Ekonomi kötüye gidiyor – Kocatepe Gazetesi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, ekonominin her geçen gün daha kötüye gittiğini belirtti Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye'de tarım ve hayvancılık alanında büyük bir çöküş yaşandığını söyledi. Görgöz, 'Ülkemizde, tarım ve hayvancılık alanında büyük bir çöküş yaşanıyor. Buna rağmen hükümetin, somut bir çözüm çabası da görünmüyor. Et, süt gibi hayvansal [&hellip]

Ekonomi kötüye gidiyor

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, ekonominin her geçen gün daha kötüye gittiğini belirtti

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye’de tarım ve hayvancılık alanında büyük bir çöküş yaşandığını söyledi. Görgöz, “Ülkemizde, tarım ve hayvancılık alanında büyük bir çöküş yaşanıyor. Buna rağmen hükümetin, somut bir çözüm çabası da görünmüyor. Et, süt gibi hayvansal ürünler, buğday, arpa, çeltik, ayçiçeği gibi hububat ve bitkisel ürünlerin yanı sıra, en temel gıdalar arasında yer alan baklagillerde de net ithalatçı konumuna geldik. Üretim, ekim alanları yüzde 62 geriledi. Yüz binlerce ton ithalat ve milyarlarca dolarlık ödemeyle karşı karşıyayız. TZOB’un verilerine göre baklagillere yeterli destek, pazarlama desteği, üretim desteği verilmediği için ekim alanları 20 milyon dekardan, geçtiğimiz 2012 yılı sonu itibariyle 7,7 milyon dekara geriledi” dedi.
BAKLİYAT ÜRETİMİ GERİLEDİ
Hükümetin Toprak Mahsulleri Ofisi’ne destek vermekten vazgeçtiğini belirten Görgöz, “Hükümetin Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO)olan desteğini çekmesi, TMO’nun baklagillere yönelik destekleme alımlarını kademe kademe azaltması ve kalıcı bir pazarlama politikasının olmaması üreticiyi üretimden soğuttu. Kuru fasulye, kırmızı ve yeşil mercimek, nohut, bakla, barbunya gibi ürünlerde üretim, toplamda yüzde 41 düzeyinde geriledi. Nohutta yüzde 40, kırmızı mercimekte yüzde 35, yeşil mercimekte yüzde 87, baklada yüzde 75,5, kuru fasulyede yüzde 5 üretim düşüşü gerçekleşti. Bir zamanlar mercimeği koyacak depo bulamayan, mercimek tüketim kampanyaları açan, dünyanın en büyük mercimek ihracatçısı olan Türkiye, sadece kırmızı mercimekte değil, yeşil mercimekte, kuru fasulyede, nohutta, baklada ihracattan ithalata döndü” ifadelerini kullandı.
TÜKETİCİ OLUYORUZ
Görgöz, şöyle devam etti: “Buralarda üretilecek ürünler, Türkiye’ye ithal edilecek. Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerine pazarlanacak, ihraç edilecek. Türkiye’deki üretici ise bu politikayla üretimden, tarımdan, besicilikten tümüyle soğuyup, çekilecek. Tarımsal araziler işlenmeden, üretmeden her yıl artarak boş kalmaya devam edecek. Bütün bu yanlış tarım politikalarının sonucu, üretim düşüşü, ithalat artışı, üreticinin yoksullaşması, çiftçinin toprağından kopup işçileşmesi, kentlere göç etmesi gibi durumlar yaşanmaya başlamış olup, her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Tarımdaki dehşet tablosu budur. Başbakanın kendisine yakınan üreticiye, çiftçiye neden ‘Ananı da al git’ dediği bu tablodan daha iyi anlaşılıyor. Hükümet üreticiye ananı da, çoluk-çocuğunu da al Afrika’ya git diyor.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme