Engelliler, toplumun büyük bir parçası
Koç Holding, Ülkem İçin Projesi'nin 2012 – 2013 yılı uygulaması olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde hayata geçirdiği 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi kapsamında 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri vermeye devam ediyor. Afyonkarahisar'da da Atatürk İlköğretim Okulu'nda verilen eğitimde konuşan psikolog Ceren Kurtay, engellilerin toplumun büyük bir parçası olduğuna dikkat [&hellip]
Koç Holding, Ülkem İçin Projesi’nin 2012 – 2013 yılı uygulaması olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde hayata geçirdiği ‘Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi kapsamında ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri vermeye devam ediyor. Afyonkarahisar’da da Atatürk İlköğretim Okulu’nda verilen eğitimde konuşan psikolog Ceren Kurtay, engellilerin toplumun büyük bir parçası olduğuna dikkat çekti
Koç Holding, 2006 yılında başlattığı ‘Ülkem İçin Projesi’nin altıncı yılında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde ‘Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’nin ilk uygulaması olan ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri’ne devam ediyor. Engellilik ve erişilebilirlik konularında toplumsal bilincin yayılmasına destek olmayı amaçlayan ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimi’ Afyonkarahisar’da Atatürk İlköğretim Okulu’nda gerçekleşti.
FARKINDALIK OLUŞTURULDU
Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimi; görme, işitsel, fiziksel ve konuşma engelliler ile algılama ve öğrenme güçlüğü olan bireyler ve farklı özel hassasiyetleri olan bireylere, engellilik durumları ile ilgili doğru yaklaşım stratejilerini içeriyor. Afyonkarahisar’da Arçelik Bayii ve Ülkem İçin Gönüllü Elçisi Mehmet İşbilir’in organizasyonunda gerçekleşen eğitimin ilk aşamasında engellilik kavramı tüm bilinmeyenleri ortaya kondu. Bir sonraki aşamada ise toplum içinde bir engelli ile karşılaşıldığında yapılması ve yapılmaması gerekenler üzerinde duruldu. Eğitimin uygulama aşamasında ise çeşitli simülasyonlar düzenlenerek katılımcıların farkındalıklarının artırılması sağlandı.
ÇEVRESEL BARİYERLER VAR
Eğitimde konuşan psikolog Ceren Kurtay, engelliliğin üstesinden, engelsiz bireylerin farkındalıklarıyla gelinebileceğini söyledi. Kurtay, “Hayatımızda karşılaştığımız bir kaza, bir talihsiz olay sonucunda hayatımızın bir kısmını engelli olarak devam ederiz, bazen de doğuştan engelli oluruz. Engellilik, çevresel bariyeryerle çevrili yaşam biçimini ifade ediyor.
Engellilik, bizim engelli bireylerin önlerine koyduğumuz bariyerlerden kaynaklanan bir durum. Türkiye’de 8 buçuk milyon engelli var. Bu çok önemli bir rakam. 860 bini bedensel engelli. Bedenini istediği gibi kullanamayan, çeşitli kısıtlılıklara sahip bireylere fiziksel engelli diyoruz” dedi. (Kocatepe)