Ercan: Görevden kaçmam – Kocatepe Gazetesi

CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, partisinin tüzük kurultayında yapılan değişiklikleri yorumlarken, Ali Çetinkaya’nın katillikle ithamından duydukları üzüntüyü dile getirdi. Ercan, il kongresine aday olma noktasında görevden kaçmayacağını söyledi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Nevzat Ercan, parti yöneticilerininde katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Ercan, Milli Türk Talebe Birliği’nin Ali Çetinkaya’ya yönelik tepkisini, partisinin tüzük kurultayını [&hellip]

Ercan: Görevden kaçmam

CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, partisinin tüzük kurultayında yapılan değişiklikleri yorumlarken, Ali Çetinkaya’nın katillikle ithamından duydukları üzüntüyü dile getirdi. Ercan, il kongresine aday olma noktasında görevden kaçmayacağını söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Nevzat Ercan, parti yöneticilerininde katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Ercan, Milli Türk Talebe Birliği’nin Ali Çetinkaya’ya yönelik tepkisini, partisinin tüzük kurultayını ve il kongresine adaylık sürecine ilişkin görüşlerini açıkladı.
Çetinkaya’nın katillikle ithamı üzdü
Afyonkarahisar’da yaşayan kişiler olarak Milli Türk Talebe Birliği’nin önceki gün Ali Çetinkaya’ya yönelik ortaya koyduğu tepkinin kendilerini çok üzdüğünü söyleyen CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, karşıt tepkiler verilmesi beklentisinin gerçekleşmediğini belirtti. Birliğin bir yıl önce kurulduğunu söyleyen Ercan; “Bu birlik sanırım 1 yıl önce kurulmuş. Burda da 4 tane üyesi varmış haberimiz yok. Öyle çelişkili bir kuruluşki öyle çelişkili bir birlikki, dernekki ne olduğunuda tam bilemiyoruz. Sanki bir yerden emir alıyormuş gibi bizim kahramanlarımıza, Ali Çetinkaya’ya katil deme curetini gösteriyorlar. Bu bizleri Türkiye Cumhuriyeti’nin birer fertleri olarak ve Cumhuriyet insanı, Cumhuriyetin yetiştirdiği kuşaklar olarak son derece rahatsız etmiş ve üzmüştür.” dedi.
Ali Çetinkaya gururumuzdur
CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, Milli Türk Talebe Birliği’nin Ali Çetinkaya’ya karşı verdikleri tepki doğrultusundaki sözlerini yorumladı. Birlik üyelerinin; “Amerikan emperyalizmi şu anda Arap ülkelerinde, İslam ülkelerinde çok tehlikeli bir şekilde insanları ezmekte, üzmekte ve o ülkeleri perişan etmektedir.” dediklerini belirten Ercan; “Bu ne çelişkidir? Madem ABD emperyalizmi İslam ülkelerini eziyor, o zaman Cumhuriyet kurucuları Amerikan emperyalizmi ve dış güçlerin, Fransızlar’ın, İngilizler’in, İtalyanlar’ın, Fransa’nın kuşattığı bir ülkeyi kurtaran kahramanlara nasıl dil uzatıyorsunuz? Böylede yaman bir çelişki var. Ne dediklerinin farkında değiller. Afyonkarahisar’dan katil çıkmış. Katile bakın; Bu katil özbe öz Afyonkarahisarlı. Osmanlı döneminde Yüzbaşı iken Makedonya ve Arnavutluk dağlarında çetecilere karşı Osmanlı varlığını savunuyor. Ali Çetinkaya bizim gururumuz.” diye konuştu.
Beklenti herkesin kınaması
28 Mayıs 1919 tarihinde Ali Çetinkaya’nın Ayvalık’a çıkan Yunanlılara karşı 172. Alay Komutanı olarak ilk kurşunu attığını hatırlatan CHP İl Başkanı Nevzat Ercan; “Böylece mukavemet ve milli mücadelenin ilk ışığını yakan kişi oluyor. 1919 yılında Afyonkarahisar milletvekili seçilerek Osmanlı Meclisi Mebusan’na girer. Kısa süre sonra İngilizler tarafından tutuklanarak Malta’ya sürülüyor. Birinci Mecliste Afyonkarahisar Milletvekili olarak; Celal Bayar, Kazım Karabekir, Ziya Gökalap, Yusuf Akçura, İsmail Canpolat, Ahmet Ağaoğlu ile anayasayı hazırlayan komisyonda yer alıyor. Doğuda ki Kürt isyanlarında İstiklal Mahkemeleri Başkanlığı yaparak oradaki isyanların bastırılmasında söz sahibi oluyor. Dönemin Ulaştırma Bakanlığı sırasında ülkeyi o günkü zor koşullarda demir ağlarla ördüğü için çalışkanlığıyla ün salıyor. Atatürk tarafından Çetinkaya soyadı ile ödüllendiriliyor. 1946 yılına kadar Afyon milletvekilliği yapıyor, rahmetle andığımız Ali Çetinkaya, kiracı olarak vefat ediyor. Yani bugünküler gibi sırtını, kesesini, yakınlarını zengin etmiyor. Allah gani gani rahmet eylesin. Bu değerlerimize dil uzatanlara karşı AK Parti ve diğer partilerde tüm sivil toplum örgütlerinde bunun kınanmasını beklerdim. Böylece bir daha böyle bir şeye curet edemezlerdi. Hala da bekliyoruz. Biz tepki göstermezsek yarın bunlar Atatürk’e de dil uzatacaklar, Cumhuriyetin kurucularına da dil uzatacaklar. Türkiye’yi emperyalist güçlerin emrine sokacaklar.” şeklinde konuştu.
“Devlet utanıyorsa biz kutlarız”
Türkiye’nin bölünmez bir bütün olduğunu, kendilerininde bundan yana olduklarını dile getiren CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, bölünmezliği sağlayan dil birliği, din birliği, milli değerlerin yok edilmek istendiğini belirtti. Herkesin bu konuda dikkatli olmasını isteyen Ercan; “İl Başkanlığı, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanlıkları olarak bu basın toplantısı ile kalmayacağız. Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir televizyon programında da söylediğim gibi Ali Çetinkaya’yı geçmişte her sene yapılan tören gibi bir törenle anmaktan bu sene es geçildi. Bundan büyük bir hicap duyuyorum. Biz Ali Çetinkaya’nın bu yılda aynı şekilde anılacağını düşünüyorduk. Ali Çetinkaya garında bilindiği üzere her sene bir anma töreni yapılırdı. Fakat bu sene bu devlet ricalinden çıkartılmış. Çetinkaya’yı anma töreni yapılmadı. Ali Çetinkaya haftası olarak kutlanması gereken bir haftada ortaya bu tür söylemler çıktı. Ben il başkanlığı görevine devam edersem, ye-rimde başka bir arkadaşımızda olsa bundan sonra Ali Çetinkaya yıldönümünde biz mezarı başında onu dualarla saygıyla anacağımızı belirtmek istiyorum. Madem devlet kutlamıyor, utanıyor bundan biz kutlarız.” ifadelerini kullandı.
Kurultay tüzüğe yönelikti
CHP’nin iki gün süren 16. ve 17. tüzük kurultayını değerlendiren İl Başkanı Nevzat Ercan, tüzük kurultayının genel başkanlık seçimi gibi algılandığını belirtti. Parti tüzük değişikliği çalışmasında bazı münferid hadiselerin yaşandığını söyleyen Nevzat Ercan; “Asıl mühim olan, Türk siyaset tarihine geçecek olan, partimizin anayasası durumundaki tüzüğümüzün değişmiş olmasıdır. Bu tüzükle, daha demokratik, kolay anlaşılan, sorunsuz uygulanan bir tüzüğe sahip olmak amaçlandı. Enerjimizi yoğun bir şekilde demokrasi, özgürlük ve adalet mücadelesine yöneltmek için uğraştık. Bunu halkımızın en iyi şekilde anlayıp değerlendirecekleri şekilde gerçekleştirdik. Adrese dayalı sistem kabul edilerek karışıklıkların önüne geçilmesi amaçlandı. Üyelik başvurularının internet yoluylada yapılması sağlandı. Daha çok süprizler var özellikle bayanlarımız için. Aday üyelik süresi kaldırıldı. Yerine 15 günlük askı süresi getirildi. Tüzükte 12. maddede seçilme hakkını muhafaza ettiler. Seçilme hakları var ama seçme hakları yok. Bu bizim için çok önemliydi.” dedi.
Yeni tüzük hayırlı olsun
Parti tüzüğünde yapılan değişiklikleri detaylarıyla anlatan CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, partilerinde olduğu gibi diğer partilerde de kurultayların, kongrelerin yapılıp kişilerin içlerinde olanı dökme imkanı bulabilmelerini temenni etti. Bu sayede toplumunda rahatlayacağını dile getiren Ercan; “Bazı partiler kamplara giriyor ama bunlar gündeme gelmiyor. Sanki bizim kurultaylarımızda sürekli sandalyeler havada uçuşacakmış gibi bir hava oluşturuluyor. Türkiye’nin daha ileriye gitmesi için yapılan yeni parti tüzüğümüzün hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
“Işığı alırsam adayım”
Bir gazetecinin, “İl Başkanlığına aday mısınız?” sorusunu cevaplandıran CHP İl Başkanı Nevzat Ercan sözlerine şöyle devam etti: “Ben kendimi başarılı bir il başkanı olarak görüyorum. Oyumuz 43 binlerden 70 binlere çıkmıştır. Afyon merkezdeki oylarımız 20 bine çıkmıştır. Ben yönetimimle, merkez ilçemle diğer ilçele-rimle iftihar ediyorum. Burada bütün hükümetin baskılarına rağmen özellikle Şuhut’ta Sayın Bakan’ın baskılarına rağmen, para desteğine rağmen, bütün desteklere rağmen CHP başarılı olmuştur. Yediden beşe düşen milletvekili sayısına rağmen bir milletvekili çıkarttık. Tabiki bu büyük bir başarı değil. İsterizki 3-4 milletvekili çıkaralım. Ama buradaki sosyolojik yapı veya kendimizi iyi anlatamamız nedeniyle tam istediğimiz oyu alamıyoruz. Ama ben başarılı görüyorum. Arkadaşlarımdan ışığı alırsam adayım. İlla ben Başkan olayım bu koltuğa sarılayım gibi bir düşüncem yok. Benim buradaki tek menfaatim çocuklarımın ve gençle-rimizin geleceğidir. Cumhuriyetin daha düzgün ellerde, demokratik bir Cumhuriyette yaşama özlemimizdir. Bu özlemi gidermede üzerime bir pay düşerse bende bunu yaparım. Başkanlarımdan, delegasyondan o ışığı göreceğime inanıyorum ve adayda olurum. Görevden kaçmam.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme