Elitaş’tan sivil topluma eleştiri – Kocatepe Gazetesi
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sivil toplum örgütlerinin kendileriyle ilgili konularda değil, başka konularda açıklama yapmasını eleştirdi. Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtma Merkezi’nin Afyonkarahisar Korel Termal Otel’deki toplantısına katılan Elitaş, isim vermeden Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ni eleştirdi Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtma Merkezi, Afyonkarahisar Korel Termal Otel’de 'Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun [&hellip]
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sivil toplum örgütlerinin kendileriyle ilgili konularda değil, başka konularda açıklama yapmasını eleştirdi. Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtma Merkezi’nin Afyonkarahisar Korel Termal Otel’deki toplantısına katılan Elitaş, isim vermeden Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ni eleştirdi
Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma ve Tanıtma Merkezi, Afyonkarahisar Korel Termal Otel’de “Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun İş Dünyasına Getirdiği Yenilikler ve Tedirginlikler, Değiştirilmesi Gereken Maddeler İle İlgili Yasal Düzenleme İhtiyacı” başlıklı bir seminer düzenledi. Seminere Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, Sermaye Piyasası Kurulu Eski Başkanı Doğan Cansızlar ve ilgili kuruluşlar katıldı.
Siyaset kavga demek değil
Seminerin ilk oturumunu yöneten AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sivil toplum örgütlerinin, kendi ilgi alanlarına giren konular dışındaki konuları gündeme getirdiğini söyledi.
1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun iş âlemini yakından ilgilendirdiğini belirten Elitaş, “11 Ocak 2011 tarihinde Türk Ticaret Kanunu görüşmelerine başladık. 2700 maddelik Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve diğer Uyum Yasaları ile ilgili tamamı 2700 maddelik kanun 13 Ocak tarihinde çıktı. O dönemde hayret ettim. Sivil toplum örgütlerinden, üniversitelerimizden, bu konuyla ilgili kim varsa, hatta esnafımızdan, sanatkarımızdan, Ticaret Odaları’ndan, Odalar Birliği’nden bununla ilgili hiç görüş, talep, arzu, istek gelmedi. ‘Biz siyasetin uzlaşacağını tahmin etmiyorduk’ dediler. Siyaset her zaman kavgayla, tartışmayla değil, çoğu zaman da uzlaşma ile geçer. Bugüne kadar Türki-ye’nin gündemindeki önemli meselelerin siyasetin birlikte yaptığı uzlaşma çerçevesinde bir noktaya getiriyoruz” dedi.
“Farklı meseleleri
gündeme getiriyorlar”
2009 yılında Türk Ceza Kanunu’nun 250’nci maddesinde değişiklik yaptıklarını, ancak iş hayatından bir sivil toplum örgütünün hemen açıklama yaptığını hatırlatan Elitaş, şöyle devam etti:
“Maalesef sivil toplum örgütleri kendi konuları ile ilgili meseleleri değil, farklı farklı meseleleri gündeme getirmekle mahirler. 25 Haziran 2009 tarihinde biz Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapmıştık. Bir işadamları derneğinin başkanı sabah erkenden ‘Biz kanuna karşıyız’ diye demeç verdi. Çek senet ile ilgili değil, dolandırıcılıkla ilgili değil, farklı bir konu ile ilgili. Ceza Kanunu’nun 250’nci maddesindeki yaptığımız değişikliğe bir sivil toplum örgütünün dernek başkanı anında karşı çıkmıştı. O günlerde de iş alemini çok ilgilendiren istihdamla ilgili bir yasa teklifimiz vardı, altında da benim imzam vardı. Sivil toplum örgütlerinin bir kısmı aşırı derecede eleştiriyordu bizi. Örgüt başkanına telefon açtık. ‘Sayın Başkan, bu konu ile ilgili de görüşlerinizi iletmenizi arzu ederdim. Türk Ceza Kanunu ile ilgili görüşlerinizi birdenbire açıklayınca siz neyi temsil ediyorsunuz diye tereddüte düştüm’ dedim.”
Herkes kendi
işini yapmalı
Eğitim sisteminde yeni bir düzenleme olan 4+4+4 kesintili eğitim modelinin görüşülmesi sürecinde de benzer bir tepkiyle karşılaştıklarını aktaran Elitaş, sivil toplum örgütlerinin bu tutumunu eleştirdi. Elitaş, “Sivil toplum örgütlerimizin kendilerini çok yakından ilgilendiren, bir manada iş aleminin Anayasası diyebileceğimiz bu kanunla ilgili fikirleri olmazken, Milli Eğitim’le ilgili 4+4+4 düzenlemesiyle ilgili sivil toplum örgütlerimizin biri yine karşı çıkmaya başladı. Ben iş aleminden gelen bir milletvekiliyim. Yönettiğim işletmede pazarlamacı üretime karışırsa, üretimdeki çalışan pazarlamanın nasıl yapılacağı ile ilgili fikir veriyorsa birim başında çalışanlar konuya çok uzaktır demektir. Pazarlamacı pazarlamasını hakkıyla yapacak, imalat��ı imalatını yapacak” diye konuştu. Elitaş, Türk Ticaret Kanunu’nun iş aleminin Anayasası olarak kabul edilebileceğini, kendisinin de bazı maddelere itiraz ettiğini, olumsuz maddelerin ileride önergelerle değiştirilebileceğini vurguladı.
Birçok alışkanlık değişecek
Sermaye Piyasası Kurulu Eski Başkanı Doğan Cansızlar da iş hayatının Türk Ticaret Kanunu’na yeterli ilgi göstermemesinin yanlış olduğunu kaydetti. Cansızlar, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek kanunla ticaret hayatında birçok şeyin değişeceğine dikkat çekti. (Kocatepe)