• Haberler
  • Gündem
  • 'Endişeye gerek yok TMO ÇKS'ye kayıtlı tüm ürünleri alacak'

'Endişeye gerek yok TMO ÇKS'ye kayıtlı tüm ürünleri alacak'

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, yurt genelinde bereketli ve verimli bir hasat dönemi yaşandığını, TMO yöneticileri olarak haftanın 5 günü sahada üreticinin yanında yer aldıklarını belirtti. Bu yıl Türkiye'de rekoltenin çok yüksek olduğunu söyleyen Güldal, 'Cumhuriyet tarihinin en bereketli hasat dönemini yaşıyoruz. Endişeleri gidermek için de sıklıkla açıklama yapıyoruz. TMO olarak arz edilen, ÇKS'ye kayıtlı [&hellip]

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, yurt genelinde bereketli ve verimli bir hasat dönemi yaşandığını, TMO yöneticileri olarak haftanın 5 günü sahada üreticinin yanında yer aldıklarını belirtti. Bu yıl Türkiye’de rekoltenin çok yüksek olduğunu söyleyen Güldal, “Cumhuriyet tarihinin en bereketli hasat dönemini yaşıyoruz. Endişeleri gidermek için de sıklıkla açıklama yapıyoruz. TMO olarak arz edilen, ÇKS’ye kayıtlı ürünlerin tamamını sonuna kadar almaya devam edeceğiz. Bundan hiçbir şekilde şüphe etmeyiniz” dedi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, 24 Temmuz Basın Bayramı programında TMO’nun çiftçiden yaptığı alım çalışmalarını detaylarıyla anlattı.
“TMO YÖNETİCİLERİ 5 GÜN ALIM BÖLGELERİNDE”
24 Temmuz Basın Bayramını kutlayan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, hasat döneminde yoğun günler yaşanıldığını ifade etti. Güldal, “Hasat döneminin en yoğun olduğu günleri yaşıyoruz. Hepimiz Ankara’da az, taşrada hasat bölgelerinde çok geziyoruz. Haftada iki gün Ankara’da beş gün alım bölgelerine hasat bölgelerine tüm TMO yöneticileri sahada çalışma arkadaşlarımızla beraber üreticilerimizle beraberiz. Alımların nasıl yapıldığını taşrada bizzat değerlendirip olası eksikleri gidermek için sahadayız ve bunları programlıyor, planlıyor ve gerçekleştiriyoruz. Cumartesi günü itibariyle sabah erken saatlerde Konya ve sonrasında ilçeleri ve önceki günün akşamı Afyon’a gelerek TMO alımlarını yerinde değerlendiriyoruz. Sağ olsunlar Milletvekilimiz Sayın Ali Özkaya ve Afyon Belediye Başkanı Sayın Mehmet Zeybek, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle düzenlenen programa davet edince bizde icabet ettik. Bu vesileyle basın mensuplarımızla birlikteyiz. Gündemde hasat ve TMO’nun alım faaliyetleri var. Her gittiğimiz yerde de basın mensuplarının ilgisiyle, sorularıyla karşılaştık ve bu soruları cevaplıyoruz.” dedi.
“DEVLET TÜM ÜRETİCİLERİ PRİMDEN YARARLANDIRIYOR”
Ahmet Güldal, 24 Temmuz tarihinin Basın Bayramı olduğunu ama süreç itibariyle harman zamanında yapılan alımlar nedeniyle çiftçinin de bayramı olduğuna dikkat çekti. Güldal, “24 Temmuz basınımızın bayramı. Ama bizim içinde çiftçinin bayramı. Çünkü bir yıl emek verilen ürünlerin hasat günleri bugünler. Dolayısıyla çiftçinin bayramı da hasadıdır. Dolayısıyla biz bir yandan da onların yanında olarak onların ürünlerini alarak bayramlarına ortak oluyoruz. 6 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından alım fiyatları açıklandığından itibaren TMO zaten hazırlıklarını ikmal etmişti ve TMO alım fiyatları 8.250 TL buğdaydan 7 bin TL arpada olmak üzere açıklanmış oldu. İdare de bin TL buğdaydan, 500 TL’de arpadan prim verilmesi öngörüldü. Ama bir fark var. Geçen sene sadece TMO’ya satış yapan üreticilere verien bu prim bu yıl tüm ticaret erbabına, tüccara, sanayiciye, zahireciye belgesi karşılığında satış yapan makbuzunu, faturasını alan, müstahsilini alan üreticilerimize verilmesi yönünde uygulama değişikliği yapıldı. Bu durum tüm üreticilerimizin devletin Hububat Destekleme Priminden yararlanması için öngördüğü çok değerli bir fırsat, çok değerli bir katkıdır. Uzun yıllardır buğday alanlarının, arpa alanlarının daralmasından bahsedilir Ve genişlemesi istenir. İlk defa geçen seneki ekimlerle bu seneki hasatımızla buğdaylar 7 milyon hektarın üzerine çıktı. Dolayısıyla bu pozitif fiyatlandırma sonucunda da ciddi bir hasat gerçekleşmiş oldu.” diye konuştu.

“CUMHURİYET TARİHİNİN EN BEREKETLİ
HASAT DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ”
“Malumdur son yıllarda kuraklık yaşadık. Önemli hasarlar gördük. 2021 yılında Türkiye tarihinin rekoltesinin en düşük yılını yaşadık.” diyen Güldal, “Bu durum 2022 yılında kısmen atladıldı. Ama 2023 yılının Mart ayında biz kuraklık riskini yaşadık ve taşıdık. Ve ne yaptık? Mart ayına kadar hem devlet hem özel sektör kuraklık olma ihtimaline karşı çeşitli tedbirler aldılar. Tedarikler yaptık. Ama Mart, Nisan, Mayıs aylarında gelen yağışların dengeli, istikrarlı olması mahsule de olumlu yansımasıyla sonucunda belkide TMO tarihi diye söylüyorum ama cumhuriyet tarihinin en bereketli hasat dönemini yaşıyoruz. Türkiye’de gitmediğim bölge kalmadı. Doğu Anadolu’da çalışma yeni başladı oraya gitmedim. Hasat yapılan her bölgeye gittim. Maaşallah yer, gök arpa buğday. Bereket var, verimlilik var. Üretici mahsulü bol alıyor. Bu yağışların getirdiği bir sonuçtur. Kısmen kalite kayıpları olduğunu görüyoruz bu da son gelen yağışlardan dolayıdır. Ama bu bereketin şükrünü, kıymetini bilmemiz lazım. Devletimizin vermiş olduğu fiyatlar çok değerli fiyatlar. Üreticilerimiz tarafından makul karşılandı. Makul müspet karşılandı ve devletimize yani Toprak Mahsulleri’ne çok büyük bir teveccüh oldu. Günlük Türkiye genelinde 200 bin ton ürün alıyoruz Bu 200 bin ton ürünü zahirecilik yapanlar bu işi bilenler bilir. Ama bilmeyenler bazen 4 kamyon ürün gibi buğday gibi zannediyor. Onun için maddi karşılığını söylüyorum. 200 yüz bin ton ürününün karşılığı 1 milyar 600 milyon TL’dir. Yani TMO günlük çiftçimize, ülke genelinde 1 milyar 600 milyon TL ödeme yapmak üzere borçlanıyor. Yani tonajı ve mali büyüklüğüne baktığımızda böyle bir meblağ görüyoruz.” şeklinde konuştu.
“TMO TÜRKİYE GENELİNDE
4,5 MİLYON TON ALIM YAPTI”
Geçmiş yıllarda TMO’nun aldığı en yüksek aldığı ürün miktarının geçen yıl 110 bin ile 120 arasında değiştiğini bu yıl rakamın iki katına çıktığını aktaran Güldal, şöyle konuştu: “Rakam bu sene iki katına çıkıyor. 200 bin ton. Hatta geçen hafta Perşembe günü 212 bin tonla rekor kırıldı. Dört milyon tonluk randevu verdik. 4,8 milyon tonluk daha randevu sistemimize tanımlanmış üretici var. Afyon’da ilk defa söylüyorum 4,5 milyon ton TMO adına önceki gün akşam itibariyle kavuşmuştur. Türkiye genelinde aldığımız ürün miktarı 4,5 milyon ton ve alımlar son sürat devam ediyor. Ülke genelinde yedi gün çalışıyoruz. Günlük 14 saat çalışıyoruz. Üreticinin tüm ürününü almaya hazırız. Yaklaşık 10 milyon tonluk bir depolama kapasitesi oluşturduk. Bazı üreticilerimizin randevu alamama, randevuya ulaşamama, ürününü teslim edememe gibi bir endişeleri olduğunu duyuyoruz. Bu endişeleri gidermek için de sıklıkla açıklama yapıyoruz. TMO kendisine arz edilen, ÇKS’ye kayıtlı ürünlerin tamamını sonuna kadar almaya devam edeceğiz. Bundan hiçbir şekilde şüphe etmeyiniz. Ama herkes aynı anda teslim etmek istediği zaman takdir edilir ki bunu hemen teslim almak hiçbir grubun, hiçbir firmanın, hiçbir kuruluşun yapabileceği bir şey değildir. Aynı günde, aynı haftada ürün alma imkânı yoktur. Ama randevu sistemini çalıştırarak önümüzdeki haftalara, ilerleyen günlere randevu vererek tüm ürünü almak istiyoruz. Alacağız da bunda hiç telaş yapılmasın. Endişe edilmesin. Herhangi bir tereddüte kapılınmasın.”
“AFYON’DA ALIM NOKTA SAYIMIZI 11’E ÇIKARDIK”
Afyon’un üzerine baktığımızda sağ olsunlar Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız, Milletvekillerimiz konuyu çok yakından takip ediyorlar ve işlerimize çok kolaylık gösteriyorlar, destek veriyorlar.” diyen Güldal, şunları söyledi: “Afyon’da 9 adet alım noktamız var. Bu sayıyı 11 âdete çıkardık. Günlük alım depo kapasitesini de genişleterek yeni alım yerleri veya yeni yığın sahaları oluşturarak tam iki katına 24 Temmuz tarihi itibariyle yükselttik. Günlük 2500-3000 bin ton aralığında alınan ürün miktarı artık beş bin ton oldu. Önümüzdeki haftadan itibaren de daha üstüne çıkmak üzere planlamalarımızı yaptık. Bazı zorluklarımız eksiklerimiz vardı. Sağ olsun sayın vekillerimizin katkısıyla onları da aştık ve günlük alım miktarımızı yükselttik. İnşallah kısa sürede Afyon’da, ülke genelinde de olsun 15 beş günlük yoğun hasat döneminin ağırlığında biz bu işi hep beraber üreticilerimizle, Ziraat Odalarımızla, tarımla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla ve tabii ki il yöneticilerimizle beraber üreticimizin yanında olmamız gereken günlerde tüm gayretimizi göstereceğiz. Ben bu vesileyle tüm üreticilerimize bereket diliyorum. Devletimizin, TMO’nun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanlarında olduğunu ifade etmek istiyorum. Devletimizin dış politikası ve uluslararası ilişkiler ayrı bir boyutta. Ama ben üretici boyutuna baktığımda ve üreticiyle sohbet ettiğimde tahıl koridorunun şu anda askıda olması iç piyasada üretim dönemi olduğu için üreticilerimiz tarafından ilgiyle karşılanıyor. Piyasada da fiyatların bir miktar yukarı doğru seyrettiğini görüyoruz. Alımlarımız Türkiye’nin ihtiyacına fazlasıyla yeter. Bahsettiğim üzere bu sene rekolte çok yüksek.”>>Hayriye CANER’in Haberi

Bakmadan Geçme