• Haberler
  • Genel
  • Emniyet kemeri hayat kurtarır – Kocatepe Gazetesi

Emniyet kemeri hayat kurtarır – Kocatepe Gazetesi

Ulaştırma Bakanlığı, trafikte sorumluluk bilinci alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşlar işbirliğinde ve TÜVTURK’ün desteğiyle hayata geçirilen ‘Trafikte Sorumluluk Hareketi’ projesi kapsamında Türkiye’yi dolaşan ‘Güvenli Taşıt Hareketi’ Afyonkarahisar İstasyon Meydanı’nda vatandaşlarla buluştu. Etkinliklerde konuşan TUVTÜRK İşletmeler Yönetimi Bölge Müdürü Bülent Öntaş, emniyet kemeri kullandığı zaman yüzde 45 oranında ölüm ihtimalinin azaldığını söyledi İstasyon Meydanı'nda gerçekleştirilen [&hellip]

Emniyet kemeri hayat kurtarır

Ulaştırma Bakanlığı, trafikte sorumluluk bilinci alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşlar işbirliğinde ve TÜVTURK’ün desteğiyle hayata geçirilen ‘Trafikte Sorumluluk Hareketi’ projesi kapsamında Türkiye’yi dolaşan ‘Güvenli Taşıt Hareketi’ Afyonkarahisar İstasyon Meydanı’nda vatandaşlarla buluştu. Etkinliklerde konuşan TUVTÜRK İşletmeler Yönetimi Bölge Müdürü Bülent Öntaş, emniyet kemeri kullandığı zaman yüzde 45 oranında ölüm ihtimalinin azaldığını söyledi

İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilen Güvenli Taşıt TIR’ı etkinlikleri Afyonlular’ın büyük ilgisini çekti. Şehir içinde ve şehirlerarası yollarda emniyet kemeri takmanın gerekliliği ve alkolün sürücüler üzerindeki etkisi gibi konular, özel olarak oluşturulan Güvenli Taşıt Hareketi TIR’ındaki simülasyonlarla anlatıldı. Etkinliğe Tüvturk Bölge Müdürü Bülent Ontaş, Tüvturk Afyon iş ortağı KYC Taşıt Muayene İstasyonları Yöneticisi Adnan Eroğlu, Tüvturk Afyon İstasyon Amiri Hicri Yavuz, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden Ekipler Amiri Mehmet Yaşan Ayhan da katıldı. Ayrıca Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Odası’na kayıtlı ticari vasıta sürücüleri ile bir araya gelinerek taşıt güvenliği ve trafikte dikkat edilmesi gereken önemli konular hakkında uzman eğitmenler tarafından eğitim verildi.
Yola uykusuz çıkmayın
Burada gazetecilere açıklamada bulunan TUVTÜRK İşletmeler Yönetimi Bölge Müdürü Bülent Öntaş, 17 saat uykusuz kalan bir sürücünün 0,5 promil oranında alkol alan bir sürücüyle aynı eş değerde kazaya sebep olma ihtimalinin olduğunu bildirdi.
TUVTÜRK İşletmeler Yönetimi Bölge Müdürü Bülent Öntaş, emniyet kemeri kullandığı zaman yüzde 45 oranında ölüm ihtimalinin azaldığını söyledi. Öntaş, emniyet kemeri takmanın ağır yaralanma ihtimalini de yüzde 50 oranında azalttığını belirtti. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların yüzde 25’inin de hiçbir zarar görmeden kazayı atlattığını dile getiren Öntaş, özellikle araç sürücülerinin şehir içinde, şehir dışında aracına bindikleri her an emniyet kemerini kullanmalarını tavsiye etti. Öntaş, bu bilincin çocukluktan başlayarak herkese öğretilmesi gerektiğini kaydetti.
Hatalı sollamalara dikkat
Ölümlü kazaların yüzde 30’unun hatalı sollamadan kaynaklandığını aktaran Öntaş, bu sebeple sollamanın güvenli olabilmesi için öndeki aracı geçmeyi yetecek mesafenin olduğundan emin olunması gerektiğini bildirdi. Sollamanın güvenliği sürücünün önündeki yolun derinliğiyle de paralel olduğunu dile getiren Öntaş, “Dolayısıyla güvenli olmadığını hissettiğiniz noktada solama yapılmalıdır. Çünkü burada kaza oranı çok yüksektir.” dedi.
Araç muayenesinin periyodik ve muayene tekrarları olmak üzere 2 tane olduğuna değinen Öntaş, “Araç muayenesinde periyodik muayeneye giren araçların yüzde 40’ı ilk muayenesinde başarısız oluyor. Fakat bu araç daha sonra 30 gün içerisinde kusurlarını giderip geldiklerinde yüzde 96 oranında başarı elde ediliyor. Yani muayenesini yaptıran araçlar yüzde 96 oranında güvenli bir şekilde trafiğe çıkabilmektedirler. Bu konuda araç sahipleri dikkatli olmalıdır.” diye konuştu.
Alkol gözlüğü ilgi gördü
Öte yandan 24 Haziran’da Tekirdağ’dan yola çıkan Güvenli Taşıt Hareketi’nin 2011 etkinliklerinde en çok ilgiyi gören alkol gözlüğü ile katılımcılar alkolün algıyı ne kadar zayıflattığını ilk elden deneyimledi. Bu gözlüğü takan katılımcılar, sadece birkaç metre uzakta olan minyatür kaleye gol atmak için oldukça zorlandı.
TIR alanında iki tekerlekli ve kendi kendini dengeleyen bir araç olan ‘Segway’ diğer dikkat çekici unsurlardan biri oldu; iki tekerlikli taşıtlarda kask ve diğer güvenlik önlemlerinin önemine dikkat çekmek için oluşturulan Segway parkurunda katılımcılara güvenli sürüş deneyimi yaşatıldı.
Çocuklar Duymasın’la duyuldu
Etkinlikte, araç kullanıcılarının olası kazalarda kontrollerini yitirdiklerinde yaşadıkları duruma en yakın tecrübeyi yaratan ‘Emniyet Kemeri Simülatörü’ de büyük ilgi çekti. Çocuklar Duymasın dizisinde yer aldıktan sonra tüm Türkiye’de büyük merak uyandıran simülatörün koltuğuna emniyet kemeri takmaksızın oturan katılımcılar, simülatörün 360 derecelik dönüşüyle, seyahat halindeyken emniyet kemeri kullanmamaları halinde yaşayabilecekleri üzücü sonuçlar hakkında bilgi sahibi oldular, emniyet kemeri ile tekrar bir dönüş daha yaşayarak aradaki farkı gördüler.
Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin Facebook sayfası üzerinden verilen şifre ile gelenlerin sürpriz hediyeler de kazandığı etkinlik alanında, ziyaretçilere araç muayenesini öneminin anlatılması için TÜVTURK gezici araç muayene istasyonu da hazır bulundu. Trafik konusunda bilgi yarışmalarının da yapıldığı Güvenli Taşıt TIR’ında trafikle ilgili olarak önemli bilgilerin verildiği bilgi duvarı da ziyaretçilerden ilgi gördü.
3 alt proje yürütülecek
Trafikte Sorumluluk Hareketi hedef grup olarak üç alt projeden oluşuyor. Güvenli Taşıt Hareketi’nde ticari araç sürücülerine ve halka, Sorumlu Vatandaş Hareketi’nde Halk Eğitimi Merkezleri öğretmenlerine, üniversite öğrencilerine, Can Dostları Hareketi’nde ise 4 ve 5. sınıf öğretmenlerine, onların aracılığıyla öğrencilere, velilere ve okul servis sürücülerine trafik güvenliği konusunda farklı eğitim programları, etkinlikler ve iletişim faaliyetleriyle ulaşılıyor. Halk eğitim öğretmenlerinin eğitileceği Sorumlu Vatandaş Hareketi ve Can Dostları Hareketi’nin Afyonkarahisar eğitimleri, sonbaharda başlayacak.
Çeşitli eğitim kitleri ve eğitici etkinliklerle araç kullanıcılarının bilgilerinin pekiştirilmesinin sağlanacağı ‘Güvenli Taşıt Hareketi’nin durakları sırasıyla, Aksaray, Nevşehir, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Elazığ, Erzurum, Trabzon, Ordu, Sivas, Amasya, Yozgat, Kırıkkale, Çankırı, Kocaeli ve İstanbul olacak.
Trafikte Sorumluluk Hareketi paydaşları arasında Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü, MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü, MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı, Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Boğaziçi Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu), Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, TÜVTURK Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş. bulunuyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme