Elma üreticisi erken uyarı sistemiyle gülecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün çalışmaları kapsamında sürdürülebilir elma üretimini hedefleyen erken uyarı sistemi sayısı 9'a çıkartıldı Afyonkarahisar'da özellikle meyve üreticilerinin daha yüksek verim almasını hedefleyen 'Tahmin ve Erken Uyarı Sitemleri'nin kurulmasına devam ediyor. Geçen yıl Zafer Kalkınma Ajansı'na sunulan proje çerçevesinde alınan erken uyarı sistemleriyle Afyonkahisar'daki Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi sayısı 9'a [&hellip]
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün çalışmaları kapsamında sürdürülebilir elma üretimini hedefleyen erken uyarı sistemi sayısı 9’a çıkartıldı
Afyonkarahisar’da özellikle meyve üreticilerinin daha yüksek verim almasını hedefleyen ‘Tahmin ve Erken Uyarı Sitemleri’nin kurulmasına devam ediyor. Geçen yıl Zafer Kalkınma Ajansı’na sunulan proje çerçevesinde alınan erken uyarı sistemleriyle Afyonkahisar’daki Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi sayısı 9’a yükseltildiğini açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, “Amacımız, nitelikli işgücü yetiştirilmesi önceliğince Afyonkarahisar’da özellikle Çay İlçesi’nin elmacılık alanında güvenilir, izlenebilir ve sürdürülebilir olması. İstenen hedefte bir elma üretimi için çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi, kaliteli ve kalıntısız üretimin sağlanması ile Çay İlçesi’nin elmacılık bölgesinin sürdürülebilir ve dengeli kalkınması ile toplumsal gelişimine katkı sağlanmasını hedefliyoruz .” dedi.
İLAÇ KULLANIMI
YÜZDE 39 AZALACAK
Meyve üretiminde çiftçilerin aşırı ilaç kullanmalarının önlenmesinin yanı sıra bölgedeki elma üretiminin kalıntı riskinin azaltılması, pazarlama sorunlarının giderilmesi ve çevre ile doğal kaynakların korunması gibi sorunların giderilmesinin öncelikli hedefler arasında yer aldığına değinen Arap, “Bu sistem sayesinde çiftçilerin uyguladıkları zirai ilaçların kullanım sayısı azaltılarak, girdi maliyetleri düşürülecek. Elma karaleke ve elma içkurdu zararlısına karşı 18 ilaç olarak uygulanan ortalama 11 düşürülecektir. Böylece ilaç saysısı yüzde 39 oranında azalmış olacaktır. Bu sayede çiftçilerin girdi maliyetleri azalacak ve yüzde 25 gelir artışı sağlanacaktır. Diğer yandan ise ilaç kullanımı azalacağından meyvedeki kalıntı oranı azalacak ve halkımız kalıntısız ve sağlıklı meyve tüketecektir.” şeklinde konuştu.
Çiftçilere tavsiyelerde de bulunan Müdür Arap, hastalık ve zararlıdan korunmanın tedavi etmekten hem kolay hem de daha ucuz olduğunu söyledi. (Kocatepe Haber Merkezi)