En çok belde, Afyonkarahisar'da kapandı

“Büyükşehir Yasası” olarak bilinen yasaya göre nüfusu 2 binin altında kalan beldeler kapatılacak. En çok belde Afyonkarahisar’da kapanırken, Kütahya ve Tokat’ta da 50’ye yakın beldenin tüzel kişiliği yok olacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, nüfusu 2011 sayımlarında 2 binin altında [&hellip]

En çok belde, Afyonkarahisar’da kapandı

“Büyükşehir Yasası” olarak bilinen yasaya göre nüfusu 2 binin altında kalan beldeler kapatılacak. En çok belde Afyonkarahisar’da kapanırken, Kütahya ve Tokat’ta da 50’ye yakın beldenin tüzel kişiliği yok olacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre, nüfusu 2011 sayımlarında 2 binin altında olan beldeler kapatılacak. Büyükşehir statüsü kazanmayan illerde geçerli olacak bu yeni durumda rekor, Afyonkarahisar’a ait. Afyonkarahisar’da toplam 50 beldenin tüzel kişiliği yok olacak. Afyonkarahisar’ı 47 kapanacak belde ile Kütahya, 43 kapanacak belde ile Tokat takip ediyor.
İL İL KAPATILAN BELDE SAYISI
İllere göre kapanacak belde sayıları şöyle:
Adıyaman 5, Afyonkarahisar 50, Ağrı 3, Aksaray 25, Amasya 19, Ardahan 2, Artvin 3, Bartın 1, Batman 2, Bayburt 4, Bilecik 5, Bingöl 2, Bitlis 2, Bolu 1, Burdur 17, Çanakkale 11, Çankırı 17, Çorum 22, Edirne 8, Elazığ 6, Erzincan 9, Giresun 12, Gümüşhane 5, Iğdır 1, Isparta 30, Karabük 2, Karaman 5, Kars 1, Kastamonu 1, Kırıkkale 12, Kırklareli 5, Kırşehir 20, Kilis 1, Kütahya 47, Muş 5, Nevşehir 21, Niğde 23, Ordu 24, Osmaniye 2, Rize 2, Siirt 1, Sinop 2, Sivas 21, Tokat 43, Tunceli 2, Uşak 12, Yalova 1, Yozgat 36, Zonguldak 7.

BİR İHTİMAL DAHA VAR

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da kapatılması kararlaştırılan beldeler hakkında bir açık kapı da bırakılmış. Kanun’da şu ifadelere yer veriliyor:
“Bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar 5393 sayılı Kanunun 8’inci maddesine uygun olarak birleşme veya katılma yoluyla nüfusunu 2000’in üzerine çıkaran belediyelerin tüzel kişilikleri korunur.”

KÖYE DÖNÜŞEN BELDELERİN MÜLKLERİ NE OLACAK?

“Büyükşehir Yasası” olarak bilinen kanunda nüfusu 2 binin altında olan beldelerin kapatılacağına ilişkin hüküm, çok açık bir şekilde yer alıyor. Kanunun Geçici 2’nci Maddesi’nde yapılan düzenleme, nüfus sayımlarını esas alırken, tüzel kişiliği sona eren belediyelerin akıbetinin ne olacağı sorusunun cevabı da yine Geçici Maddeler’le belirlendi.
Buna göre tüzel kişilikleri kaldırılan belediyelerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçlan İl Özel İdaresi’ne devredilecek. İhtiyaç duyulan taşınmazları ile araç-gereçleri ise Komisyon kararıyla köy tüzel kişiliğine bırakılacak. Mahkemelerde süren davalar ve belediye olarak faaliyet gösterilen döneme ve yapılan işlemlere ilişkin açılacak davalarda muhatap olarak İl Özel İdaresi alınacak.
PAYLAR 5 YIL BOYUNCA
İL ÖZEL İDARESİ’NE
Geçici Maddeler’de köye dönüşen beldelerin borçlarıyla ilgili şu bilgiler veriliyor:
“Bu yerleşim yerleri için 5779 sayılı Kanun uyarınca verilen paylar, tüzel kişiliğin kalktığı yıl için İçişleri Bakanlığınca İlbank A.Ş.’ye bildirilen nüfus esas alınmak suretiyle beş yıl süreyle ilgili İl Özel İdareleri’ne gönderilir. Köye dönüştürülen belediyelerin kanunlarla yapılandırılan borçları ile kamu kurumlarına ve İlbank A.Ş.’ye olan borçları, bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin fiilen sona erdiği tarihi takip eden yıldan itibaren İlbank A.Ş. tarafından ilgili il özel idaresi tahakkukundan dördüncü fıkrada öngörülen miktarı geçmeyecek taksitler halinde ödenir.”

HANGİ BELDELER KAPANACAK?

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümlerine göre Afyonkarahisar’da kapanacak beldeler şöyle:
Yaka (Başmakçı), Büyükkarabağ, Kemerkaya (Bolvadin), Akkonak, Deresinek, Eber, İnli, Karamık, Koçbeyli (Çay), Yüreğil (Dazkırı), Çiçektepe, Doğanlı, Haydarlı, Kadılar, Kınık, Uluköy, Yıprak (Dinar), Adayazı, Aşağıpiribeyli, Bademli, Gömü (Emirdağ), Gökçek (Evciler), Yeşilhisar (Hocalar), Ayazini, Bozhüyük, Gazlıgölakören, Karacaahmet (İhsaniye), Alanyurt (İscehisar), Anıtkaya (Merkez), Ballık, Başağaç, Karadirek, Kızık, Kusura, Menteş, ��renkaya, Sorkun, Yavaşlar (Sandıklı), Güney, Nuh, Tokuşlar (Sinanpaşa), Karapınar, Kırca, Üçkuyu, Yakasinek (Sultandağı), Atlıhisar, Balçıkhisar, Efe, Karacaören, Kayabelen (Şuhut).
Haber: Murat Arısoy

Bakmadan Geçme