Engeller, eğitim ve tedaviyle aşılacak

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, Fuar Alanı’nda 10 bin metrekarelik yerde Engelsiz Yaşam Merkezi inşa edileceğini belirtti. Çizmeci, Engelsiz Yaşam Merkezi’nde engelli çocukların eğitimden geçeceğini kaydetti Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, Afyonkarahisar Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Çizmeci, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ülke genelinde [&hellip]

Engeller, eğitim ve tedaviyle aşılacak

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, Fuar Alanı’nda 10 bin metrekarelik yerde Engelsiz Yaşam Merkezi inşa edileceğini belirtti. Çizmeci, Engelsiz Yaşam Merkezi’nde engelli çocukların eğitimden geçeceğini kaydetti

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, Afyonkarahisar Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Çizmeci, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ülke genelinde oluşturduğu politikaları il kapsamında uyguladıklarını belirtti. Afyonkarahisar’ın öncelikli ihtiyaçları arasında Engelsiz Yaşam Merkezi’nin olduğunu vurgulayan Çizmeci, “Fuar Alanı’nda önceliği Engelsiz Yaşam Merkezi’ne verdik. İlimiz bünyesinde en elzem olandan başlayarak projelendirmeyi uygun gördük. Engelsiz Yaşam Merkezi’nin, her ilde bir tane yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
TOPLUMA KAZANDIRMA PROJESİ
Engelsiz Yaşam Merkezi’ne çocukların ruhsal ve zihinsel gelişimi için önemli eğitimler verileceğine dikkat çeken Çizmeci, “Engelsiz Yaşam Merkezi’nin şu anda proje aşamasındayız. 60 kapasiteli olacak. Bedensel, zihinsel engelli, ruhsal engelli olan çocuklarımızın hem eğitildiği, hem yaşam yerlerinin olduğu bir yer olacak. Engelli çocuklarımız hem orada 24 saat kalabilecek, hem de hidroterapi, fizik tedavi gibi tedavilerin de olacağı eğitim alanları olacak. Ben Denizli’deki projeyi inceledim. Orada havuz var, jakuzi var, değişik eğitim alanları var. Bir çocuk ruhsal sorunları olsa bile öğrenmez değil. Topluma kazandırmak için profesyonel eğitimciler olacak. Orada belli bir sürede eğitim aldıktan sonra belki kamuda istihdam da edilebilecekler. 20 bin metrekarelik alanın 10 bini bu projeye, 10 bini huzurevine ayrılacak. Engelsiz Yaşam Merkezi’nin 2012 için 470 bin liralık bir bütçesi var. İnşaat başlayınca bu bütçe gelişebilir” diye konuştu.
KORUYUCU AİLE SAYISI ARTACAK
Afyonkarahisar’da koruyucu aile sayısını artırmayı hedeflediklerini aktaran Çizmeci, koruyucu aile yanında kalan çocukların aile sevgisini görerek yetiştiğinin altını çizdi. Osman Çizmeci, şu ifadeleri kullandı:
“Çocuk hizmetlerinde birinci derecede öngördüğümüz şey, ailenin yanında yetişmesi. Çocuk aileden ayrıldığı zaman bir yılda yüzde 30 zeka geriliğine maruz kalabiliyor. Aileye gerekirse danışma desteği de vererek çocuğun ailede kalmasını istiyoruz. Koruyucu aileyi ne kadar genişletebilirsek o kadar başarılı olabileceğiz. Ço-cukların aile ortamında yetişmesine katkıda bulunabileceğiz. Koruyucu ailede kalan çocuklar hem yüksek seviyeye ulaşıyor, hem de toplumla daha iyi kaynaşmış bi-reyler haline geliyor. Şu anda koruyucu aile sayımız 15, 2013 yılının sonunda 50 rakamına ulaşmayı hedefliyoruz.”
5 GENEL MÜDÜRLÜK VAR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yeni bir teşkilatlanma içinde olduğunu söyleyen Çizmeci, sosyal devlet anlayışının geliştirilmesi için çaba sarf ettiklerini bildirdi. Çizmeci, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı 5 genel müdürlük ve daire başkanlığımız var. Devletimizin sosyal devlet anlayışının geliştirilmesi gerekiyor. Bir devletin sadece ekonomik olarak bir yerde olması, demokrasi açısından bir şey ifade etmiyor. Gelişmişliğini hem ekonomide hem sosyal anlamda da kanıtlaması gerekiyor. Bakanlığımız da bunu yapıyor. Birtakım yeni anlayışlar getiriyor. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğümüz, Aile Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, Özürlü Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğümüz var” dedi.
Afyonkarahisar’da bir kadın sığınma evi bulunduğunu, buradaki işletmenin yılbaşından sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne geçeceğini belirten Çizmeci, şiddeti önleme ve izleme merkezlerinin de kurulmakta olduğunu ifade etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme