Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ERENLER (KUMARTAŞ) KÖYÜ -4 – Kocatepe Gazetesi

Yusuf İLGAR 11 Nisan 2017 Salı 13:03:35
 

(Dünden Devamı)
Kumartaş Köyü Mescidi
Köyde halen iki cami bulunmaktadır. Her ikisi de Cumhuriyet denemine ait olup birisi eski mescidin yerine, diğeri de ana caddeye yakın bier mekâna yapılmıştır.
Osmanlı dönemine ait olan Kumartaş Köyü Mescidi’nin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemekle birlikte Nisan 1642 yılından önceki bir tarihte yapıldığı anlaşılmaktadır. Zira belirtilen tarihte beratla imamı tayin olmuştur11.
Osmanlı döneminde mescitlerde Cuma ve Bayram namazları kılınmazdı. Mescitler padişahtan alınan bir izinle câmiye çevrilirdi. Câmiye çevrilme izni çıkınca mescide minber yapılır, Cuma namazı kıldırmak üzere bir hatip tayin edilir, hatibin maaşının verilmesi için de vakıflar oluşturulurdu. Kumartaş Köyü Mescidi’nin Ekim 1729 tarihinden önceki bir tarihte câmiye çevrildiği anlaşılmaktadır. Belirtilen tarihte caminin günlük bir akçe ücretle hatibi olan Süleyman adlı kişi kendi rızası ile görev hakkını Ali halife adlı kişiye vermiştir12.
Kumartaş köyü Câmii hatipliğine 14 Mart 1844 yılında ücretsiz olarak tayin olan İsmail oğlu Mehmet Arif Halife’nin vefatı üzerine geçici olarak Bıdık-zâde Derviş Abdurrahman oğlu Halil Efendi ücretsiz hatip olarak tayin edilmesi, 18 Ağustos 1896 tarihinde arz olunmuştur13.
Eski cami köy halkı tarafından 1968 yılında yıkılarak yeniden yapılmıştır. Kesme taştan yapılan mabet, bir ana kubbe ve üç küçük kubbeyle örtülüdür. Minaresi iki şerefelidir. Mimarı Osman Yavuzdur. Caminin iç alanı 250 m2, toplan alanı ise 402 m2’dir. Camide ayrıca çeşme ve lojmanı bulunmaktadır.  
(Devamı Yarın)

11  AŞS, nr. 499, vr. 32b/196.
12  AŞS, nr. 533, vr. 30a/85.
13  AŞS, nr. 625, vr. 81a/257.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER