Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

EKŞİ ELMALAR’DAKİ TELEFERİK

Yılmaz Erdoğan’ın son filmi Ekşi Elmalar’ı, eşimle birlikte izledik. Güldürmeyi ve hüzünlendirmeyi başaran bir film. Eleştirenler çıkacaktır, herkesin kendi bakış açılarına göre haklılık payı vardır. Fakat ben filmi “Yılmaz Erdoğan’ın ustalık eseri” olarak yorumluyorum. Konu ve işleyiş, görsel zenginlikle birleştirilmiş. Filmi izleyenler, güzel 2 saat geçirecektir.
Ekşi Elmalar’ı izlerken, Aziz Özay karakterinin, Hakkari için planladığı “Teleferik” projesi dikkatimi çekti. 1970’lerin son bülümünde, bir “çılgın” çıkıp Hakkari için “teleferik” ve “turizm” önerisinde bulunuyor. Aziz Özay, Yılmaz Erdoğan’ın dedesi ve Hakkari’nin eski belediye başkanlarından Sait Atay’dan esinlenerek yazılmış bir karakter. Hakkari Belediye Başkanı iken geliştirdiği teleferik projesini halka sunuyor, seçimi kaybediyor. “Dağlar, hem mani hem fırsat” diyor ve şehir merkezinden Hakkari’nin yalçın dağlarına nasıl bir ulaşım sistemi kurulacağını anlatıyor, hatta bunun maketini bile yapıyor. Aziz Özay karakteri, yaylaya çıktıklarında da “Yürüyen oda” diyerek teleferik hayalini ete kemiğe büründürmek istiyor. Başaramıyor elbette, kimse Belediye Reisi Aziz Özay’ı anlamıyor.
Filmin genelinde gerçek hayatta yaşananlara ilave edilmiş olabilir; fakat bu “teleferik” konusu, hakiki bir hayal.
Afyonkarahisar’ın ve Afyonkarahisarlıların kurduğu gibi.
Karahisar Kalesi’ne teleferik kurulması uzun zamandır hayal ediliyordu. Bu hayal, ilk olarak kimindi, artık bir telif söz konusu değil. Mühim olan Kale’ye teleferik hayalimizin hayata geçirilmesi için adım atılması. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Afyonkarahisar Belediyesi, muhtemelen 2019’a kadar teleferiği hizmete açacak.
Ekşi Elmalar’la yeniden bağlantı kuracak olursak:
Hakkarili, Adalet Partili Aziz Özay, 40 yıl önce Hakkari’ye teleferik yaptıramadı.
Afyonkarahisarlı, Adalet ve Kalkınma Partili Burhanettin Çoban, Karahisar Kalesi’ne teleferik yaptırıyor.
Şehirlerimiz için hayal kuralım, elbet bir gün o hayal, gerçeğe dönüşür.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER