'Epilepsi Hastaları, Uyku Düzenlerine Dikkat Etmeli'
AFSÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Elif Simin Issı, doğum sırasında ya da daha sonra herhangi bir nedenle beyin zedelenmesi oluşan kişilerde gelişebilen epilepsi hakkındaki ayrıntıları aktardı
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Elif Simin Issı, epilepsi hakkında merak edilen konular ile ilgili bilgi verdi. Issı, “Doğru teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilen epilepsi, beynin anormal elektriksel aktivitesi sonucu ortaya çıkan, tekrarlayan nöbetlerle karakterize kronik bir nörolojik hastalıktır.
Dünyada milyonlarca insanı etkileyen epilepsi, her yaş grubunda görülebilir ve farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Epilepsinin gelişiminde rol oynayan sebepleri; genetik faktörler, beyin hasarı ve travmalar, beyin tümörleri ve lezyonları, enfeksiyonlar, metabolik ve sistemik hastalıklar, beyin gelişim bozuklukları, alkol ve madde kullanımı olarak sıralayabiliriz. Aile öyküsü olan bireylerde, epilepsiye yatkınlık artabilir.
Nitekim bazı epilepsi türleri doğrudan genetik mutasyonla ilişkilidir. Doğum sırasında yaşanan oksijen yetersizliği; kazalar, düşmeler, darbeler sonucu oluşan kafa travmaları, beyin kanamaları veya felç sonrası gelişen hasarlar epilepsiye neden olabilir.
Diğer yandan o beyinde bulunan iyi veya kötü huylu tümörler de epileptik nöbetlere yol açabilir. Kortikal displazi gibi doğumsal beyin anormallikleri nöbetlerin nedeni olabilir. Yine kan şekeri düşüklüğü, sodyum fazlalığı gibi metabolik bozukluklar ile böbrek veya karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar da epilepsiyi tetikleyebilir” dedi.
Issı, değerlendirmesine şöyle devam etti:
“Epilepsi hastaları uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile sağlıklı ve aktif bir yaşam sürebilir. Nöbetleri kontrol altına almak ve yaşam kalitesini artırmak için uyku düzeni ve yeterince uyumak çok önemlidir. Uykusuzluk ya da düzensiz uyku saatleri, nöbetleri tetikleyebilir. Mümkün mertebe her gün aynı saatlerde yatılmalı ve kalkılmalıdır.
Stresin epilepsi nöbetlerini tetikleyebileceğini söylemiştik. Stresten uzak durmak için düzenli egzersiz, yürüyüş, dijital cihazlardan uzak durma, kitap okuma, arkadaşlarla sohbet gibi rahatlatıcı aktivitelere ağırlık verilebilir. Günümüzde başta akıllı telefon olmak üzere gereksiz ve uzun süre ekran karşısında vakit geçirmenin de ciddi bir stres kaynağı olduğunu unutmamak gerekir. Uzun süre aç kalmak kan şekerini düşüreceğinden epilepsi nöbetlerini etkileyebilir.
Beslenme düzenine dikkat etmek, sağlıklı besinler tüketmeye özen göstermek, aşırı kafein almamak, alkolden uzak durmak, kan şekeri seviyesini dengede tutarak nöbet oluşumunu engelleyebilir. Epilepsi hastalığı olanların olası bir nöbet anında zor durumda kalmamaları bakımından, yalnız başlarına ya da derin sularda yüzmemeleri; banyoda ve tuvaletteyken kapıyı kilitlememeleri tavsiye edilmektedir.”
AFSÜ’de epilepsi hastalarına yönelik hizmetler verildiğine dikkat çeken Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Elif Simin Issı, “Epilepsi hastaları için AFSÜ’de kapsamlı bir takip ve tedavi süreci yürütülmektedir. Epilepsi hastaları, alanında uzman nöroloji uzmanları tarafından takip edilmektedir.
Epilepsi tanı ve takibinde önemli bir rol oynayan elektroensefalografi (EEG) tetkikleri, hastanemizde güncel teknolojilerle gerçekleştirilmektedir. Güvenli ve etkili bir tedavi süreci geçirmeleri için hastanemizde bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımları da uygulanan hastalarımızın; nöbet sıklığı, tedaviye yanıtları ve yaşam kaliteleri multidisipliner bir ekip tarafından değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.