En iyi Borsa aracı kurumları

Borsa işlemleri için aracılık yapan kurumlar nasıl tercih edilmeli

Haber

Son dönemlerin en çok tercihi edilen yatırım unsurlarından Borsa’ya girerken ilk yapılması gerekenlerden birisi aracı kurum tespit etmektir.

Aracı kurum seçme süreci, rast gele olmamalıdır. Bu noktada yapacağınız tercih size yatırım alanında başarı kapılarını ardına kadar açabilirken, büyük hezimetler yaşamanıza da sebep olabilir.

Bir aracı kurum nasıl seçilir?
Araştırın, araştırın ve daha çok araştırın. Aracı kurumunuzu, bir araba satın alır gibi seçin. Değerlendirmelere, şikayetlere, her kurumun artı ve eksilerine bakın. Olumlu ve olumsuz yönlerini tartın. Bir plana kayıt olmadan önce, birçok aracı kurumun ücretsiz olarak sunduğu demo versiyonlarını deneyin.

Bir aracı kurum seçerken nelere dikkat edilmeli?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, aracı kurumlar çok yönlüdür. Her aracı kurum kendi avantaj ve dezavantajlarına sahiptir. Ancak şeffaflık ve düzenleme gibi bazı faktörler tartışmaya kapalıdır.

Şeffaflık
Bir aracı kurum işlem ücretleri, komisyonlar ve diğer tüm ücretler konusunda en baştan bilgi vermelidir. Bilgi saklamaya çalışan bir aracı kurumdan kesinlikle uzak durulmalıdır. Güvenilir aracı kurumlar sizden ödeme planlarına dair bir şey saklamaya çalışmaz ya da size ek ücretlerle sürpriz yapmaz.

Düzenleme
FINRA, SIPC, SPK ve SEC gibi bazı düzenleme kuruluşları, aracı kurumları denetleme yetkisine sahiptir. Aracı kurumlar ana sayfalarının en alt kısmında hangi kuruluş tarafından denetlendiklerini belirtmelidir ve hatta bazıları daha da ileri giderek, şirket için etik politikalarına dair bilgilendirmeler de sunar.

Şeffaflık ve düzenleme, bir aracı kurum seçiminde değerlendirilmesi gereken birçok faktörden yalnızca ikisi. Aracı kurum seçimindeki en önemli nokta, bir karar vermeden önce tüm seçeneklerinizi detaylı bir şekilde araştırmaktır.

Bir aracı kurum ne iş yapar?
Aracı kurumlar, bir alıcı ve bir satıcı arasındaki işlemleri düzenler. Anlaşmanın gerçekleştirilmesi sonrasında ise bir komisyon alırlar (ancak belli ürünler için komisyon ücretlerini düşürebilir, hatta tamamen kaldırabilirler). Aracı kurumlar gereklidir, çünkü borsalar yalnızca borsa üyelerinin işlem emirlerini kabul eder. Aracı kurumlar da, sizin adınıza işlemlerinizi gerçekleştiren borsa üyeleridir. Ancak iyi bir aracı kurum, yalnızca bir aracı olmaz. Aynı zamanda araştırma ve veri sağlama gibi diğer hizmetleri de yerine getirir.

Araştırma ve Pazarlama
Bir aracı kurumun tek görevi, aracılık değildir. İyi bir aracı kurum; size doğru işlemleri seçmenize yardımcı olacak araştırmaları, verileri ve araçları sunar. Bazıları verilerini birden fazla kaynaktan derlerken, bazıları kendi araştırmalarını, yorumlarını ve tavsiyelerini sunar. En iyi aracı kurumlar hem çok sayıda kaynaktan faydalanır, hem de kendi araştırmalarını yapar.

İskonto vs. Tam Servis
İskontocu bir aracı kurum, genellikle işlem başına 5 – 15 dolar arasında düşük bir komisyon uygular. Çalışanları maaş değil, komisyon bazlı olarak çalıştığı için bu kurumlar daha düşük bir ücret yapısına sahiptir. İskontocu aracı kurumlar kişisel tavsiye ya da hesap yönetimi gibi hizmetler sunmazlar; yalnızca bir işlemin gerçekleştirilmesi için aracılık yaparlar.

Buna kıyasla, tam servis sağlayan aracı kurumlar yalnızca yatırımcı adına alım satım işlemlerini gerçekleştirmekle kalmaz, aynı zamanda piyasa araştırması, emeklilik planlaması ve yatırım tavsiyesi gibi hizmetler de sunar. Yatırımcılar, tam servis sunan bir aracı kuruma daha yüksek komisyonlar öder.

Teknolojik Ürünler
Son olarak, bir aracı kurum size piyasa işlemlerinizde en güncel teknolojiyi sunmalıdır. Birçok aracı kurum mobil uygulama ve web sitelerine ek olarak, indirilebilir platformlara da sahiptir. Yüksek teknoloji işlem platformları, bilgiye kolay bir şekilde ulaşmanıza ve işlemlerinizi hızlı ve rahat bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur. Bir aracı kurum, piyasada işlem yapmayı size çok daha kolay hale getirmelidir.

Bir aracı kurumda hangi özelliklere bakılmalı?
Aracı kurum araştırması yaparken ücret ve komisyonlar, kullanıcı deneyimi, müşteri hizmetleri ve ürün çeşitliliği gibi kriterleri hesaba katmalısınız. Bu kapsamlı bir liste olmasa da, sizin için en iyi aracı kurumu seçme sürecinde doğru yolu gösterecektir.

Ücret ve Komisyonlar
Seçtiğiniz aracı kurum yüksek ücretlere ya da komisyonlara sahipse, kazançlarınız da azalır. Seçmeyi düşündüğünüz aracı kurumun komisyonsuz işlem olanağı sunup sunmadığına bakın. Eğer sunuyorsa, bu ürünlerin sizin işlem yapmak istediğiniz ürünlerle aynı olup olmadığını kontrol edin. Ücret ve komisyonlar cüzdanınızı ciddi bir şekilde etkileyecektir, bu yüzden mümkün olduğunca düşük oranlara sahip bir aracı kurum bulmak sizin için en iyisi. Aracı kurum incelemelerimizde, alım satım işlemlerine ve diğer hizmetlere yönelik fiyatlamaları da sunuyoruz.

Kullanıcı Deneyimi
Kullanıcı deneyimi ile aksaklık yaşanmayan, sorunsuz çalışan bir sistemi kastediyoruz. İndirilebilir platform düzgün çalışmadığı için bıkkın bir şekilde bilgisayarınızın önünde saatlerinizi harcamak istemezsiniz. Kullanıcı deneyimi pürüzsüz olmalı ve aracı kurumunuz gününüzü daha zorlu değil, daha kolay hale getirmeli.

Müşteri Hizmetleri
Pozitif bir kullanıcı deneyimiyle birlikte, mükemmel bir müşteri desteği de kritik bir öneme sahip. Bir aracı kurum seçiminde müşteri hizmetleri herkesin aklına ilk gelen şey olmayabilir, ancak yine de olmazsa olmaz. Bir şeyler ters gidene kadar, müşteri hizmetlerine ne kadar ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz. Sizi saatlerce bekleterek değerli işlem fırsatlarını kaçırmanıza yol açmayacak hızlı bir destek ekibine ihtiyacınız var.

Ürün Çeşitliliği
Sunulan ürünler geniş bir yelpazede olmalı. Eğer çeşitlendirilmiş bir portföy istiyorsanız, az sayıda ürünle yetinmemelisiniz. Aracı kurumların hangi ürünleri sunduğuna bakın. Aynı zamanda, para çekme ve para yatırma işlemlerinin ne kadar zaman aldığını da kontrol edin. Amacınız uzun bekleme süreleriyle uğraşmak değil, piyasa kariyerinizde hızlı bir şekilde ilerlemek.

Aracı Kurumlar
Unvan İrtibat Numarası Web Sitesi
A1 CAPİTAL YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123711800 http://a1capital.com.tr
AHLATÇI YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02124440968 www.ahlatciyatirim.com.tr
AK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123349494 www.akyatirim.com.tr
ALB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123700370 www.albmenkul.com.tr
ALNUS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 2122130800 www.alnusyatirim.com
DENİZ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123482000 www.denizyatirim.com
FİNANS YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02122821700 www.finansinvest.com
GARANTİ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123841010 www.garantiyatirim.com.tr
GCM YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.

02123450426 www.gcmyatirim.com.tr
GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02124530000 www.gedik.com
HALK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02162850900 www.halkyatirim.com.tr
İNFO YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 0212 319 2600 www.infoyatirim.com
İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123502000 www.isyatirim.com.tr
MARBAŞ MENKUL DEĞERLER A.Ş. 2122863000 www.marbasmenkul.com.tr
MEKSA YATIRIM A.Ş. 02126813400 www.meksayatirim.com
MERRILL LYNCH YATIRIM BANK A.Ş. 02123199500 www.ml.com.tr
OSMANLI YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 2123668800 www.osmanlimenkul.com.tr
OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.
02123191200 www.oyakyatirim.com.tr
PHİLLİPCAPİTAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02129822500 www.phillipcapital.com.tr
PİRAMİT MENKUL KIYMETLER A.Ş. 02122939500 www.piramitmenkul.com.tr
ŞEKER YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123343333 www.sekeryatirim.com
TACİRLER YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123554646 www.tacirler.com.tr
TEB YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02166364444 www.tebyatirim.com.tr
TRIVE YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123450062 www.isikmenkul.com
ÜNLÜ MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123673600 www.unluco.com
VAKIF YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123523591 www.vakifyatirim.com.tr
YAPI KREDİ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123198000 www.yapikrediyatirim.com.tr
YATIRIM FİNANSMAN MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123176900 www.yf.com.tr
ZİRAAT YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 02123398080 www.ziraatyatirim.com.tr

Bakmadan Geçme