'En önemli amacımız kadın girişimciliğinin desteklenmesi'
Uluslararası Girişimci İş Kadınları Derneği, Rehber Köpekler Derneği Başkanı görme engelliAv. Nurdeniz Tunçer'i konuk etti. UGİKAD Başkanı Melike Akkent, 'Kadın
Uluslararası Girişimci İş Kadınları Derneği, Rehber Köpekler Derneği Başkanı görme engelliAv. Nurdeniz Tunçer’i konuk etti. UGİKAD Başkanı Melike Akkent, “Kadın girişimcilerin yurt içi ve yurt dışı ticari ilişkilerini geliştirmesine yardımcı olmayı, kadın girişimciliğini destekleyecek projelere ev sahipliği yapmayı ve katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Mavi Salonu’nda dün öğleden sonra Uluslar arası Girişimci İş Kadınları Derneği (UGİAD) tarafından “Rehber Köpekler Anadolu’da-Deniz’in Sohbetleri konferans programı düzenlendi. Programa, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AFSÜ SKS Daire Başkanı UGİKAD Üyesi Filiz Özden Yılmaz, akademisyenler, UGİKAD üyeleri, üniversite ve lise öğrencileri katıldılar.
“HER İKİ DERNEK BENZER ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR”
Toplantının açış konuşmasını UGİKAD Başkanı Melike Akkent yaptı. Akkent şöyle konuştu: “Rehber Köpekler Derneği Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer’i görme engellilerin iş hayatında karşılaştığı zorlukları, hayatlarını nasıl engelsiz hale getirdiklerini anlatması ve bir rol model olarak farkındalık yaratması amacıyla davet ettik. Nurdeniz Tunçer, sosyal girişimciliğinin yanında iş kadını kimliği ve uluslararası alanlardaki geniş iş ağlarına sahip oluşuyla da derneğimizle benzer çalışma alanlarına sahiptir. Davetimizi kırmayarak geldiler. Farkındalık programında ev sahipliği yapmaktan gurur duyduk.”
“EN ÖNEMLİ AMACIMIZ KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLENMESİ”
Dernek çalışmaları hakkında bilgiler veren Melike Akkent şunları söyledi: “Kadın girişimcilerin yurt içi ve yurt dışı ticari ilişkilerini geliştirmesine yardımcı olmak, kadın girişimciliğini destekleyecek projelere ev sahipliği yapmak ve katkıda bulunmak en önemli amaçlarımız arasında yer alıyor. Diğer paydaşlarımızla ilişkiler kurmak, hem Türkiye’yi hem de ilimizi gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda tanıtmak hedefiyle faaliyetlerimizi çeşitlendirmek istiyoruz. Özellikle Afyonkarahisar ilinin zaferlerle dolu tarih, kültür ve turizm açısından önemli değerlerinin yanı sıra lokum, sucuk, kaymak gibi lezzetlerine, termal ve mermer kaynaklarına odaklı projelerde iş birliklerine ve ortak projelere açığız.”
Akkent’in ardından söz alan Vali Yardımcısı Nurullah Kaya ile AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş katılımları nedeniyle tüm konuklara teşekkür ettiler.
“REHBER KÖPEKLERİN ÖNEMİ BÜYÜK”
Aslen Afyonkarahisarlı olan Rehber Köpekler Derneği Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer, Afyonkarahisar’ın kendisi için özel ve önemli olduğunu belirtti. “Rehber Köpekler Anadolu’da – Deniz’in Sohbetleri” olarak başlattıkları konferans programının başka illerde de sürdüreceklerini belirten Tunçer, “İlkokul eğitimimi Afyonkarahisar’da tamamladım. Dedem Afyonkarahisar’dan bize İzmir’e kalmaya gelirdi. Ben çok konuşan bir çocuktum. Beni susturabilmek mümkün değildi. Dedem de avukat olmamı isterdi. On yaşından sonra görme yetimde ciddi bir kayıp oluştu. Bu süreçte ailem çok büyük destek oldu. Derneğimiz gönüllü bakıcı ailelere ve rehber köpek adayı yavrulara sürdürülebilir bir çalışma içinde ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada gönüllü desteği, rehber köpekler ile ilgili farkındalığın toplumda yaygınlaşması büyük önem taşıyor.” dedi.
“YAKIN GELECEKTE OKUL VE REHBER KÖPEK EĞİTİMİ İSTİYORUZ”
Rehber Köpekler Derneği olarak görmeyen kişilere ücretsiz rehber köpek temin ettiklerini anlatan Tunçer, “Derneğimiz görmeyen kişilere tamamen bedelsiz rehber köpek sağlıyor. Sonrasında mama, veteriner hekim ve eğitim hizmetlerini de bedelsiz olarak temin ediyor. Bu hizmetin kesintisiz sürdürülmesi için çalışmalarımıza fedakârca devam ediyoruz. Kadınım, avukatım, görme engelliyim, rehber köpek sahibiyim. Toplumdan aldığımı topluma gönüllü olarak vererek, göremeyen kişilerin hakları ve hayata katılmaları ile ilgili konularda tüm gücümle çalışmaya devam edeceğim. Ülkemde görme engelli bireylerin erişebilirliği için en iyi olanakların oluşmasını arzu ediyorum. Yakın gelecekteki hedeflerimiz; okul istiyoruz, rehber köpek eğitimi konusunda eğitimler vermek istiyoruz. İsteyen herkese rehber köpek ulaştırabilmek istiyoruz. Ülkemizdeki görme engelli vatandaşlarımız, medeni ülkelerde yüz yılı aşkın süredir benimsenmiş olan bu sistemin, engellerle karşılaşmadan işlemesini ve yasalarla koruma altına alınmasını hak ediyor. Birçok ülke yüz yıl önce bu uygulamaya başlamış ve benzer süreçten geçmiş, adımlarımızı hızlandırarak o seviyeye ulaşmalıyız. Kara gözüm, can dostum rehber köpeğim Kara ile birlikte göremeyen kişilere karşı algıyı değiştirmek için farkındalık çalışmalarını büyük bir heyecanla sürdürüyoruz. Rehber köpekleri fark kurumların ve vatandaşların sayısı her geçen gün artıkça, çabalarımızın meyvelerini toplamanın motivasyonunu yaşıyoruz.” diye konuştu. Burcu AYDIN’ın Haberi