Endüstriyel odun üretimi 2 kat arttı

Orman varlığını artıran nadir ülkelerden olan ve günümüz itibariyle 22,3 milyon hektar orman alanına sahip Türkiye'nin 1,6 milyar m3 odun serveti bulunuyor. Sahip olduğu orman varlığını koruyan ve verimliliğini artıran Orman ve Su İşleri Bakanlığı son 13 yılda 7 milyon m3 olan endüstriyel odun miktarını 2 kattan fazla artırarak 16 milyon m3'ün üzerine çıkardı.Lif ve [&hellip]

Orman varlığını artıran nadir ülkelerden olan ve günümüz itibariyle 22,3 milyon hektar orman alanına sahip Türkiye’nin 1,6 milyar m3 odun serveti bulunuyor. Sahip olduğu orman varlığını koruyan ve verimliliğini artıran Orman ve Su İşleri Bakanlığı son 13 yılda 7 milyon m3 olan endüstriyel odun miktarını 2 kattan fazla artırarak 16 milyon m3’ün üzerine çıkardı.
Lif ve yonga levha sanayisinin hammaddesi olan odun üretiminde de büyük bir gelişme gösteren Türkiye, 2002 yılında 1,8 milyon m3 olan bu üretimini günümüzde yaklaşık 6 milyon m3’e yükseltti. Lif ve yonga levha üreten firmaların yanı sıra kâğıt üreten firmalar ile de protokol yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı sektörlere hammadde garantisi vererek ithalatı asgariye indirmeye çalışıyor. Bu çalışmalar neticesinde 2015 yılı itibarıyla levha sanayisinin kullandığı hammaddenin yüzde 68’i devlet ormanlarından karşılandı.
Lif ve yonga levha yapmak için gereken odunların daha ziyade genç ormanlardan karşılandığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, “Bu bakımdan rehabilitasyon ve genç meşçere bakımlarının levha üretimi bakımından önemi açık bir şekilde görülüyor. Bu önemin farkında olarak, mobilya sektörünün hammadde ihtiyacının karşılanması, dışa bağımlılığının azaltılması ve özel sektörün fahiş fiyat uygulamasının önüne geçilmesi açısından bu çalışmaları titizlikle yürütüyoruz. Yürütülen faaliyetlerle hem ormanların kaliteli olmasını sağlayan hem de ekonomik kazanç elde eden Bakanlığımız, orman ürünleri satışından 2015 yılında yaklaşık 2,6 milyar TL gelir sağladı” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme