Ekonomide küçük iniş çıkışlar olabilir
ESİDEF (Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu) tarafından düzenlenen 8. Arama Konferansına katılan 250 sanayici ve işadamı Afyonkarahisar’dan oldukça memnun ayrıldı. Toplantıda ekonomide küçük iniş çıkışlar olma ihtimali bulunsa da genel seyrin yukarı doğru olduğu dile getirildi Bölgede çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ESİDEF delegelerinin yoğun ilgi gösterdiği konferans geçtiğimiz günlerde Korel Termal Otel'de [&hellip]
ESİDEF (Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu) tarafından düzenlenen 8. Arama Konferansına katılan 250 sanayici ve işadamı Afyonkarahisar’dan oldukça memnun ayrıldı. Toplantıda ekonomide küçük iniş çıkışlar olma ihtimali bulunsa da genel seyrin yukarı doğru olduğu dile getirildi
Bölgede çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ESİDEF delegelerinin yoğun ilgi gösterdiği konferans geçtiğimiz günlerde Korel Termal Otel’de gerçekleştirildi. Konferansa Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Günay ve Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt da konuşmacı olarak katıldı.
EKONOMİDE SEYİR YUKARI DOĞRU
Programla ilgili bilgiler veren ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, gelişen ve sürekli değişen dünyada sivil toplum kuruluşlarının öneminin her geçen gün arttığını söyledi. Bu tür organizasyonların da söz konusu değerlendirmeler için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Özkara, “Global ekonominin aksine Türkiye’de belirsiz bir ekonomik ortam yok. Önümüzdeki yıllarda bazı küçük iniş çıkışlar olabilir ancak genel eğilim yukarıya doğru bir seyir şeklindedir. Büyüme fırsatlarını değerlendirmeliyiz. Orta ölçekli şirketlerimiz de bölgede çok daha hâkim duruma gelecek.” dedi. ESİDEF’in 39 dernek ve 9 bin 500 üyeye ulaştığını kaydeden Özkara, “Bölgemizin stratejik konumu ve potansiyelini gözönünde bulundurarak, bir yandan işadamlarımızın yurtdışına açılmasını sağlarken bir yandan da halihazırda ihracat yapanların iş hacmini yükseltip hem bölge ve ülke ekonomisine katkı da bulunuyor hem de istihdamı arttırıyoruz. İşadamları olarak her zaman ticaretimizde ve üretimimizde en iyisini yapma gayreti içindeyiz. Böylelikle hem daha yüksek marjlarla çalışır ve daha kaliteli üretim yapar hem de ürettiklerimizi daha makul ve rekabet edebilir seviyelerde satarız. Bu doğrultuda yeni pazarlar arayışına girmeliyiz.” şeklinde konuştu.
DÜNYAYLA REKABET EDECEĞİZ
TUSKON Genel Sekreteri Günay ise amaçlarının en önemlisinin, üyelerini dünyaya entegre etmek olduğunu belirtti. TUSKON’la birlikte bu alanda önemli bağlantılar yaptıklarının altını çizerek, “TUSKON ile birlikte işadamlarının yurtdışına açılmaları noktasında yeni bir ivme yakalanmıştır. Bu hareketlenmeyi her geçen gün daha üst seviyelere çıkarmak için sürekli projeler geliştiriyoruz. Yapmış olduğumuz dış ticaret köprülerinde, ülkemizde ağırladığımız devlet başkanlarıyla ticaret forumlarında, yurtdışına iş gezilerinde hep bu hedef doğrusunda hareket ediyoruz. İnanıyoruz ki dünyayla rekabet edebilir seviyeye gelen her üyemiz, ülkemize katma değer sağlayacak işler yapabilir.” dedi.
ÖNEMLİ OLAN KAR DEĞİL, CİRO
Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü Bozkurt da şunları söyledi: “Düşen birim maliyetler sayesinde dünyada enflasyon da azaldı. Biletsiz uçuş, büyük tonajlı ama hızlı gemi ve uçaklar gibi verimlilik artışlarıyla nakliye kolaylaştı. Enflasyon hedeflemesinin kör ettiği merkez bankaları, enflasyon düşük seyrediyor diye para politikalarını gevşek tuttu. Artan enerji maliyetlerine rağmen birim maliyetler gerileyebildi. Her şeye rağmen her türlü duruma hazırlıklı olmamız lazım, çünkü ekonomide yanılmalar çok olur. Bu dönemin en büyük anahtarı kârlılık değil, ciroyu arttırmaktır. Bu da pazar payını arttırdığını ve doğru fiyat politikasıyla hareket ettiğini gösterir. Böylelikle gidişat açısından doğru yolda ilerlediğimizin farkına varırız.” (Kocatepe)