- Haberler
- Kültür Sanat
- En ateşli sergi – Kocatepe Gazetesi
En ateşli sergi – Kocatepe Gazetesi
Geleneksel El Sanatları ve Ahşap Süsleme Teknikleri dersinde ahşap yakma tekniklerini öğrenen Afyon MYO Mobilya ve Dekorasyon programı ile Mimari Restorasyon programları öğrencileri, derste hazırladıkları resim ve hat eserlerini okulda sergilemeye başladı. Bir dönemde hazırlanan onlarca eser arasında sergilemeye değer bulunan 40 ahşap eser, dersliklerin bulunduğu Afyon MYO eğitim binasında öğrenci ve öğretim üyelerinin beğenisine [&hellip]
Geleneksel El Sanatları ve Ahşap Süsleme Teknikleri dersinde ahşap yakma tekniklerini öğrenen Afyon MYO Mobilya ve Dekorasyon programı ile Mimari Restorasyon programları öğrencileri, derste hazırladıkları resim ve hat eserlerini okulda sergilemeye başladı. Bir dönemde hazırlanan onlarca eser arasında sergilemeye değer bulunan 40 ahşap eser, dersliklerin bulunduğu Afyon MYO eğitim binasında öğrenci ve öğretim üyelerinin beğenisine sunuldu.
Göz kamaştıran ahşap eserlerin nasıl hazırlandığını sergi alanında kurdukları bir masada ahşap yakma tekniğini uygulayarak tanıtan öğrenciler, derste zorunluluk olarak başladıkları ahşap yakmayı hobiye dönüştürdü. Bir çoğu ahşap yakma kalemi havyadan alarak evde de ahşap yakmaya başlayan öğrenciler, eserleri ahşap üzerine hiçbir boya kullanmadan yaptıklarını anlattı. Sergide yaptığı Fatih Sultan Mehmet portresi ile Kabe resmi yapan Bahadır Durmuş, eserin yapılması sırasında renk farklarını ısı farkıyla ile sağladığını belirtti. Ahşap yakma tekniğinde pek çok ton farkı oluşturabileceklerini öğrendiğini söyleyen Durmuş, “Çizdiğim taslak üzerinde yakma işlemi gerçekleştirdim. Gölge olan yerleri daha fazla yakarak koyu olmasını sağladım. Açık renk kalmasını istediğim ise, yerleri hiç yakmadım” dedi.
Ahşap yakma tekniğinin Selçuklu Devleti’ne kadar uzanan tarihi bir el sanatı olduğunu ifade eden Öğretim Görevlisi Abdi Atılgan, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ahşap yakma sanatına yıllardır emek veren resim bilgisine sahip profesyonel sanatçılar bulunduğunu söyledi. Öğrencilerin sergisinin amatör eserlerle oluşturulduğunu vurgulayan Öğretim Görevlisi Atılgan, öğrencilere hem geleneksel bir el sanatını öğretmeyi hem de farklı bir hobi kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Öğrencileri popüler kültürün tuzakları yerine el sanatlarına yöneltmeyi hedeflediklerini de anlatan Atılgan, “Geleneksel el sanatlarıyla uğraşmayı bir yaşam tarzı haline getirmeyi amaçlıyoruz. Ahşap yakma tekniğinde hayal gücü ya da resim bilgilerini kullanılabileceği gibi; öğrencilerimizin yaptığı gibi resim, motif veya hat yazısını ahşaba kopya ettikten sonra yakma kalemi ile motiflerin ton farkı oluşturulacak şekilde yakma işlemi yapılabilir” şeklinde konuştu.
Bilinen en eski yakma örneklerinin Amerika yerlilerinin deri üzerine yaptığı resimler olduğunu da açıklayan Abdi Atılgan, Çin ve Japonya’da üniversitelerde ders olarak verilen ahşap yakmanın evrensel bir sanat olduğunu söyledi. Sabır ve dikkat gerektiren ahşap yakma tekniğinde yanlış bir işlemi silme ya da kazıma olasılığının bulunmadığını da kaydeden Atılgan, ahşap yakma sanatını isteyen herkesin evinde amatör olarak da yapabileceğini belirtti. Eserlerin yapımında kavak, huş ağacı ya da mdf kullanabileceğini anlatan Atılgan sözlerini şöyle tamamladı, “Ahşap yakma; ebru, hat ve resim sanatının hepsini bir arada kullanılmasına çok müsait bir el sanatı. İnsanların stres, sıkıntı ve psikososyal etmenlerden uzaklaştırıp, dinlendiren, motive eden hatta sabrı öğreten etkileri bulunmaktadır.” (Kocatepe Haber Merkezi)