Ekim ayı meme kanserinde – Kocatepe Gazetesi

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu dile getirdi. Türkiye de yılda en az 20.000 kişinin meme kanseri teşhisi aldığının bilindiğini kaydeden Dr. Yemenici, olguların büyük bir bölümünün geç evrelerde teşhis edildiğini bildirdi. Necip Yemenici, kanserde erken teşhisin hayat kurtaracağını hatırlattı. [&hellip]

Ekim ayı meme kanserinde

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu dile getirdi. Türkiye de yılda en az 20.000 kişinin meme kanseri teşhisi aldığının bilindiğini kaydeden Dr. Yemenici, olguların büyük bir bölümünün geç evrelerde teşhis edildiğini bildirdi. Necip Yemenici, kanserde erken teşhisin hayat kurtaracağını hatırlattı.

2011 Yılının Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı tarafından Kadın Kanserleri Yılı olarak kabul edilmdiğini hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, meme kanserleri yanı sıra diğer genital kanserlerde 2011 yılı içerisinde farkındalık ve eğitim programları açısından öncelik gösterilmesi gereken kanserler olduğuna temas etti
Servikal vakaya sık rastlanıyor
Rahim ağzı (Servikal) kanserinin, Türikye’de en sık görülen on kanser arasında olduğuna işaret eden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, yılda 1300-1500 arası yeni vaka teşhis edildiğini, bununla beraber mevcut sosyo-kültürel yapıdaki değişimlerle birlikte servikal kanser vakalarının her geçen gün artıp Türkiye için de gelecek yıllarda önemli bir sorun oluşturacağı öngörüsüne değindi. Dr. Yemenici; “Birçok kez medyada yer alan, rahim ağzı kanserine yönelik önleyici aşıların geri ödeme çalışmaları başlatılmıştır. Ayrıca ulusal taramada servikal smear yerine HPV testlerinin kullanılmasına yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Yumurtalık (over) kanseri de kadınlarda en sık görülen on kanser arasında yer almaktadır. Yılda yaklaşık 3 bin 800 yeni yumurtalık kanseri ortaya çıkmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de vakaların büyük çoğunluğu ileri evrelerde teşhis edilmektedir. Bu kanseri tarayacak bir yöntem bulunmamaktadır. Endometriyal kanserler rahim kanserleri olarak da adlandırılır. Gelişmiş ülkelerdeki kadınlarda en sık görülen genital kanser türüdür. Ülkemizde ise yılda 4 bin 700 civarında yeni vaka görülmektedir. Tarama programı olmasa da semptomatik olması nedeniyle vakaların çoğu erken evrede teşhis edilebilmektedir.” dedi.
KETEM’e başvuruyu ihmal etmeyin
Memedeki süt bezleri ve süt kanallarını döşeyen hücrelerin çeşitli nedenlerle genetik hasara uğrayarak anormal hücre şekline dönüşmesinnin meme kanseri olarak tanımlandığını kaydeden Dr. Necip Yemenici; “Meme kanseri tarama ile önlenebilecek bir kanser türüdür. Ailede meme kanseri olması, sigara ve alkol kullanımı, dengesiz ve yetersiz beslenme, genç yaşta radyasyon ışınına maruz kalma, gereksiz hormon kullanımı, meme kanseri risk faktörleri olarak sayılır. Belirtileri şöyledir: Memede kitle, memede kendiliğinden olan akıntı, meme başında içe çekilme, meme derisinde gamzeleşme, kızarıklık ve iyileşmeyen yaralar ve ağrı. meme kanserinden korunmak için, her ay düzenli olarak; kendi kendine meme muayenesi, düzenli sağlık kontrolleri ile yeterli ve dengeli beslenme konusunda hassas davranılmalıdır. Kanserden korunmak amacıyla 30 yaş üstü tüm bayanlar ile 45 yaş erkeklerin kontrollerinin yapılabilmesi için Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi K Blokta hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’ e başvurması yeterlidir. Ücretsiz olarak yapılan tüm tetkik ve muayene sonunda, erken teşhisle kanser yenilebilir ve hayatınız kurtulabilir. Unutulmamalıdır ki, Kanserde erkin teşhis hayat kurtarır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme