• Haberler
  • Genel
  • Ekonomide sinyaller kötü – Kocatepe Gazetesi

Ekonomide sinyaller kötü – Kocatepe Gazetesi

CHP il Başkanı Yalçın Görgöz inşaat ve otomotiv sektörünün durumunu değerlendirerek ülke ekonomisinin kötüye gittiğini açıkladı CHP il Başkanı Yalçın Görgöz ekonominin lokomotifi olarak görülen inşaat ve otomotiv sektöründeki gelişmeleri değerlendirerek, ekonominin kötüye gidişin sinyallerini verdiğini söyledi.Döviz ve kurlardaki hareketliliğin bir şekilde enflasyona ve fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu, Merkez Bankası'nın Başbakanın ısrarlı söylemine ve direktiflerine [&hellip]

Ekonomide sinyaller kötü

CHP il Başkanı Yalçın Görgöz inşaat ve otomotiv sektörünün durumunu değerlendirerek ülke ekonomisinin kötüye gittiğini açıkladı

CHP il Başkanı Yalçın Görgöz ekonominin lokomotifi olarak görülen inşaat ve otomotiv sektöründeki gelişmeleri değerlendirerek, ekonominin kötüye gidişin sinyallerini verdiğini söyledi.
Döviz ve kurlardaki hareketliliğin bir şekilde enflasyona ve fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğunu, Merkez Bankası’nın Başbakanın ısrarlı söylemine ve direktiflerine karşılık, faiz indirimine gitmemesi, faiz oranlarını değiştirmemesi, ekonomi yönetiminin kaygılarını yansıttığını belirten CHP il Başkanı Yalçın Görgöz ülke ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede şu konulara dikkat çekti:
“Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2014 Mart ayı Yurtdışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verileri de bu kaygıları doğrular niteliktedir. Buna göre, Döviz kurları ve vergilerdeki artışlara bağlı olarak, yüzde 8 düzeyindeki yıllık enflasyona rağmen, ithal ürünlerdeki yıllık fiyat artışı yüzde 22’yi aşmış durumdadır. Sadece bu yılın Ocak-Mart dönemi ithal ürünler fiyat artışı ise üç ayda yüzde 6’ya yaklaştı! 2014 Mart ayı YD-ÜFE gelişmelerine göre, Mart’ta, Şubat ayına göre yüzde 0,18, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 5,99, geçen yılın Mart ayına göre ise yüzde 22,03 artış gerçekleşti. İnşaatlarda yılın ilk üç ayındaki maliyet artışı ise yüzde 5,8’e çıkmış durumda. İnşaat ve Otomotiv gibi ekonominin iki lokomotif sektöründeki durağanlığın, giderek gerilemeye dönüşmesinin, ekonomideki kötüleşmeyi daha da hızlandıracağını sürekli dile getiriyorum.
TÜİK’in Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME) verilerine göre, Ocak–Şubat–Mart aylarını kapsayan 2014 yılı birinci çeyreğinde, toplamda bir önceki çeyreğe göre yüzde 5,8, geçen yılın aynı çeyrek dönemine göre yüzde 11,3 artış söz konusu! Acı olan bu maliyet artışında ağırlık malzemelerde. İşçilik maliyetinin toplam artışlar içinde, bir önceki döneme göre artışı yüzde 4,1, malzeme maliyeti artışının payı ise yüzde 6,3. Geçen yıla göre işçilik endeksi yüzde 8,8 ve malzeme endeksi yüzde 12,1 artmış durumda. Bu artışları değerlendirdiğimizde, konut satış fiyatlarının da süratle artacağını, dolayısıyla konut satışlarının ve konut talebinin hızla gerileyeceğini öngörmemiz yanıltıcı olmaz.
Nitekim TÜİK’in Ocak-Mart dönemi konut satışları endeks sonuçlarına baktığımızda da bu öngörüyü teyit eden veriler söz konusu. Bu yılın ilk üç aylık döneminde, Türkiye çapında konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 gerilemiş durumda. Konut satışlarının dörtte birlik bölümü de ipotekli satış, yani banka ya da başka bir finansman-kredi temini yoluyla yapılan satışlar. TÜİK’in Konut Satış İstatistikleri verilerine göre, geçen yılın ilk üç ayında 273 bin 826 olan toplam konut satışları, bu yılın aynı döneminde 16 bin konut birden düşerek, 257 bin 845’e geriledi.
*Konut satışlarında ilk sırada İstanbul ve Ankara yer alıyor.
*Bazı illerde ise (Ardahan, Bayburt, Bingöl vb.) Mart ayında satılan konut sayısı 10-20 arasında. Bu illerin ekonomileri için bu tablonun ne kadar vahim olduğunu bu verilerden de anlayabiliriz.
Üç aylık dönemde otomotiv sektöründeki ortalama satış gerilemesi ise yüzde 35’in üzerine doğru gidiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine dayanarak açıkladığı istatistiklere göre sadece Şubat ayında trafiğe kayıt yaptıran araç sayısı, Ocak ayına göre yüzde 58 gibi çok yüksek bir oranda geriledi.
Ocak ayında 124 bin 291 araç trafiğe kayıt yaptırırken, Şubat ayında bu sayı 52 bin 240 adete düştü.
*En büyük düşüş otomobil ve kamyonette!
Şubat ayında bir önceki aya oranla trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısında düşüş yüzde 65,4, minibüste yüzde 54,6, otobüste yüzde 37,8, kamyonette yüzde 68,8, kamyonda yüzde 46,3 ve motosiklette yüzde 6,9 olarak gerçekleşti.
*Traktörde ise yüzde 56,3 artış oldu.
Otomobildeki düşüş orta gelir grubunun araç alımlarını ertelediğini, talepte düşüş olduğunu göstermektedir.
*Otomobil kredilerinde de büyük düşüş olması bu durumda kaçınılmaz görünmektedir.
Diğer yandan kamyonette yüzde 68,8 ile ilk sırada yer alan gerileme ise “ticari araç” alımlarındaki keskin düşüşü, ekonomik-ticari faaliyetlerin de buna bağlı olarak inişe geçeceğini bize göstermektedir.
*Bu tablo, hem üretimde, hem istihdamda, hem de otomotiv sektöründen alınan KDV, ÖTV, MTV gibi dolaylı vergilerin tutarında, büyük gerilemeyi beraberinde getirecektir
Böyle bir durum ise bütçe açığının büyümesini, borçlanma ihtiyacının artmasını, enflasyon ve faizlerin yeniden yükselmesini beraberinde getirecektir.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Enflasyon Mayıs ayında tepe noktasına ulaşacak, zirve yapacak” diyerek bugünden göstergelerdeki kötü gelişmelere kamuoyu hazırlanmakta, zemin oluşturularak, eleştiri ve tepkilerin önü kesilmeye çalışılmaktadır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme