• Haberler
  • Genel
  • Elektroşok cihazları, toplu alanlarda yaygınlaşmalı

Elektroşok cihazları, toplu alanlarda yaygınlaşmalı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerife Özdinç, elektroşok cihazlarının, insanların toplu olarak kullandığı alanlarda yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Özdinç, bilincini kaybetmiş hastaya nasıl müdahale edileceğini de örneklerle gösterdi Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şeri-fe Özdinç, AKÜ Atatürk Kültür [&hellip]

Elektroşok cihazları, toplu alanlarda yaygınlaşmalı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerife Özdinç, elektroşok cihazlarının, insanların toplu olarak kullandığı alanlarda yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Özdinç, bilincini kaybetmiş hastaya nasıl müdahale edileceğini de örneklerle gösterdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şeri-fe Özdinç, AKÜ Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Tunçer Konferans Salonu’nda Bilincini Kaybetmiş Hastaya Yapılabilecek Müdahaleler- Temel Yaşam Desteği konulu bir konferans verdi. Özdinç, konfe-ransta yaptığı konuşmada elektroşok cihazının önemine dikkat çekerek, “Avrupa’da büyük meydanlar, metro istasyonları, alışveriş merkezleri gibi insanların toplu olarak bulundukları alanlarda elektroşok cihazları konulmuştur. Yerde yatan, kalbi durmuş bir kişi görüldüğünde bir kişi kalp masajı yapar, yardımcı olmak isteyen bir kişi elektroşok cihazını getirir. Cihazla ilk müdahale yapılırken acil servis de çağrılır. Türkiye’de genel olarak hastanelerde var ama toplu alanlarda bu cihaz yaygınlaştırılmalı” dedi.
Kullanımı kolay bir cihaz
Elektroşok cihazının kullanılmasının çok kolay olduğunu hatırlatan Özdinç, “Hasta, elektroşok ile ritim bozukluğundan kurtarılmaya çalışılır. Kullanımı gayet kolay bir cihaz. Üstünde çok az düğme var. Üzerindeki aletlerin nereye yapıştırılacağı gösteriliyor. Cihaz, şok vermeye gerek var mı yok mu tespit ediyor. Yetişkinlerin kalp rahatsızlıklarından ölümleri, en çok ritimdeki bozukluktan kaynaklanıyor” diye konuştu.
Ciddi bir enerji yükleniyor
Elektroşok cihazının çok ciddi bir enerji yüklemesi yaptığını bildiren Özdinç, konuşmasına şöyle devam etti: “Ünlü boksör Muhammed Ali’nin bir yumruğunun 60 jul olduğu belirtiliyor. Elektroşok ile verilen enerji ise 360 jul. Bu nedenle şoklama işleme yapılırken hastaya dokunulmamalı, çevresindeki kişilerin de dokunmaması sağlanmalı. Cihaz, işlemin bittiğini haber verecek özellikte tasarlanıyor.”
Bilincini Kaybetmiş Hastaya Yapılabilecek Müdahaleler- Temel Yaşam Desteği’nin 4 aşaması bulunduğunu hatırlatan Özdinç, konu hakkında da ayrıntılı bilgi verdi. Özdinç, “Bu aşamalardan birincisi, hastanın ve kendimizin güvenliğini sağlamak. Örneğin hasta, egzoz gazıyla dolu bir garajdaysa, onu garajdan çekip aldıktan sonra müdahaleye başlamalıyız. Burada kendi güvenliğimizi de sağlamamız, bizim için önemli. Bu aşamadan sonra hastaya, “Nasılsın, iyi misin” gibi basit sorular sorar, cevap almaya çalışırız” dedi.
112, mutlaka çağrılmalı
Kişinin şuuru açıksa 112 Acil Servis’i aramaktan başka bir şey yapılmayacağını bildiren Özdinç, “112’yi her hâlükârda mutlaka aramalıyız. Kişinin şuuru yerinde değil ve nefes alıp veriyorsa, kişinin düşme ve sıkışma gibi bir travması yoksa hastayı yan yatırmalıyız. Bu, olası bir kusmada, tahliyenin sağlanması için çok önemli. Kişi bir şey yuttuysa iki kürek kemiğinin ortasına vurulmak suretiyle çıkarılmaya çalışılır. Yine midenin bulunduğu bölgenin hemen üstünden baskı yapılarak cismin dışarı çıkarılması sağlanabilir. ” diye konuştu.
Kalp masajı, nabzın 8’e çıkması için
Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerife Özdinç, konferansa şu sözlerle devam etti:
“Müdahalenin 3’üncü aşaması kalp masajıdır. Hastayı sert bir zemine yatırırız. İman tahtasının alt yarısına el ayası konulur. Diğer el de onun üzerine konulur ve parmaklar kenetlenir. Yetişkinler için 5 santimetrelik bir çöküntü yapacak şekilde eller baskı yapmaya başlar. Dakikada 100 pompalık işlem yapılır. 4 ilâ 6 dakika arasında bu masaj yapılır. Bu işlem, nabzın 8’e çıkarılması içindir. Kalp masajı, 2 diz önünde çökülüp dirsekler bükülmeden yapılır. İki dakikada bir masaj yapan kişi değişmelidir, çünkü bu yorucu bir işlemdir. 4’üncü aşama ise elektroşoktur.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme