Emlakta beklemekte yarar var

Deprem felaketi sonrası kiralık konutların azaldığını belirten emlakçılar gerek kiralamada gerekse satın almada aciliyet olmaması halinde piyasanın oturması için beklemenin yararlı olacağı görüşünde birleştiler Afyonkarahisar emlakçıları Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketi ve farklı noktalarda devam eden depremlerin ardından emlak piyasasını değerlendirdi. 'KİRA FİYATLARI YÜKSELDİ KİRALIK KONUT AZALDI' Durak Emlak İşletmecisi Bülent Erdoğan, Kahramanmaraş [&hellip]

Deprem felaketi sonrası kiralık konutların azaldığını belirten emlakçılar gerek kiralamada gerekse satın almada aciliyet olmaması halinde piyasanın oturması için beklemenin yararlı olacağı görüşünde birleştiler

Haber

Afyonkarahisar emlakçıları Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketi ve farklı noktalarda devam eden depremlerin ardından emlak piyasasını değerlendirdi.
“KİRA FİYATLARI YÜKSELDİ KİRALIK KONUT AZALDI”
Durak Emlak İşletmecisi Bülent Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden sonra emlak piyasasının durumunu yorumladı. Erdoğan şunları söyledi: “Deprem oldu olalı piyasa emlak piyasasında satışlar durdu. Haliyle insanlar tereddütte. Tabii ki bu zaman içinde düzelir, düzelmez, bilmiyoruz. Kiralamalarda, kira fiyatlarında minimum da olsa yükselme var. Aynı zamanda kiralık konut yok denecek kadar az. Çünkü deprem felaketi sonucu şehrimize gelen insanların talebi çoğaldı. Elimizde kiralıklar azdı. Elimizden geldiği kadar bu depremzedelere yardımcı olmaya çalıştık. Hayırlısıyla inşallah bugünleri de aşacağız.”
“KURUMSAL YA DA ESKİ EMLAKÇILAR TERCİH EDİLMELİ”
Gayrimenkul alım, satımı konusunda tavsiyede bulunan Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: “Son deprem felaketinden sonra insanlar yüksek katlarda olan mülklerini satma noktasına geldi. Herkes müstakil, bahçeli, az katlı binalara yöneldi. Haliyle Afyon Emlak piyasasındaki rakamlar çok yüksek. Çoğunluğun aradığı, talep ettiği bahçeli, müstakil, villa türü konutlar oluyor. Fiyatlar gün geçtikçe yukarı doğru tırmanıyor. Tavsiyemiz bana göre aciliyet yoksa beklemekte yarar var. Çünkü herkes bir kararsız durumad. Dolar, altı, euro yerinde duruyor. Artmadı ama emlak piyasasında rakamlar yukarı doğru çıktı. Rakamlar bana göre önümüzdeki sezon yukarı doğru yine çıkacak. Afyon’da emlakçı sayısı aşırı derecede çoğaldığından dolayı bu işi gerçek anlamda yapan insanlarımız tercih edilmelidir. Bu işi menfaatleri için yapanlarda var. Satış ve kiralamada kurumsal veya eski emlakçılarda ticaret yapılması menfaat icabıdır. Çünkü dolandırıcılar aramızda iyi kötü niyetli emlakçılar var.”
“BİRLİK VE BERABERLİKLE BUGÜNLERİ ATLATACAĞIZ”
Salim Group İşletmecisi Salim Şenkaya, emlak piyasasını değerlendirdi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonra ölenlere rahmet geride kalanlara başsağlığı dileyen Şenkaya, “Ülkemiz gerçekten çok zor günlerden geçiyor şu anda. Ama bu birlik ve beraberliğimiz her şeyin üstesinden gelecektir. Emlak piyasasında da elbette fırsatçıların olduğu kadar halkımızın iyi yönleri de var yani. İyi insanlar da var. El birliğiyle bu enkazın altında halkımız kalkacak. Şu anda emlakçılar arasında yardımlaşma var. Depremzede kardeşlerimize şu anda evini açanlar oluyor. Bedelsiz kira bedeli almadan kiralayanlar oluyor. Vatandaşlarımız gerçekten bu konuda çok duyarlı. Emlakçılar arasında da bu birlik, beraberlik sağlandı. Boş olan evlere en azından ilk üç ay bedelsiz olmak üzere daha sonra işte makul değerinde bir kira almak şeklinde bir yardımlaşma söz konusu. Emlakçı kardeşlerimiz de kendi aralarında bu konuda birlik oldu. Birlik ve beraberlik içerisinde halkımızla dayanışma içerisinde inşallah bugünleri de atlatacağız.” diye konuştu.
“GEREKTİĞİNDE HİZMET BEDELİALMIYORUZ”
“Deprem gerçeğiyle yüz yüze kaldığımız bu günlerde. Elbette beş parmağın beşide bir değil aramızda fırsatçılarda var.” diyen Şenkaya, “Biz emlakçı kardeşlerimizle birlikte bu kişilerin emlaklarını değerinin üzerinde bir kira istenmesi halinde kesinlikle onun portföyümüze katmıyoruz. Bedelsiz kiralanan konutlar için bizlerde hizmet, aracılık bedeli almadan iş görmeye gayret ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“AKILCI YAKLAŞMALI ACİL DEĞİLSE BEKLENİLMELİ”
Emlak piyasasına şu anda belirsizliğin hakim olduğunu söyleyen Şenkaya şöyle konuştu: “Şu an piyasada bir belirsizlik hâkim. Devletimizin sıfır 0,69 faizli kredi uygulaması maalesef çoğu insanımıza uymadı. Gerek müteahhitlerin alım satımdaki farkları, gerek enflasyon farkına uymadı. Halk tarafından talep olmayınca fiyatlar çok yürüdü. Enflasyon çok fazla fark ettirdi. Benim kanaatim şu anda herhangi bir yatırıma, büyük yatırıma girmemesi yönündedir. Çünkü kredi tutarları çok farklı çok yüksek çıkıyor. İnsanların ödeme kapasitesinin üzerinde çıkıyor. Bugün en düşük bir kredi çekecek arkadaşımızın söz gelimi bir milyon rakam çekecek bir insan en az iki misli kredi bedeli ödemesi gerekiyor. Yani kişi bir ev alırken iki ev parası ödemiş oluyor. Akılcı yaklaşmak acil değilse piyasanın oturması için beklemekte yarar var.
“YETKİ BELGELİ EMLAKÇILAR TERCİH EDİLMELİ”
Deprem felaketinin ardından gerek kiralanan konutlarda gerekse satış yapılan yerlerden bina sağlamlığı, müteahhidin kim olduğuna dair dönüşler aldıklarını aktaran Şenkaya şunları söyledi: “Deprem felaketinden sonra ‘Bizim apartmanımız güvenli mi? Yapımı nasıl? Kim yaptı? Müteahhidi kim? diye dönüşler oluyor. Daha önce böyle bir dönüşler olmuyordu. Halkımız daha duyarsızdı. Bu son depremle depremlerle diyeyim gerçekten bu çok gün yüzüne çıktı. Paniğe kapılmamalı. Hiçbir ev kaçmıyor şu anda. Her şey gerektiği gibi yürüyor. Ama yani fiyatlar uçacak v.b gibi birazda insanlar fitili ateşliyorlar. Bir ev değerlemesi yaparken mutlaka eksper fikri alınmalıdır. Böylece mülkler değerinde alınabilir. Bir de şöyle bir tavsiyem olacak. Genelde emlakçılık mesleğini merdiven altı yapan çok insan var. Özellikle alım satımlarda yetki belgeli emlakçı kardeşlerimizle çalışırsanız çok daha faydalı olur. Çünkü onlar yetki belgesi alanların düzgün alışveriş yapma hali ile etik değerlere sahip çıkma özellikleri vardır. Böylece daha güvenli alışveriş sağlanır. Zarar görmezsiniz. Ticaret Bakanlığı’nın onayladığı kişilere yetki belgesi verilir.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme