• Haberler
  • Genel
  • Emperyalizmi Milli Mücadele yendi – Kocatepe Gazetesi

Emperyalizmi Milli Mücadele yendi – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, devletsiz kalan Türk boylarının yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Akkoyun, Milli Mücadele'nin emperyalizme karşı bir savaş olduğunun altını çizdi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından 'Milli Egemenlik ve Bağımsızlık' konulu bir panel düzenlendi.AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Erdal Akar Konferans Salonunda düzenlenen, [&hellip]

Emperyalizmi Milli Mücadele yendi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, devletsiz kalan Türk boylarının yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Akkoyun, Milli Mücadele’nin emperyalizme karşı bir savaş olduğunun altını çizdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından “Milli Egemenlik ve Bağımsızlık” konulu bir panel düzenlendi.
AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Erdal Akar Konferans Salonunda düzenlenen, başkanlığını Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Sarısaman’ın yaptığı panelde Türkiye’de ulusal egemenliğin nasıl gerçekleştiği ve ulusal egemenlikte milli mücadelenin rolüne ilişkin bilgiler verildi.
TAM BAĞIMSIZLIK HEDEFİ
Prof. Dr. Sadık Sarısaman, Milli Mücadele’nin hedefinin ulusal egemenlik ve tam bağımsızlık olduğunu söyledi. Sarısaman, “Milli Mücadele hareketi, başlangıçta ulusal egemenliği tamamlayacağım, saltanatı kaldıracağım diye yola çıkmadı. Özellikle Meclisin açıldığı ilk zamanlarda halifeye bağlılık ısrarla her seferinde vurgulandı. Bu hususta birkaç örnek vermek gerekirse Meclis’in açılmasından 2 gün evvel Mustafa Kemal Paşa, valiliklere, kolordulara ve belediyelere bir telgraf gönderdi. Burada Mustafa Kemal Paşa ‘Vatanın istiklali makam-ı hilafet ve saltanatın istihlasını temin edecek Meclisi 23 Nisan günü açacağız’ demiştir. İstihlas demek kurtarılması demektir. 23 Nisan 1920 günü saat 13.45’de TBMM gerçekten açıldı ve ilk konuşmayı da Reis-i Sin sıfatıyla Sinop Mebusu Şerif Bey yaptı” dedi.
DEVLETİNİ KAYBEDEN
YOK OLUR
AKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun ise, “devlet” kavramının Türk Tarihi üzerindeki rolünün altını çizdi. Akkoyun, “Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanması ile batılılar için Türk devleti devrini tamamlamış ve yok olmuştu. Herkes biliyordu ki devletini kaybeden Türk tarihte yok olur. Bunun en son örneğini Milli Mücadele’den birkaç yıl önce Balkan Türklüğünde görüyoruz” dedi.
VAR OLMA MÜCADELESİ
Milli Mücadele Hareketi içinde Türk milletinin bütün kesimlerinin, her türlü fikrin Türk devletinin bağımsızlığını sağlamak üzere mücadele ettiğinin söylenebileceğini ifade eden Akkoyun şöyle devam etti:
“Gerçek anlamda emperyalizmi ilk defa yenen hareket Milli Mücadele hareketidir. Bu hareketin başlangıçta ordusu yoktur, silahı yoktur. Anlaşmalar elimizi kolumuzu bağlamış; ulaşımı, haberleşmeyi elimizden almıştır. Hatta bütün illerimizi çeşitli bahanelerle işgale açık bırakmış durumdaydı. Milli Mücadele liderinin ‘savaş hayati ve zaruri olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye düşmedikçe savaş bir cinayettir’ sözü gerçek anlamda Milli Mücadele hareketinde ifadesini bulur. Türk milleti Milli Mücadele ile adeta bir varlık savaşına, bir ölüm kalım savaşına itilmiştir. Milli Mücadele egemenlik, bağımsızlık ve vatanın bölünmezliğinin muhafazası için Türk milleti tarafından girişilmiş topyekün milli bir harekettir. Binlerce yıldır bağımsızlığı devam eden bir milletin emperyalizme verdiği cevabın adı Milli Mücadele hareketidir. Milli Mücadele Hareketi sadece bir savaş, bir bağımsızlık hareketi değildir. Beraberinde Türk devletinin yönetiminin, egemenlik anlayışının da değiştiği bir hareket olmuştur.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme