En Doğru Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?

Günümüzde kilo vermek isteyenlerin sıklıkla başvurduğu yöntemlerden bir tanesi olan aralıklı oruç yöntemi birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Peki, En doğru aralıklı oruç nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…

Kilo vermek isteyenlerin en çok yağ yaktığı bu nedenle de son zamanlarda en meşhur olan diyetlerden bir tanesi olan aralıklı oruçta vücut 16 saat aç bırakılmaktadır. Bu şekilde vücudu aç kalmaya alıştırarak gereksiz karbonhidrat alımını engellemeyi ve vücudun dışa bağımlı olmadan kendi enerjisini üretmeyi amaçlanmaktadır. Aralıklı oruçta şekersiz olan tüm içecekler kalorisi az olduğu için tüketilebilmektedir.  Üç ara öğün veya iki ana bir ara öğün şeklinde uygulanan aralıklı oruçta; vücutda 16 saat katı gıda almayıp, 8 saatte beslenilmektedir. Bu yöntemde vücut aç kalınan saatlerde yağ yakılması sağlanıyor.

Aralıklı oruçta uygulanan yöntemler şu şekildedir:

16/8 yöntemi ya da 14/10 yöntemi

Aralıklı oruç diyetindeki 16:8 kuralı, 16 saat aç kalıp belirlenen 8 saat boyunca diyet programına bağlı besin tüketimi ve sıvı alımını içerir. 16 saatlik açlık süresine uyku süresi de dâhil edilir. Alternatif olarak aynı prensiple 14 saat oruç tutulurken, 10 saatlik bir beslenme süresi söz konusudur. 16:8 yönteminde yalnızca sabah 10 ile akşam 6 arasında yemek yenirken, 14/10 yönteminde sabah 9 ile akşam 7 arasında yemek yenir.

 5/2 yöntemi

Aralıklı orucun 5:2 kuralında 5 gün normal bir beslenme düzeninde ilerlenir, kalan 2 gün ise oruç düzenine geçilir. Ancak bu oruç hiçbir şey tüketilmemesi anlamına gelmez. Bu iki gün içinde çok kısıtlı bir tüketim yapılabilir. Bu tüketim kadınlarda en fazla 500 kalori, erkeklerde ise yaklaşık 600 kaloriye denk gelir.

 24 saatlik oruç

24 saatlık oruç kuralında amaç 24 saat aç kalmaktır. Ancak 24 saatlik bu açlık haftanın bir veya iki günü uygulanır. Aralıklı oruç diyetinin bu kuralı uzun süre aç kalmayı içerdiği için baş ağrısı, baş dönmesi, agresiflik gibi yan etkiler ortaya çıkarabilir. Bu yöntemini uygulayan kişiler 24 saatlik açlık dışındaki günlerde normal bir şekilde beslenmelidir.

 

Alternatif gün orucu

Çok değişen aralıklı oruç yöntemidir. Örneğin oruç tutulan günlerde normalde alınan kalorinin belli bir yüzdesi kadar kalori alınırken, kalan günlerde normal beslenme düzenine devam edilir.

Bakmadan Geçme