu anlamda daire ve mülk sahibi vatandaşlarımızın ellerini taşın altına koymalarını ve destek olmalarını istiyorum. Kira yardımı ve kira ödemelerinde kolaylıklar ve hatta mümkünse kira almamaları çok büyük anlam ifade edecektir. Çünkü bu katkı sadece öğrenciye değil, aynı zamanda üniversitemize ve şehrimize olacaktır.”
“HERKES ELİNDEN
GELDİĞİ ÖLÇÜDE
DESTEK OLMALI”
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ise yaptığı açıklamada koronavirüsten etkilenen en önemli kesimlerden birisinin öğrenciler olduğunu ifade etti. Öğrencilerin birer kültür elçisi olduğunu belirten Serteser, “Üniversitelerde eğitime ara verilince öğrencilerinin ailelerinin yanlarına gitmelerine rağmen, burada kiraladıkları dairelerden kaynaklı zor bir durumda kaldılar. O bölgenin mülk sahiplerinin ellerinden gelen tüm imkanlar ile öğrencilere yardımcı olmalarını rica ediyorum. Hali vakti yerinde olan mülk sahipleri hiç kira almayabilirler. Oradaki kiralar ile geçinen mülk sahipleri de olabilir, kendileri de ellerinden geldiği ölçüde fedakarlıkta bulunabilirler. Bu zor durumda topyekun bir fedakarlık içerisine girmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu kültür elçilerine mülk sahiplerinin yardımcı olmalarını istirham ediyorum.” dedi.