Engellilere Vali sözü 'Bugün dünden farklı olacak'

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Güvenlik Günü'ne özel düzenlenen yürüyüşte engellilere söz verdi. Vali Çiçek, 'Gerçekten bugün dünden farklı olacak. Çünkü bu şehrin yöneticileri olarak görme engelli kardeşlerimizle yaptığımız 5 dakikalık yürüyüşle bizlerin üzerimizde ne kadar büyük bir sorumluluğun olduğunu anlama fırsatını buldum. Olaya hepimizin çok daha farklı yaklaşacağımızın sözünü engelli [&hellip]

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Güvenlik Günü’ne özel düzenlenen yürüyüşte engellilere söz verdi. Vali Çiçek, “Gerçekten bugün dünden farklı olacak. Çünkü bu şehrin yöneticileri olarak görme engelli kardeşlerimizle yaptığımız 5 dakikalık yürüyüşle bizlerin üzerimizde ne kadar büyük bir sorumluluğun olduğunu anlama fırsatını buldum. Olaya hepimizin çok daha farklı yaklaşacağımızın sözünü engelli arkadaşlarımıza veriyorum” dedi

Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Hakan Erdoğan ve Afyonkarahisar Gönül Köprüsü Dernek Başkanı Lütfiye Polat işbirliğiyle 16 Ekim 2021 Cumartesi günü 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Güvenlik Günü nedeniyle yürüyüş ve beyaz baston dağıtım programı düzenlendi.
ŞEHRİN YÖNETİCİLERİ VE SİYASİLER ENGELLİLER
İÇİN BİRARAYA GELDİ
15 Ekim Dünya Beyaz Baston Güvenlik Gününe özel düzenlenen yürüyüş İmaret Camii önünde başlayarak Zafer Meydanı’nda sona erdi. Yürüyüşe; Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İYİ Parti İl Başkanı Muhammed Mısırlıoğlu, Gelecek Partisi İl Başkanı Niyazi Ertaş, görme engelliler ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılar gözlerini kırmızı bir kurdele ile bağlayarak görme engellileri anlamaya çalıştı.
ERDOĞAN: LÜTFEN BİZLERE
KARŞI ANLAYIŞLI OLUN
Zafer Meydanı’nda günün anlam ve önemine yönelik konuşan Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı Hakan Erdoğan, “15 Ekim Dünya Beyaz Baston Güvenlik günü dolayısıyla görme engellilerini simgeleyen bağımsızca özgürce dolaşmamıza vesile olan bugünü bu yılda idrak ettik. Bu nedenle beyaz bastonlarımızla kortej yürüyüşü yaptık. Beyaz baston özgürce görme engellilerin yolda ilerlemesinin sembolüdür. Biz görme engelliler olarak bunu yıllardır kullanıyoruz. 15 Ekim 1921 tarihinde İngiltere’de görme yetisini kaybeden bir fotoğrafçının trafikte ve karanlıkta fark edilebilmesi için bastonuna beyaza boyamasıyla bu uygulama 1931 yılından sonra yaygınlaşmıştır. 1960’lı yıllarda da İngiltere Federasyonu tarafından 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Güvenlik Günü ilan edilmiştir. Ülkemizde ve dünya ülkelerinde 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Güvenlik Günü görme engellilere farkındalık oluşturmak için kutlanmaya başladı. Bu vesileyle tüm görme engelli kardeşlerimin gününü kutlarım. Beyaz baston biz görme engellilerin hayatı, kaderidir. Lüften insanlarımız bizlere karşı anlayışlı olsun. Kamusal alan yollar v.d alanlar bizler için uygun olursa zorluk çekmeyiz. Beyaz bastonlarımızın ağzı dili yok. Biz onunla sadece yönümüzü bulmaya çalışıyoruz. Etkinliğimize katılan Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımıza, değerli il başkanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
ZEYBEK: ENGELLİLERE YARDIMCI
OLMAK VATANDAŞLIK GÖREVİDİR
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, her sağlıklı bireyin bir engelli adayı olduğunu belirtti. Zeybek, “Engelli kardeşlerimizin zorluk çekmemeleri için en büyük görev insanlarımıza düşmektedir. Engellilerle aynı toplumda yaşıyoruz. Onları görüp bilerek yolların, kaldırımların üzerine eşyalar koymak, onların günlük hayatta daha da zorlanmasına neden olmaktadır. Onlara ayrılan alanlara araç koymaları bir zulümdür. Her engel grubunun kendisine göre farklı zorlukları vardır. Cenab-ı Hak yar ve yardımcıları olsun. Bizlere vatandaş olarak düşen sorumluluk bu kardeşlerimize yardımcı olmaktır.” diye konuştu.
ÇİÇEK: ENGELLİLERİMİZDEN EKSİK KALDIKLARIMIZ İÇİN ÖZÜR DİLİYORUM
Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Güvenlik Gününe özel düzenlenen etkinliğine Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı Hakan Erdoğan’ın daveti üzerine bir farkındalık oluşturmak amacıyla katıldığını söyledi.
Vali Çiçek şöyle konuştu: “Bir sürede olsa engellilerimizi anlayabilme ve bu noktada farkındalık oluşturma amacı taşıyan bu yürüyüşe katılmaktan gerçekten çok mutlu oldum. Gerçekten bugün dünden farklı olacak. Çünkü bu şehrin yöneticileri olarak görme engelli kardeşlerimizle 5 dakikalık yaptığımız yürüyüşte bizlerin ilçelerde kaymakamların ve tüm Belediye Başkanlarımızın üzerimizde ne kadar büyük bir sorumluluğun olduğunu anlama fırsatı buldum. Şu andan itibaren olaya hepimizin çok daha farklı yaklaşacağımızın sözünü engelli arkadaşlarımıza veriyorum. Özellikle kaldırımlara park edilen araçlar, kaldırımlardaki esnaflarımızın yolu genişletmesi engelleriyle mücadele eden insanlarımızı zorlamaktadır. Biz Belediye Başkanımızla, emniyetimizle, jandarmamızla ve zabıtalarımızla birlikte tüm alanda denetimlerimizi arttıracağız. Engellilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak için kamu kurumlarına gerekli denetimleri yapacağız. Sadece il merkezinde değil tüm ilçelerimizde, köylerimizde engellilerimizin hayatını kolaylaştırıp onları düşünmek adına ne yapılması gerektiğini ben bir kez daha il valisi olarak anladım. Bugüne kadar eksik kaldığımız konulardan dolayı kendilerinden özür diliyorum. Belediye Başkanımızla el ele vererek hayatlarını kolaylaştırmak için ne gerekiyorsa birlikte kendileriyle istişare içerisinde olarak inşallah yeni bir dönem açacağız.” Konuşmaların ardından engellilere Afyonkarahisar Gönül Köprüsü Derneği Başkanı Lütfiye Polat ve protokol üyeleri tarafından beyaz baston verildi. Protokol üyeleri Altı Nokta Körler Derneği Şubesi’nde engellilerle bir araya geldi.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme