• Haberler
  • Ekonomi
  • Emeklilere Maaş Artışı... Refah Payı Ve Taban Maaş Beklentisi

Emeklilere Maaş Artışı... Refah Payı Ve Taban Maaş Beklentisi

Emekliler zam için Ocak ayını beklerken, üçlü maaş artışı gündeme geldi. Beklentiler enflasyon artışının yanı sıra refah payı ve taban maaşlarının da değişmesi yönünde... Şimdi enflasyon oranları bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise Temmuz ayı enflasyonunu yüzde 3.23, Ağustos ayını ise yüzde 2.47 olarak açıkladı. Emekliler ve memurlar maaş artışı için, son 6 ayın enflasyon oranlarını bekliyor. 

Merkez Bankası, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak öngörürken, bu tahmin aralığındaki en üst bant ise yüzde 42 olarak belirlendi.
Enflasyonun yüzde 38 olarak gerçekleşmesi durumunda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artış oranı ise yüzde 10.64 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Eğer yüzde 42 olarak gerçekleşirse, emeklilerin zam oranı yüzde 13.84 olacak.

TÜİK'in yanı sıra Orta Vadeli Program (OVP)'da ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 41.5 olarak belirlenmişti. Eğer bu tahmin gerçekleşirse, 6 aylık oran yüzde 13.44 olarak belirlenecek ve memurların artışı da yüzde 9.31 olacak.

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?


Zam oranlarının yanı sıra en düşük emekli maaşıyla ilgili de yeni beklentiler ortaya çıktı. Temmuz ayında 10 bin TL'den 12.500 TL'ye yükseltilen en düşük emekli maaşı da artacak.

Buna göre Ocak ayında enflasyon verilerinin kesinleşmesiyle maaşlarda değişiklik olacak. Eğer bu değişiklik yapılmazsa, 11 bin TL ve altında kök maaşı olan emekliler ise sıfır zam riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bu riskin önüne geçmek amacıyla taban maaşların da zam oranlarına paralel şekilde artırılması bekleniyor.,

Bu durumda, refah payı hariç, taban maaşların yüzde 13.44 oranında bir artışla 14 bin 180 TL'ye çıkması bekleniyor. En düşük emekli maaşlarının ise 14-15 bin TL arasında olması öngörülüyor.

Ocak ayında enflasyonun kesinleşmesinin ardından bu maaşlara refah payı eklenmesi gündemde. Bu ekleme ile birlikte, memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artış oranlarının eşitlenebileceği ve genel artış oranlarının yüzde 20'yi bulabileceği öngörülüyor.

TABAN MAAŞ NE DEMEK?

Emeklilere Maaş Artışı... Refah Payı Ve Taban Maaş Beklentisi
Taban maaş uygulaması, düşük aylık alan emeklilere yönelik bir düzenlemedir. Kök aylıkları düşük olan emeklilerin maaşları, belirlenen taban maaşa tamamlanır. Aradaki fark, Hazine tarafından seyyanen ödeme olarak hesaplara yatırılır. Ancak, 6 aylık artışlar kök maaşlara yapılır. Ek ödeme ile taban maaş, kök maaştan düşükse seyyanen destek sağlanır.

Bakmadan Geçme