Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Emekçiler vergi yükü altında ezilmesin”

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, asgari ücretten alınan verginin kaldırılması taleplerini tekrarladı. Uslu, “Türk-İş olarak adaletsiz vergi düzeninin değiştirilmesini, emekçilerin vergi yükü altında ezilmesine son verilmesini talep ediyoruz” dedi

 

Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, dün öğlen temsilcilikte düzenlediği basın toplantısında emekçiler üzerinde “acımasızca” olarak tanımladığı vergi yükünün emekçiler lehine yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Basın toplantısında Türk-İş’e bağlı sendika temsilciler de hazır bulundu.
“ÜCRETLİLERİN
VERGİ YÜKÜ AĞIR”
Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, adaletsiz olduğunu belirttiği vergi politikalarının emekçiler lehine yeniden düzenlenip, sosyal hukuk devleti ilkelerine göre belirlenmesini istedi. Türk-İş İl Temsilciliği olarak bu nedenle basın toplantısı düzenlediklerini söyleyen Uslu, “Anayasamızın ‘Vergi Ödevi’ başlıklı 73. maddesinde ‘Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür’ ifadesi yer almaktadır. Bu düzenlemeden amaçlanan, herkesin kamu harcamalarını finanse etmek üzer vergi ödemekle yükümlü olduğu ancak bu ödemenin herkesin mali gücüne göre olması gerektiğidir. Ülkemizde gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücret geliri elde edenler oluşturuyor. Ücretli çalışanlar hem doğrudan gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerin ağır yükü bulunuyor. Kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca memur ve işçinin gelir vergileri kaynağından kesinti yapılarak ödeniyor. Ücretlerimizden kesilen vergiler Gelir Vergisi hâsılatının önemli bir kısmın oluşturuyor.” dedi.
“BU VERGİ DÜZENİ ADİL DEĞİLDİR”
Türkiye de uygulanan vergi politikaları nedeniyle, işçiler üzerinde ağır bir vergi baskısı bulunduğunu ifade eden Uslu, “İşçinin eline geçen net ücret, vergi kesintileri nedeniyle yılbaşına göre geçen sürede giderek geriliyor. Ücretli çalışanların net ücreti, bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücünü kaybetmesiyle, diğer yandan artan vergi oranı nedeniyle azalıyor. Ortalama aylık brüt ücreti 4 bin 500 TL olan bir işçi Ocak ayında 3 bin 409 TL net ücret alırken Haziran ayında net ücreti 191 TL daha azalarak 3 bin TL’ye düşüyor. Temmuz ayında ücreti yüzde 4 oranında artsa bile, yılsonunda 349 TL eksilerek 3.060 TL’ye geriliyor. Bu vergi düzeni adil değildir. Hakka ve hukuka uygun değildir. Anayasanın ilgili maddesiyle bağdaşmayan bu anlayış sürdürülebilir değildir. TBMM’ye sunulan vergi düzeninde yeni değişiklikleri içeren yasa teklifi emekçilerin beklentilerini karşılamıyor. Vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmıyor.” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ KALDIRILMALI”
Mevcut vergi politikalarının Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ve sosyal beklentilere cevap getirmediğini belirten Uslu, “Bu teklifte, ücretliler lehine olan ayrım ilkesi yine gözetilmiyor. Çalışanların yüzde 2005 yılında yüzde 15-20-25-30-35 olan gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranı, 2006 yılından bu yana yüzde 15-20-27-35 olarak uygulanıyor, yetmiyor. 2005 yılında Gelir Vergisi tarifesi brüt asgari ücretin 13,5 katı iken, günümüzde 7 kat olarak hesaplanıyor. Çalışanlar her yıl daha fazla vergi ödemek zorunda kalıyor. Bütün taleplere rağmen Gelir Vergisi tarifesi ücretliler lehine iyileştirilmiyor. Bu uygulama sosyal adaletle bağdaşmıyor. Oysa dar ve sabit gelirli geniş kesimlerin beklentisi, çağdaş ve adil bir vergi sisteminin oluşturulmasıdır. Türkiye de uygulanmakta olan tüm vergi kanunlarında öncelik ‘Vergi Adaleti’ sağlanması olmalıdır. Bu yönde atılan adımlar Konfederasyonumuz tarafından olumlu karşılanacaktır. Türkiye de vergi alanında yapılacak bir reforma ihtiyaç vardır. Türk-İş olarak asgari ücretten alınan verginin kaldırılmasın talebini tekrarlıyoruz. Türk-İş olarak adaletsiz vergi düzeninin değiştirilmesini, emekçilerin vergi yükü altında ezilmesine son verilmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti