Ek yerleştirme kılavuzu, dikkatlice okunmalı
2011 yılında üniversite sınavına girip herhangi bir yüksekokul ya da fakülteye yerleştirilmeyen öğrenciler için ek yerleştirme fırsatı bulunuyor. 3-6 Ekim 2011 tarihlerinde yapılacak ek yerleştirme ile ilgili bilgi veren Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yılmaz Ülger, ek yerleştirme için tercih yapacak öğrencilerin, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yayımlanan kılavuzu dikkatlice okumasını önerdi2011’de [&hellip]
2011 yılında üniversite sınavına girip herhangi bir yüksekokul ya da fakülteye yerleştirilmeyen öğrenciler için ek yerleştirme fırsatı bulunuyor.
3-6 Ekim 2011 tarihlerinde yapılacak ek yerleştirme ile ilgili bilgi veren Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yılmaz Ülger, ek yerleştirme için tercih yapacak öğrencilerin, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yayımlanan kılavuzu dikkatlice okumasını önerdi
2011’de üniversite sınavına giren ancak ilk yerleştirmelerde herhangi bir fakülte ya da yüksekokula yerleştirilmeyen öğrenciler, 3-6 Ekim tarihleri arasında ek yerleştirme ile şanslarını deneyecek. Ek yerleştirme süreci ile ilgili bilgi veren Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yılmaz Ülger, “Tercih yapmayı isteyen öğrenciler mutlaka ÖSYM’nin kılavuzunu dikkatlice incelemeliler. Kaynak olarak da mutlaka resmi kaynaklar olan Milli Eğitim Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın açıklamalarını takip etsinler. Böylece birinci elden bilgiye ulaşmış olurlar” dedi.
Kimler ek tercihten
yararlanabilir?
Ek yerleştirme fırsatından yararlanacak kişileri de sıralayan Ülger, “ÖSYS Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar (açıköğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler hariç) ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2011-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş veya açıköğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olmak gerekir.
Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açıköğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, Anadolu Üniversitesi’nin kontenjan sınırlaması olmayan açıköğretim lisans ve ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabileceklerdir” diye konuştu.
Kontenjan açıkları kapanacak
3 lira olan tercih hizmet bedelinin ÖSYM bürolarına yatırılacağını hatırlatan Ülger, şöyle devam etti:“Yeni açılan yükseköğretim programları ile merkezî yerleştirme kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programlarını, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını ve belirlenen önlisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir” ifadelerini kullandı.
Kariyer Danışmanlık
Hizmeti, destek oldu
Bu yıl hem liselere giriş sınavlarında hem de üniversite sınavlarında Kariyer Danışma Merkezi kurarak öğrencilere yardım ettiklerini hatırlatan Ülger, “Merkezimize 317 üniversite adayı kaydını yaptırdı. Bu arkadaşlarımız arasından, tercih sürecinde 3-4 kez yanımıza gelen, bize danışan kişiler oldu. İlk defa üniversite sınavına giren 229 üniversite adayı arkadaşımız, tercihlerde bize başvurdu” dedi.
Kılavuz, sadece
internette yayınlandı
Ülger, şöyle devam etti: “Bize başvuran üniversite adayları arasında en çok sağlık alanı, hukuk alanı ve bazı mühendislik alanları tercih edildi. Sözel bölümlerin tercih edilmesinde bir düşüklük gözlemledik. Eskiden tercih yapılırken puanlarla birlikte bir de kılavuz gelirdi. Şimdi 170 sayfalık bir kılavuz internette yayınlanıyor. Bu durum, iki sıkıntıya yol açıyor: Birincisi, bu kadar çok sayfayı bilgisayar üzerinden okumak, öğrenciler için zor ve yorucu bir iş. Ayrıca köyden gelen öğrenci arkadaşlarımız, köylerinde internet yoksa internet kafelerde ve kısa sürede tercih yapmaya çalıştı. Biz önümüzdeki sene için tercih kılavuzlarının çok cüzi miktarda satılmasını önereceğiz. Eğer bu önerimiz gerçekleşmezse RAM bahçesinde birkaç bilgisayar kurmayı ve öğrencinin tercih hizmetine sunmayı düşünüyoruz.” (Kocatepe)