'Emniyet kemeri, beni hayata bağladı'

10 Nisan Polis Günü'nde İzmir Karayolu'nda meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasında aracı hasar gören Bekir Çiloğlu, 'Emniyet kemeri sayesinde hayattayım' mesajı verdi Karayolları Trafik Haftası dolayısıyla Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Akgün Corav, Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu, protokol üyeleri ile öğrenciler katıldı. ARAÇ KAMERASI [&hellip]

“Emniyet kemeri, beni hayata bağladı”

10 Nisan Polis Günü’nde İzmir Karayolu’nda meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasında aracı hasar gören Bekir Çiloğlu, “Emniyet kemeri sayesinde hayattayım” mesajı verdi

Karayolları Trafik Haftası dolayısıyla Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Akgün Corav, Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Demirkapu, protokol üyeleri ile öğrenciler katıldı.
ARAÇ KAMERASI
AN AN KAYDETTİ
Etkinlikte, emniyet kemerinin önemi, emniyet kemeri sayesinde önemli bir kazadan kurtulan Bekir Çiloğlu tarafından anlatıldı. Kendi araç kamerasından alınan görüntüleri, salondaki katılımcılarla paylaşan Çiloğlu, “Karşıdan bir aracın gelmesiyle 65 kilometre hızla ilerlerken, fren yapmaya vaktim kalmıyor. Kaza gelirken, bana geliyorum demedi. Anlık bir olay. İş maddi ya da parasal boyut değil, Kendi varlığımız. Araç içindeki siz de olabilirdiniz. O pozisyonda herkes olabilirdi, emniyet kemeri olmasaydı sağlığımla ilgili bir sorun yaşayacaktım, hayati tehlike yaşayacaktım. Telefonlarla bir mesaj atmak kadar geçecek süre içinde, araca bindiğiniz anda emniyet kemerinizin klik sesini duyun” dedi.
EMNİYET KEMERİNDE İYİ BİR KONUM
Etkinlikte konuşan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Akgün Corav ise “Karayolu Trafik Haftası münasebetiyle bir aradayız. Yapılacak çalışmalarla 5 milyon insanın trafik kazası konusunda hayatının kurtarılabileceğini biliyoruz. Bunun önemli olduğunu biliyoruz. Bu konuda duyarlı olmalıyız. Araç sayısı artıyor, buna rağmen trafik kazalarında bir azalma olması bizi memnun ediyor. Afyonkarahisar’ın önemli bir çalışması var. Güvenli Trafik Projesi kapsamında çalışmalar yürüttük, emniyet kemeri takma konusunda iyi bir konuma geldik. Sabah kapıdan çıktığımızda trafik içine giriyoruz. Eğitim faaliyetlerine hassasiyetle devam etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
EN NEREDE KAZA OLUYOR?
Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Durgun da Afyonkarahisar’da en çok kazanın Adnan Menderes Bulvarı, Çevre Yolu Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi, Turgut Özal Bulvarı ve İzmir karayolunda, Kadayifçioğlu ve Yeni Otogar Kavşağı’nda en çok kazalar meydana geldiğini belirtti. Jandarma Başçavuş Yücel Nazmi Yücel de Jandarma sorumluluk bölgesiyle ilgili bilgi verdi. (Kocatepe)

Sadece kaderle açıklanmamalı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı
Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akbulut, trafik kazalarının, sorumluluk alınmadan
sadece kader kavramıyla açıklanamayacağını söyledi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akbulut, trafik kazalarının “kader” olarak tanımlandığını, ancak dinî bakımdan bunun tam karşılığı olmadığını belirtti. Akbulut, “Kader demek yeterli değildir. Biz suçu kabul etmeyiz. Yaptığımız iyi ve kötü davranışların sorumluluğunu almamız gerekir. Gelişmiş ülkelerde ölümlerin fazla olmasını kaderle anlatmak mümkün değil. Bir Hadis-i Şerif’te yaşamın yarısı tedbirden ibarettir, deniyor. Alimlere göre diğer yarısı da kader olsa gerek. Emniyet kemerini takmayan birisi kazada fırlayıp ölürse intihar hükmündedir. Kırmızı ışıkta geçen birisi, bir başkasının ölümüne sebep olursa cinayet hükmündedir” dedi.
YERÇEKİMİ ADİL DAVRANIR
Türkiye’de trafik kültürünün oturması gerektiğine dikkat çeken Akbulut, şöyle devam etti:
“Trafik kültürü var mıdır? Trafik kültürü: Birisi çıksa İstanbul’dan Afyon’a 1 saatte gelse kahraman muamelesi görür. Amerika’da söylese hoş karşılanmaz, hata olarak görülür.
Araç sayısı fazla olan gelişmiş ülkelerde, kaza oranları az. Bizim gibi orta gelişmişlikte olan ülkelerde ise araç sayısı az, kaza sayısı fazla. Yolda giden insanlar da yolda hayatını kaybediyor. Adil ve etkin denetleme sistemini kurmak zorundasınız, eğitim de bunun yanında yapılmalı. Trafikte kimsenin ayrıcalığının olmaması gerekir. Yerçekimi herkese adil davranır.” (Kocatepe)

Konuşmalarda, Emniyet ve Jandarma sorumluluklarındaki bölgelerde meydana gelen kazaların, hemen hemen benzer sebeplerden kaynaklandığı belirtildi. İşte o etkenler:
EMNİYET BÖLGESİNDEKİ KAZALARIN SEBEPLERİ
-Yorgun ve uykulu olarak araç kullanma
-Araç kullanırken başka işlerle ilgilenme
-Araçların hızının kavşaklara ve dönemeçlere yaklaşırken azaltılmaması
-Araçların hızını, aracın yük ve teknik özellikleriyle görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurulmaması
-Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uyulmaması
-Kavşaklarda geçiş önceliğine uyulmaması
-Yakın takip etme
-Dönüş kurallarına riayet etmeme
-Yol yapım çalışmalarının etkileri
-Olumsuz hava şartları
-Afyonkarahisar’ın coğrafi konumu itibariyle kavşak noktasında olması sebebiyle, araç yoğunluğunun fazla olması
JANDARMA BÖLGESİNDEKİ KAZALARIN SEBEPLERİ:
-Yorgun ve uykusuz olarak araç kullanma
-Araçların hızının kavşaklara ve dönemeçlere yaklaşırken azaltılmaması
-Araçların hızını, aracın yük ve teknik özellikleriyle görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurulmaması,
-Hatalı sollama, şerit izleme ve değiştirme kurallarına uyulmaması
-Dönüş kurallarına riayet etmeme
-Olumsuz hava şartları

Bakmadan Geçme