Emek üzerindeki vergi yükü azaltılmalı

Eğitim-İş Sendikası İl Temsilcisi Ümit Kılçar, sendika da yaptığı açıklamada, vergi adaletinin 'az kazanandan az, çok kazanandan çok’ vergi alınarak sağlanacağını belirtti. Kılçar, emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini söyledi Asgari ücretliler başta olmak üzere ücretli çalışanların üzerinde ağır bir vergi yükü bulunduğunu dile getiren Eğitim-İş İl Temsilcisi Ümit Kılçar, Türkiye'de gelir ve kazanç üzerinden [&hellip]

Emek üzerindeki vergi yükü azaltılmalı

Eğitim-İş Sendikası İl Temsilcisi Ümit Kılçar,
sendika da yaptığı açıklamada, vergi adaletinin ‘az kazanandan az, çok kazanandan çok’ vergi alınarak sağlanacağını belirtti. Kılçar, emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini söyledi

Asgari ücretliler başta olmak üzere ücretli çalışanların üzerinde ağır bir vergi yükü bulunduğunu dile getiren Eğitim-İş İl Temsilcisi Ümit Kılçar, Türkiye’de gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisinin ücretliler tarafından ödendiğine değindi.
VERGİ SİSTEMİ
ADALETSİZ
Türkiye’de gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücretlilerin oluşturduğuna işaret eden İl Temsilcisi Ümit Kılçar; “Ücretliler üzerinde, doğrudan gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler ile birlikte dolaylı olarak, mal ve hizmet üzerinden alınan, yapılan harcamalardan kaynaklanan vergiler de söz konusudur. Bu vergiler ağırlıklı olarak tüketicilerin ya da gerçek anlamıyla toplumun önemli bir kesimini oluşturan başta ücretliler olmak üzere dar ve sabit gelirliler üzerindedir. Bu tutar gelirden alınan verginin üç katından fazladır.Dolaylı vergilerin ağırlığından dolayı da Türkiye’deki vergi sistemi adaletsiz bir yapıya sahiptir. Çünkü dolaylı vergiler, yükümlünün gelirini ve kişisel konumunu dikkate almamakta ve daha başlangıçta gayri adil özellikler taşımaktadır. Toplam vergi gelirleri içinde yüzde 70’lere ulaşan dolaylı vergiler çalışanların vergi yükünü daha da artırmaktadır.” dedi.
ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMASIN
Ümit Kılçar, Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesinde yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarifenin ücretliler aleyhine geliştiğini belirtti. Kılçar şöyle konuştu: “Türkiye’de vergi alanında gerçek anlamda yapılacak bir reform, ancak ücretliler aleyhine var olan bu çarpık yapının değiştirilmesiyle mümkün olacaktır. Bu bağlamda, Eğitim-İş olarak emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması için asgari ücretten vergi alınmamasını, 1. vergi dilimi olan yüzde 15’lik vergiye tabi limitin 11.000 TL’den, 22.000 TL’ye yükseltilmesini istiyoruz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme