Engelliler Beyaz Baston Günü'nü kutladı

Altınokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Hakan Erdoğan dernek binasında düzenlediği basın toplantısı ile hem engelli bireylerin sıkıntılarını anlattı hem de dernek üyelerinin 15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü'nü kutladı.Görme engellilerin günü kutlayan Başkan Erdoğan,'Üyelerimizin bu anlamlı ve farkındalık oluşturacak olan 15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü'nü kutluyoruz. Tüm görme engelli [&hellip]

Altınokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Hakan Erdoğan dernek binasında düzenlediği basın toplantısı ile hem engelli bireylerin sıkıntılarını anlattı hem de dernek üyelerinin 15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü’nü kutladı.
Görme engellilerin günü kutlayan Başkan Erdoğan,“Üyelerimizin bu anlamlı ve farkındalık oluşturacak olan 15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü’nü kutluyoruz. Tüm görme engelli kardeşlerimize sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu engelsiz günler diliyoruz.” dedi.
“ULUSAL GELİRLERİN SADECE ON BİNDE 28’İ ENGELLİLER HARCANIYOR”
Ulusal gelirlerin on binde 28’inin engelli bireyler için harcandığını vurgulayan Başkan Erdoğan, “Biz engelliler, istatistiklerin 9 milyon dolayında gösterdiği büyük bir kitleyiz. Ailelerimizle birlikte sayımız 35 milyonu aşmaktadır. Anayasamızın 2. maddesi devletimizin ‘sosyal’ niteliğini açıkça belirtmektedir. Sosyal devlet, toplumun en güçsüz kesimlerinden başlayarak vatandaşların sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik gibi temel gereksinimlerini karşılayan devlet demektir. Devletin ‘sosyal’ niteliğini yaşama geçirmek, hükümetlerin anayasal yükümlülüğüdür. Hükümetler, bugüne dek bu yükümlülüklerini, yerine getirmelerine rağmen halen eksiklikler bulunmaktadır. Ülkemizdeki engelli nüfusun yüzde 90’ından fazlası istihdam ve eğitim olanaklarından yoksundur. Toplam nüfusun yüzde 12’sini oluşturdukları halde ulusal gelirin sadece on binde 28’i engelliler için harcanmaktadır. Kentlerimiz, açık alanlarımız, konutlarımız ve toplu taşıma araçlarımız, engellilere göre planlansa da halen eksikler vardır.
“YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”
Engelli bireylerin yaşadıkları olumsuzluklardan bahseden Başkan Erdoğan, “Toplumumuzda engellilere yönelik ayrımcı değer yargıları, tutum, davranış ve uygulamalar son derece yaygındır. Kaynaştırma eğitimi adı altında gerçekleştirilen uygulama, gerekli altyapı ve eğitim ortamları sağlanamadığı için engelli çocukların niteliksiz eğitim görmesine ve başarı oranlarının düşmesine neden olmaktadır. İşçi ya da kamu personeli olarak istihdam edilen engellilerin büyük çoğunluğu, işverenlerin önyargıları nedeniyle ya da verimli olacakları alanlarda iş verilmediği için üretim süreçlerinin dışında tutulmakta, kimi engelliler aydan aya gelip maaşını almaya zorlandıkları için topluma arzu ettikleri katkıyı sunamamaktadırlar. Bu durum, onların manevi olarak çökmelerine ve öz güvenlerini yitirmelerine yol açmaktadır. Bu olumsuz zincir, böylece uzatılabilir. Altınokta Körler Derneği olarak bu olumsuz gidişe sesimiz yettiğince ‘Dur’ diyoruz ve yetkilileri göreve çağırıyoruz.” ifadesine yer verdi.

Bakmadan Geçme