Elektrik üretim lisansı yarın çıkıyor

AFJET A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, elektrik üretim projesi hakkında bilgi verdi.BEŞ MEGAVATLIK ÜRETİM BAŞLAYACAKGenel Müdür Yusuf Ulutürk, AFJET A.Ş.'nin elektrik üretimi ile ilgili olarak Türkiye'de düşük sıcaklıklarda gaz çevirimi ile elektrik üreten bir projenin gündemde olduğunu söyledi. Bu noktada Türkiye'de ilk olan bir proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden Ulutürk, 'Elektrik üretimi ile ilgili [&hellip]

AFJET A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, elektrik üretim projesi hakkında bilgi verdi.
BEŞ MEGAVATLIK ÜRETİM BAŞLAYACAK
Genel Müdür Yusuf Ulutürk, AFJET A.Ş.’nin elektrik üretimi ile ilgili olarak Türkiye’de düşük sıcaklıklarda gaz çevirimi ile elektrik üreten bir projenin gündemde olduğunu söyledi. Bu noktada Türkiye’de ilk olan bir proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden Ulutürk, “Elektrik üretimi ile ilgili olarak proje üzerinde yaklaşık 2,5 yıldır uğraşıyoruz. Artık son noktaya geldik. Bu hafta sonu 21 Temmuz Cuma günü itibariyle bizim lisansımız çıkmış olacak. Yaklaşık olarak 3.2 olarak planlamıştık ama santral ve tribün kısmımız 5 megavata kadar destekliyor. Dolayısıyla 5 megavatlık bir üretime başlamış olacağız” dedi.
BOŞA GİDEN ENERJİ
ELEKTRİĞE DÖNÜŞECEK
Elektrik üretimi ile elde edilecek yararlara değinen Yusuf Ulutürk, daha önce bölgesel ısıtma ve otellerde kullanılan suyu bir havuza aldıklarını, burada su atmosfere açıldığı için sıcaklığının 96 dereceye düştüğünü kaydetti. Ulutürk, “Elektrik üretimindeki sistemde direk kuyudan çıkan suyu 128 derece olarak santralimize alacağız. Suyun sıcaklığını 70 ile 72 dereceye düşürdükten sonra turizm otellerine bir paçal yaparak otelleri ve bölgede ısıtmada kullanacağız. Yani boşa giden bir enerjiyi elektrik enerjisine çevirmiş olacağız” diye konuştu.
ARTI GELİR ŞİRKETE
 DEĞER KATACAK
Bu durumun AFJET için maddi-ma-nevi iyi bir referans olacağına dikkat çeken Ulutürk, “Jeotermalin maddi gücü, kapasite faktörü çok yüksektir. Yaklaşık yılda 8 bin 400 saat santrali çalıştırabiliyorsunuz. Geriye kalan 200 saati bakım-onarım için kullanıyorsunuz. Dolayısıyla 8 bin 400 saat çalıştırdığınız sistemde de karlılık ve verim ön planda oluyor. Bizim hesaplarımızda ufak tefek revizyon olabilir. Ama günlük teşvikle günlük yaklaşık 35 bin lira ile 50 bin lira arasında şirkete artı gelir sağlayacak. Bunu 40 bin lira olarak düşünsek aylık yaklaşık 1 trilyon 200 bin lira gibi bir rakam olacak. Bu da yıllık hesapta eski rakamla 10 trilyon liraya yakın bir para anlamına geliyor. Bu kar oranı da şirkete ayrı bir değer katacak” şeklinde konuştu.
ÜRETİMİN 10 MEGAVATA ÇIKMASI PLANLANIYOR
Jeotermal enerjiden üretilen elektriğin satılacağını belirten Yusuf Ulutürk şöyle konuştu: “Sistem yaklaşık 9 ay çalıştıktan sonra bir ilave daha düşünüyoruz. Dolayısıyla elektrik üretimimiz 10 megavata çıkmış olacak. Bunun da ülke ekonomisi ve şehrimiz ekonomisi için bir artı değer olacağını düşünüyorum. Artık olan, boşa giden bir enerjiyi elektriğe dönüştürdüğümüz için bu proje çok önemli. Entegre bir kullanım var.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme