• Haberler
  • Genel
  • 'En çevreci hükümet biziz' – Kocatepe Gazetesi

'En çevreci hükümet biziz' – Kocatepe Gazetesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hükümet olarak çevreye çok önem verdiklerini söyledi TBMM'de konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “En çevreci hükümet, bizim hükümetimiz. Bunu da gururla ifade ediyor, rakamlarla ispat ediyorum” diyerek çevrecilik ve yeşillendirmenin, sözde değil, özde ve çalışmakla olacağını söyledi. “Çevrecilik atık su arıtma tesislerini inşa etmektir, katı [&hellip]

“En çevreci hükümet biziz”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hükümet olarak çevreye çok önem verdiklerini söyledi

TBMM’de konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “En çevreci hükümet, bizim hükümetimiz. Bunu da gururla ifade ediyor, rakamlarla ispat ediyorum” diyerek çevrecilik ve yeşillendirmenin, sözde değil, özde ve çalışmakla olacağını söyledi. “Çevrecilik atık su arıtma tesislerini inşa etmektir, katı atık bertaraf tesislerini kurmaktır, hava kirlenmesini önlemektir, denizleri temiz tutmaktır, yeşillendirmektir, ağaçlandırmaktır” diyen Veysel Eroğlu, çevre profesörü ve Türkiye’deki çevrecilik ve ağaçlandırma faaliyetlerini en iyi bilen kişi olduğunu vurguladı.
Hükümetleri döneminde çevreyi korumak için yapılan çalışmaları anlatan Eroğlu, 2002 yılında 145 adet atık su arıtma tesis varken, bu rakamı 444’e çıkardıklarını ifade etti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, yüzde 30’lardan yüzde 70’lere çıkardıkları atık su arıtma oranını, kısa zaman içinde yüzde 95’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
ÇOĞU YER ARSENİKLİ SU İÇİYORDU
Kendilerinden önceki dönemde 58 yerleşim yerinde su bulunmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Çoğu yerde arsenikli su içiliyordu. Son 10 yılda biz tam 58 şehir ve büyük yerleşim yerine temiz, kaliteli, 2050 yılına kadar yetecek suyu getirdik. İzmir’e de Mersin’e de Sinop’a da Kars’a da su getirdik. Türkiye’nin her yerine suyu biz getirdik” diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şu anda bu alanda 24 tane projenin devam ettiğini söyledi. Günde toplam 7 milyon metreküp AB standartlarında arıtılmış suyu vatandaşa verdiklerini dile getiren Eroğlu, “Bu gerçekten bizim büyük başarımız” şeklinde konuştu.
Eroğlu, hükümetimizden önce tıbbı atık toplama ve bertaraf tesisleri İstanbul haricinde hemen hemen yoktu. İstanbul’daki tıbbi atık toplama, taşıma ve yakma tesisi de Başbakanımızın Belediye Başkanlığı döneminde kurulmuştu. Son 10 yılda 54 ilde tıbbi atık tesisi kurduklarını kaydetti.
DENİZLERDEKİ SU KALİTESİ ARTTI
Denizlerdeki su kalitesini kontrol için şu anda Hopa’dan İskenderun’a kadar 231 noktada denizde ölçüm istasyonu bulunduğunu bildirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AB’ye üyelik çerçevesinde çevre faslının en zor açılan fasıl olduğunu vurgulayarak, bunun AB’ye dahil olan ülkeler tarafından da en son açılan fasıl olduğunu söyledi. Veysel Eroğlu, “Ama biz gerçekten ağaçlandırmayla, çevreyle, yeşillendirmeyle, tabiatı korumayla yaptığımız büyük başarılar neticesinde 2009 yılında müracaat ettik, çevre faslı açıldı. Gerçekten AB’de bu konuda takdirlerini belirtti” dedi.
YAKLAŞIK 3 MİLYAR FİDAN
Son 10 yılda 3 milyon 691 bin hektar alanda 2 milyar 711 milyon adet fidanı toprakla buluşturduklarını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:
“Bazılarının bunu hafızası almıyor. Geçmişte yılda 70 milyon adet fidan üretilirken şu anda bizim fidanlıklara bakın; 470 milyon ila 500 milyon adet fidan üretiliyor. Yani fidan üretimini 7 misli artırdık. Geçmişte fidan bulunamıyordu. Ama şu anda biz bu fidanları bütün kamu kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına, tarafsız bir şekilde bütün belediyelere proje getirince bedelsiz veriyoruz. Son 5 yılda muazzam bir ağaçlandırma seferberliği yaptık. 5 yılda 2 milyon 429 bin hektar alanda yani Belçika’nın yüzölçümüne yakın bir alanda çalışma yapıldı. Son 5 yılda 2 milyar adet fidan toprakla buluştu. Okul bahçelerini ağaçlandırıyoruz. 27.000 okul bahçesine 5 milyon 500 bin fidan dikmişiz.”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2002 yılında bütün ormanlarındaki 1 milyar 200 milyon metreküp olan odun servetinin, şu anda 1.5 milyar metreküp olduğunu vurgulayarak, “Bunu da mı takdir etmeyeceksiniz, bunu da mı görmeyeceksiniz” dedi.
Veysel Eroğlu, 3 tane daha yeni büyük seferberlik başlattıklarını hatırlatarak, bunları “Erozyonla Mücadele Eylem Planı 2013-2017, Yukarı Havza Sel Kontrol Eylem Planı, Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı” olarak sıraladı.
Eroğlu, daha önce “şehir ormanı” diye bir şey bulunmadığını, kendilerinin 120 adet şehir ormanı kurduklarını söyleyerek şunları kaydetti:
“Bakın, gidin okullara çocuklarınızda ağaç sevgisi oluşmaya başlamıştır. Vatandaşlarımız da ağaç sevgisi oluştu. Geçmişte yol kenarına dikilen ağaç sökülüyordu. Ama bugün vatandaş hakikaten ağaçlara bakıyor. Milli park sayısını 33’ten 40’a yükselttik. Tabiat parkı sayısını 17’den 186’ya yükseldi. 10 yılda rekor yatırım yaptık. Yeşillendirme, ağaçlandırma, atık su, çevre deyince bütün dünya bizi takip ediyor, izliyor. Lütfen siz de bizi izlemeye devam edin. En çevreci hükümet biziz.”
Veysel Eroğlu, bir milletvekilinin, 2/B alanlarıyla ilgili “talan ettiniz” dediğini belirterek, ” 2B alanları, 31.12.1981 tarihinden önce orman vasfını kaybeden alanlardır. Son 10 yılda bir metrekarelik orman alanı dahi hiçbir şekilde işgal ettirilmemiştir. Hatta bütün Türkiye’ye söylüyorum; son 10 yılda bir metrekare orman alanı talan edilmişse lütfen bunu ispat edin” dedi. Eroğlu ” Bizim ne kadar çevreci olduğumuz ortada. Bakın gelmiş geçmiş hükümetler şimdi en çevreci hükümet bizim hükümetimiz. Bunu da gururla ifade ediyor, rakamlarla ispat ediyorum. Daha ne istiyorsunuz” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme