En çok şikayet, 'hesap işletim ücreti'nden

İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 2011 yılı içinde, 2010 yılından devirle birlikte 3 bin 408 başvuru ulaştı. Bu başvuruların büyük çoğunluğu ise bankaların müşterilerinden kestiği üyelik aidatı ve hesap işletim ücreti ile ilgili İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, tüketicinin haklarının korunması amacıyla kanunlar çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. İl Bilim, [&hellip]

En çok şikayet, “hesap işletim ücreti”nden

İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 2011 yılı içinde, 2010 yılından devirle birlikte 3 bin 408 başvuru ulaştı. Bu başvuruların büyük çoğunluğu ise bankaların müşterilerinden kestiği üyelik aidatı ve hesap işletim ücreti ile ilgili

İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, tüketicinin haklarının korunması amacıyla kanunlar çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 3 bin 37 tüketici şikayet başvurusu yapılırken 2010 yılından devreden 371 tüketici şikayet başvurusu ile birlikte toplam 3 bin 408 tüketici başvurusu yapıldı.
Haksız bedel tahsili de şikayet edildi
Afyonkarahisarlı tüketicilerin en çok şikayet ettiği konu, bankaların müşterilerinden aldığı üyelik aidatı ve hesap işletim ücreti. 3 bin 408 tüketici başvurusundan 2 bin 670’i, bankaların kestiği ücretlerle ilgili. Bankalarla ilgili şikayeti ise sabit telefon, GSM, bankaların kredi sözleşmelerinden kaynaklanan haksız bedel tahsili oluşturdu. Bu yöndeki şikayet sayısı ise 223.
Cep telefonu, kapıdan satış ayakkabı…
Afyonkarahisarlı tüketicilerin İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü aracılığıyla İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne ilettiği şikayet konuları şöyle: 157 adet cep telefonu şikayeti, 127 adet kapıdan satış şikayeti, 47 adet ayakkabı, çizme, spor ayakkabısı şikayeti, 39 adet mesafeli satış şikayeti, 33 adet giyim şikayeti, 32 adet elektrikli ev aletleri ve mobilya şikayeti, 31 adet devre tatil şikayeti, 27 adet bilgisayar ve çevre birimi, elektro-nik cihaz şikayeti, 14 adet sigorta şikayeti, 7 adet alacağın tespiti ve borca itirazın kaldırılması, 1 adet devremülk şikayeti.
Yarısından fazlası
çözüme kavuştu
Tüketici şikayetlerinin incelendiğini belirten İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdür Vekili İsmail Güleç, “Tüketici şikayetlerinin 209 adedi İl Müdürlüğümüz ve 2.548 adedi ise Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kanalı ile çözüme kavuşturulurken 35 adedi ilgisi nedeniyle başka kuruma sevk edildi. 616 adedinin incelemesi ise devam ediyor” dedi.
Sözleşmede açık hüküm yoksa,
müşteri haklı
Tüketici şikayet sayısının geçen yıla göre yaklaşık 2 kat arttığını belirten Güleç, bu durumun tüketicilerin bilinçlendiğini gösterdiğini kaydetti. Güleç, bankaların uyguladığı üyelik aidatı ve hesap işletim ücretinin en çok gündeme getirilen şikayet konusu olduğunu belirterek “Bir tüketici, bu konuda bize başvurduğunda, şikayetini Heyet’te kabul ediyoruz. Ardından, ilgili bankanın müşterisiyle yaptığı sözleşmeyi inceliyoruz. Sözleşmede, bu tür bir ücretin alınacağına dair açık bir hüküm yoksa, şikayet eden tüketici haklı oluyor. Alınan ücretin müşteriye iade edilmesi gerekiyor. Biz, yapılan başvurudan 3 ay içinde sonuç almak durumundayız. Tüketici, kararımıza itiraz için Tüketici Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurabilir” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme