En büyük eksiklik milli şuurdan yoksunluk
Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen panelde Kocatepe Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cihat Cihan ve Oturum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler ile beraber Doç. Dr. Turan Akkoyun, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karazeybek ve Yrd. Doç. Dr. Ümit Emrah Kurt konuşmacı olarak yer aldı.Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren Kocatepe Büyük Taarruz Uygulama [&hellip]
Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen panelde Kocatepe Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cihat Cihan ve Oturum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler ile beraber Doç. Dr. Turan Akkoyun, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karazeybek ve Yrd. Doç. Dr. Ümit Emrah Kurt konuşmacı olarak yer aldı.
Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren Kocatepe Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Cihat Cihan, tarih boyunca çeşitli kavimlerin ve milletlerin vatanları için sık sık savaşlar yaptıklarını ancak Anadolu için yapılan savaşların bu alanda ilk sırada yer aldığını ifade etti.
MİLLİ PARKLAR’IN DÜZENLENMESİ OLUMLU
Oturum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler ise panelin düzenlenmedeki amaçlardan birinin Büyük Taarruz’un yapıldığı yerlerin daha iyi bilinmesi olduğunu ifade etti. Güler, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin yapıldığını alanların milli park olarak ilan edildiğini ve bu konuda sorunların var olduğunu belirterek, “Sadece savaşın yapıldığı yerler değil, savaştan etkilenen yerler de milli park ilan edilmiş durumdaydı. Geçen süre içerisinde de inşaat yapmak isteyenler, evlerini tamir ettirmek isteyenler bu alanlar sit alanları ilan edildiği için bu değişiklikleri bile yapamaz duruma geldiler. Daha sonra ise Milli Parklar Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda milli park alanları konusunda çalışmalar yaptık. Çalışmanın ilk etabında halkın rahatlatılması hedefine ulaşıldığı gibi genç tarihçilere de yeni çalışma alanları açıldı” diye konuştu.
DOĞAYLA DA MÜCADELE EDİLDİ
Panelde “Büyük Taarruz’un Başlaması ve Gelişimi” konulu sunumunu yapan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun, Büyük Taarruz’un Şuhut, Kocatepe, Afyonkarahisar ve Dumlupınar gibi bilinen sahaların dışında Susuz ve Güzelimköy gibi aslında çok da bilinmeyen yerlerdeki mücadeleler ile kazanıldığını ifade etti. AKÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karazeybek ise “Belgelerin Işığında Büyük Taarruz” konulu sunumunda savaş raporlarını dile getirerek düşmanın bozgun ve kaçışını anlattı. Afyonkarahisar ve Sinanpaşa mevkilerinde birçok düşman uçağının düşürüldüğünü ifade eden Karazeybek, yine aynı bölgelerde telgraf istasyonlarının, cephane depolarının ve düşman ordularının kullandığı trenlerin kullanılamaz hale getirildiğini kaydetti.
“Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda Savaş Alanları Arkeolojisi ve Müzecilik Bağlamında Yapılan Bir Ön Çalışma” isimli sunumu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Ümit Emrah Kurt ise bir arkeolog olarak Türk Kurtuluş Savaşı konusunda emek harcamanın bir gereklilik olduğunu dile getirdi. (Kocatepe Haber Merkezi)