Enerji Kentler Birliği Afyon’da toplandı

Afyonkarahisar Belediyesi, üyesi olduğu Enerji Kentler Birliği, Encümen Toplantısına ev sahipliği yaptı   Afyonkarahisar Belediyesi’nin de üyesi olduğu Enerji Kentler Birliği, Ekim Ayı Encümen Toplantısı ve “Yenilenebilir Enerji Sektöründe Belediyelerin Rolü” konulu panel programını gerçekleştirmek üzere Afyonkarahisar’da toplandı. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek'in ev sahipliğinde İkbal Termal Otel'de düzenlenen toplantıya Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Enerji Kentler [&hellip]

Afyonkarahisar Belediyesi, üyesi olduğu Enerji Kentler Birliği, Encümen Toplantısına ev sahipliği yaptı

Afyonkarahisar Belediyesi’nin de üyesi olduğu Enerji Kentler Birliği, Ekim Ayı Encümen Toplantısı ve “Yenilenebilir Enerji Sektöründe Belediyelerin Rolü” konulu panel programını gerçekleştirmek üzere Afyonkarahisar’da toplandı.
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in ev sahipliğinde İkbal Termal Otel’de düzenlenen toplantıya Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Enerji Kentler Birliği Başkanı, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, birliğe üye 85 İl ve İlçe Belediye Başkanı ile Belediye Meclis Üyeleri katıldı.
Program, saat 9:30’da Meclis Toplantısı ile başladı. Meclis Toplantısının ardından panele geçildi. Panelin açılış konuşmasını Enerji Kentler Birliği Başkanı, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan yaptı. Başkan Zolan, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELMEMİZ
GEREKİYOR”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise Enerji Kentler Birliği’ni Afyonkarahisar’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Birliğin yenilenebilir enerji kaynaklarının; birlikte en verimli ve çevreye duyarlı şekilde belediyelerin katkısı ile yerel kalkınmaya, ülke refahına, ekonomisine ve istihdama en yüksek katma değeri sağlayacak hale getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Başkan Zeybek, “İnsanoğlu var olduğundan bu yana Dünya’da nüfus arttıkça nüfusla doğru orantılı olarak enerji ihtiyacı da artmaktadır. Gelecek nesillerin enerji ihtiyacını karşılamak ve çevreye verilen zararı en aza indirgeyebilmek için sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor.” dedi.
“10 BİN KONUTUN ELEKTRİK
İHTİYACINI ÇÖPTEN ÜRETİLEN
ENERJİ İLE KARŞILIYORUZ”
Konuklara Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetleri Birliği’nin faaliyetlerinden söz eden Başkan Zeybek, “Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliğimiz, 57 Belediye ve İl Özel İdaresi’nin üye olduğu bir mahalli idare birliğidir. 2009 yılından itibaren üye Belediyelerin ve Özel İdareye bağlı köylerimizden çıkan katı atıklar, birliğimize ait katı atık düzenli depolama tesisinde bertaraf edilmektedir. Çalışmalarımız kapsamında 2012 yılının başında Katı Atıktan (çöpten) elektrik Üretim Projesi çalışmalarına başlanılmış ve ilk elektrik üretimi 2012 yılı Mayıs ayında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında çöpten çıkan, atmosfere zarar veren metan gazı havaya bırakılmayarak elektrik üretimi sağlanmış ve birliğin giderlerini karşılamak amacıyla gelir elde edilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda proje kapsamında şu an saatte 2,2 Megavat elektrik üretimi yapılmaktadır. Başka bir ifade ile 10 bin konutun veya hanenin elektrik ihtiyacı çöpten üretilen elektrikten karşılanmaktadır. Sonuç olarak dünya standartlarında yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir çevre oluşturmak ve bunu koruyabilmek için Afyonkarahisar Belediyesi ve Çevre Hizmetleri Birliği olarak yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalarımıza yenilerini katarak devam edeceğiz.”ifadelerini kullandı.
“GÜNEŞTEN SÜZÜLEN
DAMLALAR” PROJESİNİ ANLATTI
“Güneşten Süzülen Damlalar” isimli projeyle ilgili de bilgiler aktaran Başkan Zeybek, “Projemiz Zafer Kalkınma Ajansı’ndan belli bir miktar hibe desteği alınarak hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında Belediyemiz İçme Suyu Arıtma Tesisine kurulan 500 Kilowatt Güneş Enerjisi Santrali ile tesisin elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır. 500 Kilowatt kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali ile yıllık ortalama 750 Bin Kilowattsaat elektik enerjisi üretilmektedir. Bu miktar, içme suyu arıtma tesisindeki yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılamaktadır. Ayrıca 250 adet konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olan santralin, toplam 7 yıl içerisinde kendisini amorti etmesi öngörülmektedir. Çevre dostu sistemde yılda yaklaşık olarak 470 ton karbondioksit salınımı engellenerek, yine yılda yaklaşık 750 adet ağacın kurtarılması sağlanmaktadır. Güneş Enerjisi Santralinin faaliyete geçmesinden itibaren 4 yıllık sürede; yaklaşık olarak 3 milyon Kilowatt saatelektrik üretilip, 1880 ton karbondioksit salınımı engellenerek, 3 bin adet ağaç kurtarılmıştır. Ayrıca yeni Güneş Enerji Santrali projelerimizle; farklı arazilerde 1.3 Megawat ve 3.7 Megawat olmak üzere toplam 5 Megawat kapasiteli Güneş Enerji Santrali yapılarak enerji üretim kapasitemizin 10 kat artırılması planlanmaktadır.” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN TERMAL BAŞKENTİYİZ”
Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin termal başkenti olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “30 bine yaklaşan en fazla termal yatak kapasitesine sahip bir ildir. Türkiye’de kişi başına düşen beş yıldızlı termal otel sayısında en fazla tesise sahip il olan şehrimizde mevcut beş yıldızlı termal otellerin yanı sıra yapımı devam eden pek çok tesis bulunmaktadır. Yine Belediyemizin de ortağı olduğu AFJET A.Ş ile şehrimizde 25 bin konut, termal su ile ısıtılarak şehir merkezinde hava kirliliği ile mücadelede önemli bir kazanım elde edilmektedir. Allah insanoğluna hem yer üstünde güneş ve rüzgar gibi enerji üretebileceğimiz, hemde yer altında bulunan jeotermal kaynaklar, petrol, doğalgaz vb. mineraller vererek kendimize yetebilmenin kaynaklarını yaratmıştır. Bizlerde bu ülkenin fertleri ve kurumları olarak çalışıp, bu nimetleri en iyi şekilde değerlendirmemiz lazımdır. Güçlü Türkiye için çok çalışmalı ve kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir. Bu vesileyle Afyonkarahisar Belediyesi olarak sizleri ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğumuz belirtir, düzenlenen panelin ilimiz, birliğe üye belediyelerimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SERA
MERKEZLERİNDEN OLACAĞIMIZI
ÜMİT EDİYORUM”
Yenilenebilir enerji alanında Afyonkarahisar’ın mevcut durumu hakkında da bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz ise, “Bunun yanında bu toplantının konusu olan yenilenebilir enerji alanında da ilimiz önemli kazanımlara sahip. Yenilenebilir enerjinin her türlüsü ilimizde var. Jeotermalden enerji üretiliyor, ısıtma amaçlı kullanılıyor, seralarda ve konutlarda ısıtma yapılıyor. Her geçen günde bu sera ısıtmaları artma eğiliminde. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük sera merkezlerinden birisi olacağımızı bekliyoruz, ümit ediyoruz. Biyo kütleden oluşan enerji 3-4 farklı tesiste üretim yapılıyor. Güneş enerjisi birkaç bölgede, rüzgâr enerjisi 2 bölgede üretilmektedir. Yani özetle enerji alanında da ilimiz kendisini ön plana çıkarıyor.” ifadelerini kullandı.
Panelin ardından birliğe üye olan tüm belediye başkanlarının katılımıyla AFJET Elektrik Üretim Merkezi ile jeotermal ısıtma sistemi incelenerek jeotermal seralara yönelik teknik gezi düzenlendi.

Bakmadan Geçme