En Eski Türk Boyu Hangisi?

Tarihçiler, tarih sever araştırmacılar en eski Türk boyunun hangisi olduğu konusunu sıkça araştırarak bu konuda tarihi tartışmalar yapılmaktadır. Okurlarımız için en eski Türk boyunu araştırdık.

En yaygın Türk boyu Oğuz’lardır. Oğuzlar, Türk dillerinin Oğuz kolunu konuşan bir batı Türk halkıdır. Sekizinci yüzyılda Orta Asya’da Oğuz Yabgu Devleti adında bir konfederasyon kurdular. Oğuz ismi, “kabile” anlamına gelen yaygın bir Türkçe kelimedir. Bizans kaynakları Oğuzlara Uzlar demiştir.
OĞUZLAR TÜRKLER’İN ATASI SAYILIR
Yedinci yüzyıl civarında konar-göçer bir yapıyla yer değiştirmeye başlamışlar ve coğrafi olarak Bizans İmparatorluğu kayıtlarına göre önce Balkanlara yayılmışlardır. Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan yaşayan Türklerin atası sayılmaktadır.
OĞUZLAR DETANA GÖRE OĞUZ HAN’IN 6 OĞLUNDAN TÜRER
Destanlara göre Oğuzlar Oğuz Han’ın 6 oğlu ve onların dörder oğlundan meydana gelmişlerdir. Meydana gelen bu 24 boyun ayrı adı ve unvanları vardır. Bu bölümleme Oğuz Kağan Efsanesi’nden kaynaklanmaktadır. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır. Bu iki ana kol arasında çıkan anlaşmazlıklar, boyların bir kısmının batıya göçmesine neden oldu. Bir kısmı da Göktürk Devleti’nin kurulması ve Ötüken’i işgali nedeniyle 6’nıcı yüzyılda batıya göçmüştür. Kalanlar Göktürk egemenliği altına girmiştir.
1038’DE SELÇUKLU İMPARATORLUĞU KURULDU
Oğuz kitleleri içinde Kınık boyundan olup ataları Selçuk’un adından ötürü Selçuklu Hanedanı olarak anılmaya başlayan bir kol Tuğrul Bey önderliğinde 1038 yılında Irak ve İran’da Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nu kurdu. Çevrede dağınık yaşayan diğer Türk boyları da bu İmparatorluğa katıldı. 1040’ta Merv yakınlarındaki Dandanakan Muharebesi’nde Gaznelileri yendiler. Selçuklu Egemenliği İran, Horasan, Merv, Irak, Suriye, Güney Kafkasya ve Anadolu’da bir asırdan fazla sürdü. Son büyük Sultanları Sencer’in 1141’de Semerkant ile Buhara arasında bulunan Katavan mevkiinde Moğol kökenli Karahıtaylılar’a yenilmesi ile devlet çözülmeye başladı. 1153’te kuzeydoğudan gelen Karahıtaylar ve Karluklar tarafından imparatorluk yıkılınca Oğuzlar dağıldı. Dağılan bu boyların kimi Harzemşahlara bağlandı, kimi Horasan Vilayetine, Kirman’a göçtü.
İSKİTLER YA DA SAKALAR İLK TÜRK TOPLULUĞU KABUL EDİLİR
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Doğu İran dilleri grubunda yer alan İskitler tarih sahnesinde rol oynayan birçok medeniyetin kaynaklarında ismi geçen topluluklardandır. MÖ 8. yüzyılda oluşmaya başlayan İskitler Yunan kayıtlarında Skytai ismiyle anılırken Asur kaynaklarında İşkuza ismiyle dikkat çekmiştir.

Bakmadan Geçme